Zaterdag 25/09/2021

Comedy

Lachen met Trump is voorbij

VS-president Donald Trump Beeld AFP
VS-president Donald TrumpBeeld AFP

Waarmee hoop je in 2019 niet meer te moeten lachen? Vijf comedians over de grappen die hen stilaan de strot uitkomen. “Het wordt moeilijk om nog scherpe moppen te maken over Trump. Ze worden al snel gevaarlijk.”

Michael Van Peel: “Liever wereldvrede en geen inspiratie”

“Over bepaalde onderwerpen heb ik alles gezegd wat ik wilde zeggen. De zoveelste staatshervorming: help! Of homofobie, bijvoorbeeld: daarover heb ik genoeg materiaal om een halfuur te vullen.

“Over Donald Trump maak ik gewoonweg geen moppen meer. Trump is een clown, en op een rode neus kun je geen tweede rode neus zetten. Bovendien hebben hij en de politici die hem imiteren – en dat zijn er veel tegenwoordig – niet liever dat het over hen gaat. Soms werkt het contraproductief om de kindjes nog meer aandacht te geven.

“Je ziet dat nu al: politici die trumpistische dingen zeggen, vallen niet meer op. Dus doen ze steeds zottere uitspraken, om toch maar in de media te komen. Kijk naar Bart De Wever: ‘Als die Palestijnen binnen zijn, krijg je hen niet meer buiten.’ Veel mensen denken dat figuren als Trump voor komieken een geschenk uit de hemel zijn. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. Echt waar: ik heb liever wereldvrede en helemaal geen inspiratie, dan iemand als Trump.”

Klaas Storme (Zaza): “Ik kak een beetje op iedereen”

“Stakingen, natuurrampen, verkiezingen, klimaatopwarming: als je al een paar jaar met de actualiteit bezig bent, denk je al snel: verdekke, daar heb ik al een paar cartoons over gemaakt. Het wordt moeilijk om nog origineel te zijn.

“De brexit vind ik wel tof. Dat is gewoon een soap: May met haar danspasjes, de domme uitspraken van Boris… Dat mag nog wel even voortduren wat mij betreft. Het is een onderwerp dat tot de verbeelding spreekt: de mensen hebben geen idee wat er gaat gebeuren, dus je kunt er eindeloos over doorfantaseren.

“Met Trump in de VS is er een wij-zij-sfeertje ontstaan, waarbij het moeilijk wordt om nog scherpe moppen te maken. Omdat het zo snel gevaarlijk wordt. Dat is wat er gebeurd is met cartoons over de islam: als je daarmee lacht, wordt dat meteen gezien als uitlachen. En die perceptie kun je niet meer rechttrekken.

“Ik heb soms schrik dat we in België ook die weg opgaan. Dat is slecht nieuws voor cartoonisten: je kunt enkel werken in een rustig klimaat. Belgische politici kunnen met zichzelf lachen en ik probeer er een beetje op te letten dat ik met iedereen lach, met links én rechts. Ik probeer een beetje op iedereen te kakken. En het loopt hier vol met dankbare figuren voor cartoons: politici als Bart De Wever, Charles Michel, Theo Francken en Tom Meeuws hebben markante koppen en een al even markante persoonlijkheid. En het koningshuis: dat blijven ook zalige figuren om mee aan de slag te gaan.”

Lukas Lelie: “Een nieuwe fat joke”

“Tijdens de laatste weken van De Ideale Wereld was de regeringscrisis elke dag groot nieuws. Dan wordt het moeilijk om daar nog invalshoeken voor te vinden. Maar dat is ook de uitdaging. Als je telkens opnieuw een frisse insteek vindt, dan kun je een onderwerp niet beu worden. Natuurlijk heb je af en toe thema-armoede, maar je bent toch comedian om daar net iets nieuws mee te doen?”

“In mijn nieuwe show heb ik het heel vaak over eten, over hoe dik ik was als kind. Zelfs in zogenaamde fat jokes kun je nieuwe invalshoeken vinden. Bijvoorbeeld: ‘Ik was zo zwaar als kind, ik was de enige in mijn gezin bij wie een bad nemen ecologischer was dan een douche’.”

Els de Schepper: “Ik ga niet doorzeuren over #MeToo”

“Ik ben niet echt degene die het vaak over de politiek of de actualiteit heeft. Ik maak eerder mopjes over kleine, dagelijkse dingen. Maar ik beken: over Trump heb ik in mijn vorige show wel een paar moppen gemaakt. Welke? Goh, ik vergeet mijn grappen gelukkig snel. Ik word een dagje ouder. Trump kunnen we ook beter gewoon doodzwijgen. Op dat vlak zijn we oververzadigd.

“Ook over mannen en man-vrouwverhoudingen maak ik eigenlijk geen moppen meer. De #MeToo-kwestie raak ik in mijn nieuwe show wel even aan, maar ik ga er niet over doorzeuren. Wat kan ik daar nog aan toevoegen? Iedereen heeft het daarover al gehad. Gewoon door te doen wat ik doe, door op een podium te gaan staan, toon ik dat vrouwen zich niet moeten laten doen door mannen met grijpgrage handen. Je moet het ook niet altijd op de mannen steken.

“Ik hoop vooral dat al die problemen wat minder door de mensen hun strot worden geramd. De mensen willen ontspanning, dus dat wil ik hen geven. Iets waarmee ze kunnen lachen en waarin ze zichzelf een beetje kunnen herkennen. Wat ze vooral niet willen, is opnieuw het gezeur en het gezaag over hoe slecht het gaat in deze wereld. We hebben het nog nooit zo goed gehad.”

Stijn Meuris: “De stomme quotes van Joke Schauvliege”

“Het is geen toeval dat Michael Van Peel er na tien succesvolle seizoenen mee ophoudt. Op een bepaald moment ben je gewoonweg uitverteld over de politiek in dit land. Dat merk ik zelf ook. De rode draad is altijd dezelfde: het geklungel, het volstrekte amateurisme van de politici in dit land. Hoe lang kun je op dezelfde nagel blijven kloppen?

“Ik val zelf geweldig in herhaling, maar ik vind de herhaling eigenlijk ook wel leuk. Dit jaar wilde ik het eens niet over Joke Schauvliege hebben, maar dat is niet gelukt. In april begon ze met haar stomme quotes, dus kon ik er ook dit jaar niet omheen. Haar fameuze voorstel om “mensen met een dipje te helpen met een therapeutische boswandeling” kon ik niet laten liggen. Zeker niet als je bedenkt dat Schauvliege doorgaans bossen kapt. En dan lanceert ze nog een wolvenplan. Voor de migranten hebben we geen plan, maar voor de wolven wel? We hebben er ocharme twee. Ik vrees dat Schauvliege ook een echte survivor is. Ze zal ook in 2019 aanwezig blijven, vrees ik.

“Misschien moet ik volgend jaar maar eens een jaartje overslaan met mijn zaalshow Tirade. Het publiek heeft een aversie tegenover politieke humor gekweekt. ‘Ben je daar weer met je politiek?’ Dat vind ik heel akelig, en het is de ultieme overwinning voor de politici: als het publiek zich toch niets van hen aantrekt, dan kunnen ze doen wat ze willen.

“Er zijn ook heel wat politici aan wier idiotie je niets meer kunt toevoegen. Kris Peeters wil Antwerpen innemen en vertelt in een vlaag van arrogantie nog even dat hij ook met 5 procent van de stemmen burgemeester kan worden. Dat kun je haast alleen als humor kwalificeren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234