Maandag 03/08/2020

'Lakse houding van Belgische regering en Antwerpse diamantindustrie is crimineel'

Twee op de drie diamanten die België vanuit de Centraal-Afrikaanse Republiek invoert, zijn illegale diamanten of conflictdiamanten. 'Alles wijst erop dat het geld van Antwerpse diamantairs uiteindelijk in de zakken van rebellenleiders in Oost-Kongo belandt, die op die manier het conflict gaande houden', zegt Ipis-onderzoeker Christian Dietrich in een recent document over bloeddiamanten.

Brussel

Eigen berichtgeving

Koen Vidal

Enkele maanden geleden publiceerde Dietrich een rapport over de diamanthandel dat voor enige nervositeit zorgde in de Antwerpse diamantwereld. De Amerikaanse onderzoeker, die momenteel voor het International Peace Institute (Ipis) in Antwerpen werkt, toonde onder meer aan dat de helft van de invoer van ruwe diamant in België niet wordt aangegeven. "De controles op de luchthaven van Zaventem en het vliegveld van Antwerpen zijn dermate laks dat wie illegale diamanten in België wil binnensmokkelen dat gemakkelijk kan doen", luidde het harde oordeel van Dietrich. "België heeft er geen enkel belang bij om strenger op te treden, anders zou de hele diamantindustrie wel eens uit Antwerpen kunnen wegtrekken."

In juli vertrok Dietrich voor enkele weken naar Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. In een rapport dat hij binnenkort over deze missie publiceert, komt hij tot de conclusie dat de officiële Belgische importcijfers voor diamanten uit Bangui drie keer hoger liggen dan het totale exportcijfer van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het officiële exportcijfer van de Centraal-Afrikaanse Republiek bedraagt 56,6 miljoen dollar; het Belgische importcijfer bedraagt 160 miljoen dollar. Dietrich schrijft dat de diamanten die via de zwarte markt van Bangui in België belanden oorspronkelijk uit Oost-Kongo komen. "Diamanten van de rebellenzones in het oosten en het noorden van de Democratische Republiek Kongo passeren via Bangui. Qua kwaliteit en externe karakteristieken lijken de diamanten uit die gebieden sterk op de diamanten die in de Centraal-Afrikaanse Republiek worden ontgonnen."

Vooral rebellenleider Jean-Pierre Bemba, die de evenaarsprovincie controleert, smokkelt zijn diamanten via Bangui naar het Westen. Bemba's rebellengebied en de Centraal-Afrikaanse Republiek worden alleen gescheiden door de Ubangi-rivier. "Bemba slaagt erin om zijn oorlog tegen de Kongolese regering te voeren door elke maand tussen de 1 miljoen en 3 miljoen dollar aan diamanten te verkopen. Minstens twee in Bangui gevestigde aankoopbureaus voor diamanten hebben directe banden met Bemba."

Dietrich zegt dat ook diamanten van de door Rwanda gesteunde RCD-rebellen via Bangui naar Antwerpen gesluisd worden. Volgens de onderzoeker zou Bangui steeds meer uitgroeien tot een echte springplank voor criminele netwerken die vanuit deze stad rebellenlegers over heel Afrika met wapens bevoorraden.

Het feit dat de Belgische regering en de Antwerpse diamantwereld niets of weinig doen om de smokkel van bloeddiamanten tegen te gaan noemt Dietrich misdadig. "Het feit dat ze zeer weigerachtig zijn om mee te werken in de strijd tegen conflictdiamanten is in mijn ogen crimineel", zei de onderzoeker deze week tijdens een conferentie in Brussel over conflictdiamanten. "Vooral als je rekening houdt met de honderdduizenden slachtoffers die de oorlog in de Grote Meren heeft gemaakt en met de miserabele levensomstandigheden van de Kongolese bevolking. Maar ja, de regering en de industrie houden blijkbaar vooral rekening met economische belangen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234