Zondag 27/11/2022

Lagarde: 'Herstel zal pover zijn in 2015'

De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn slechter dan gedacht. Deze waarschuwing uitte directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds aan de vooravond van de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank in Washington.

Lagarde schetste in een rede voor studenten van Georgetown University een somber beeld voor de wereldeconomie. Volgens haar dreigt een periode van lage groei, wat ze "de nieuwe middelmaat" noemde. Daarom zijn gedurfde maatregelen nodig. Monetaire stimulering is uitgewerkt. Er moeten ingrijpende hervormingen worden doorgevoerd.

"De mondiale economie is veel zwakker dan we zes maanden geleden nog dachten", zegt Lagarde. "Het herstel zal pover zijn in 2015. Landen kampen met de naweeën van de crisis, zoals een hoge werkloosheid en schuldenlast. Hierdoor is het herstel broos en ongelijk verdeeld."

Ze bekritiseerde ook het optreden van de centrale banken. Terwijl de Amerikaanse centrale banken de geldkraan dichtdraaien, wil de Europese Centrale Bank die in Europa juist wijder openzetten.

Een gevaar is dat de crisis ook in de hoofden van de consumenten gaat zitten. Omdat de groeiverwachtingen laag zijn, zullen ze minder kopen. Bedrijven investeren daardoor minder. De overheden moeten die vicieuze cirkel helpen doorbreken.

Terugverdieneffect

Lagarde pleit voor meer investeringen in de infrastructuur. Nu liggen die nog 20 procent onder het niveau van voor de crisis. Daardoor ontstaan volgens haar knelpunten in het vervoer en de energievoorziening. In de World Economic Outlook die dinsdag wordt gepubliceerd, zal het IMF duidelijk proberen te maken dat investeringen in infrastructuur zichzelf terugverdienen, zeker nu de rentekosten laag zijn.

Daarnaast moeten landen hun arbeids-, diensten- en productmarkten hervormen. Lagarde roept landen op voorzichtig te zijn met het verminderen van begrotingstekorten, subsidies op brandstoffen te verminderen, meer vrouwelijke werknemers in te zetten en beroepen in de juridische sector meer open te stellen.

Doormodderen

"De wereldeconomie staat op een kruispunt", stelt Lagarde. "Ze kan doormodderen met lage groei en de 'nieuwe middelmaat'. Of ze kan de weg inslaan waar met gedurfd beleid de groei wordt versterkt, de werkgelegenheid wordt bevorderd en een nieuw momentum kan worden gevonden."

De IMF-topvrouw wees ook op de kloof tussen de lage economische groei en de uitbundige stemming op de financiële markten. "Aan de ene kant zie je de hoge koersen van aandelen en obligaties en lage volatiliteit van de markten, aan de andere kant is er het lage groeicijfer. Dat is zorgelijk."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234