Woensdag 19/01/2022

Turteltaks

Lagere Turteltaks verdeelt Vlaamse regering

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Een eventuele verlaging van de Turteltaks, als de biomassacentrale in Langerlo niet zou worden gebouwd, verdeelt de Vlaamse regering. CD&V en N-VA vinden de verlaging geen prioriteit en wijzen erop dat Vlaanderen de Europese 2020-doelstellingen moet halen, zo staat vandaag onder andere in De Standaard en De Tijd. In Terzake zei Turtelboom gisteravond dat het hele dossier-Langerlo nog jaren kan aanslepen voor er duidelijkheid is.

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) zei gisteren dat de energieheffing van 100 euro per stroomaansluiting -in de volksmond de Turteltaks genoemd- kan verlaagd worden als Langerlo er niet komt. "Ik zal dat dan met veel plezier doen", zei ze in Terzake. German Pellets heeft gisteren bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd, en het project zal mogelijk niet doorgaan.

Maar de coalitiepartners in de Vlaamse regering vinden de verlaging van de taks geen prioriteit. Vlaanderen moet tegen 2020 van Europa 10,5 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen en de biomassacentrale was een belangrijk middel. "Om het gat van Langerlo dicht te rijden, zouden we drie keer zoveel zonne-energie moeten produceren als vandaag", zegt Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) in De Standaard. "Dat is niet haalbaar op minder dan vier jaar tijd. Als we de doelstellingen niet halen, kan Europa een jaarlijkse boete van ruim 8 miljoen euro en een dwangsom van 70 à 75 miljoen euro opleggen per jaar dat we onder de norm zitten. Vlaanderen moet dus eerst alternatieven vinden en desnoods rechten overkopen van andere landen."

Nog geen verlaging

Ook N-VA vindt het om dezelfde reden onverstandig om het al te hebben over een verlaging van de taks. "Vlaanderen zal nog steeds een inspanning moeten doen om het engagement van de recente klimaattop in Parijs te halen", zegt N-VA-parlementair Andries Gryffroy in De Tijd. "Als Langerlo wegvalt, zal het van andere projecten moeten komen die op hun beurt veel geld kosten".

Toch zal er pas over drie jaar zekerheid zijn: tot 2019 zijn de subsidies voor de bouw van een biomassacentrale toegezegd.

Sp.a: "Onrechtvaardige taks afschaffen"

Voor oppositiepartij sp.a volstaat een verlaging van de Turteltaks niet. "De Turteltaks is onrechtvaardig. Wij hebben het liefst dat die wordt afgeschaft", zei fractieleider in het Vlaams Parlement Joris Vandenbroucke vanmorgen op Radio 1.

Vandenbroucke betwist dat minister Turtelboom gedwongen is de keuze van haar voorgangster Freya Van den Bossche te volgen. Die beslissing kaderde destijds in andere omstandigheden, zegt hij. "Er werd toen rekening gehouden met de sluiting van de kerncentrales Doel 1 en 2, waardoor een grote productiecapaciteit wegviel. De beslissing om de kerncentrales open te houden, heeft tot gevolg dat een omschakeling naar groene energie naar de vaantjes is, maar ook dat een biomassacentrale niet meer nodig is."

Toch zal een alternatief gezocht moeten worden, indien het project niet doorgaat, meent hij. "En wind- en zonne-energie kosten ook geld. Maar dat hoeft niet verrekend te worden via een onrechtvaardige taks. Het kan niet dat de grote bedrijven worden vrijgesteld, waardoor gezinnen en kmo's veel te veel moeten betalen."

Het groene sprookje van biomassa lijkt uit. Overmoed speelt, zoals vaak, een rol. Maar dat is niet alles: lees er meer over in de pluszone van De Morgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234