NieuwsCoronavirus
‘Lakse aanpak van Brazilië in coronacrisis bedreigt de hele wereld’
Brazilië heeft er de dodelijkste coronadag sinds het begin van de pandemie op zitten, maar het land brengt met zijn lakse aanpak van de crisis niet alleen de levens van zijn eigen burgers in gevaar. Door het virus te laten woekeren, zet Brazilië de deur open voor het ontstaan van nieuwe, dodelijke varianten. Dat zegt topwetenschapper Miguel Nicolelis aan The Guardian.
“De wereld moet zich sterker uitspreken over het risico dat Brazilië vormt in de strijd tegen de pandemie”, zegt Nicolelis, neurowetenschapper aan de Duke University. “Wat voor zin heeft het om de pandemie uit te roeien in Europa of de Verenigde Staten als Brazilië een kweekvijver voor dit virus blijft?”
Brazilië kende dinsdag met 1.641 doden de dodelijkste dag sinds het begin van de pandemie. In totaal zijn nu al 257.361 Brazilianen overleden aan de gevolgen van Covid-19, ongeveer 10 procent van het wereldwijde aantal doden. Toch blijft de rechtse president Jair Bolsonaro corona afdoen als “een griepje” en weigert hij om strenge maatregelen te nemen omdat die de economie te hard zouden treffen. Bovendien trekt hij ook het nut van vaccinaties in twijfel.
Het virus de vrije loop laten, is bijzonder gevaarlijk, benadrukt Nicolelis. “Wanneer je het virus laat voortwoekeren aan dit tempo, zet je de deur open voor het ontstaan van nieuwe mutaties en mogelijk nog dodelijkere varianten. Brazilië is op dit moment een openluchtlaboratorium voor het virus om zich verder te ontwikkelen. Dit gaat de hele wereld aan.”