Maandag 16/12/2019

"Laf dat Francken wegblijft uit de Kamer. Dit is een nieuwe belediging"

Onder meer Kristof Calvo trok hard van leer tegen Francken. Beeld Photo News

De afwezigheid van Theo Francken (N-VA) heeft vandaag voor heel wat beroering gezorgd in de Kamer. De staatssecretaris moest strikt genomen niet aanwezig zijn, maar de oppositie vond het "laf" en "een nieuwe belediging" dat hij wegbleef. En dat terwijl de premier hem op de vingers getikt had voor zijn forse uithaal naar Artsen Zonder Grenzen.

Francken ging eerder deze week op Twitter scherp in discussie met AZG. Hij vindt dat de organisatie moet wegblijven uit de Middellandse Zee: "Ze doen aan mensensmokkel. Heeft niets meer met vluchtelingen te maken. Illegale migratie". AZG antwoordde dat mensenlevens redden hun taak is. Waarop Francken reageerde: "Met er te redden veroorzaakt u indirect alleen maar meer doden."

Premier Michel reageerde eerder al misnoegd. In de plenaire Kamer herhaalde hij zijn kritiek. "Ik keur deze tweets af, ik veroordeel dergelijke communicatie. En ik raad hem aan zeven keer zijn duim om te draaien alvorens zo'n tweets uit te sturen." De eerste minister beklemtoonde ook dat zijn regering het humanitaire werk steunt. Hij kreeg na zijn betoog applaus vanop alle banken, behalve die van N-VA en Vlaams Belang.

"Is Vandeput ook mensensmokkelaar?"
Sp.a, PS, Ecolo-Groen en PVDA toonden zich intussen kritisch en plaatsvervangend beschaamd over de kritiek op Artsen Zonder Grenzen. Dat Francken zelf afwezig bleef, zette bij de oppositie bovendien heel wat kwaad bloed. "Na de moed die hij had om alles en iedereen te beledigen, moet hij nu maar de moed hebben om te horen wat de premier hier over zijn tweets en uitspraken te zeggen heeft", fulmineerde Calvo.

Ook sp.a-collega Monica De Coninck tilde zwaar aan de tweets van Francken. "Als staatssecretaris word je een megafoon en moet je zeer voorzichtig zijn. Ofwel toon je leiderschap en gebruik je die megafoon om zaken te veranderen, ofwel doe je ermee aan pure ideologische profilering", sneerde ze. De Coninck wees ook fijntjes op de operaties van het Belgisch leger op de Middellandse Zee. "Is defensieminister Steven Vandeput dan ook een mensensmokkelaar? Want hebben we met de Godetia niet ik weet niet hoeveel mensen gered? "

"U heeft monster niet meer onder controle"
Ook aan Franstalige kant kreeg Francken veel tegenkanting. "Dit is geen probleem van communicatie, maar een fundamenteel probleem van ideologie", hekelde PS-Kamerlid Julie Fernandez Fernandez.

Ecolo zag in het nieuwe incident rond Francken het bewijs van een fundamentele fout in de Zweedse constructie die N-VA mee aan de macht hielp op federaal niveau. "U hebt een monster moeten creëeren om te kunnen deelnemen aan deze coalitie, een monster dat de donkerste instincten van onze samenleving beroert. Vandaag hebt u dat monster niet meer onder controle", besloot Benoît Hellings, die de premier vergeleek met "dokter Frankenstein".

"Afspraken zijn afspraken"
Meerderheidspartijen CD&V, Open Vld en MR steunden duidelijk de vingertik van premier Michel aan Francken door langdurig mee te applaudisseren. De eis van de oppositie om de staatssecretaris ook op te vorderen, vond echter onvoldoende steun. Kamervoorzitter Siegfried Bracke vond dat Groen de vraag maar vooraf op tafel had moeten leggen. Ook CD&V en Open Vld noemden Calvo oncollegiaal omdat hij voor het oog van de camera's plots met zijn eis kwam. "Afspraken zijn afspraken", argumenteerden Patrick Dewael (Open Vld) en Servais Verherstraeten (CD&V).

Op de twitteraccount van Theo Francken bleef het intussen opvallend stil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234