Zaterdag 24/07/2021

'Lachen met dingen die niet om te lachen zijn'

Ik maak wat ik wil maken

(Vuile) Mong Rosseel (foto) mocht onlangs de Oost-Vlaamse provinciale prijs voor Volksontwikkelingswerk ontvangen.

De Vieze Gasten zijn een toonvoorbeeld van volksontwikkeling?

Rosseel: "Ik kan alleen vaststellen dat wat wij doen als volksontwikkeling kan worden beschouwd. Eigenlijk doen we gewoon wat we willen doen. Al sinds 1971, toen we ons huisvestten in de Sleepstraat. Ik wilde iets met die buurt doen. Nu opnieuw. We vonden een stek in de Reinaertstraat, te midden van de Gentse wijk Brugse Poort. Er is daar zo een potentieel aan boeiende mensen. Je kunt daar niet omheen. Wij willen met hen samen projecten opzetten. Bovendien zijn er te weinig plekken waar de buurtbewoners samen kunnen zijn, plezier maken, babbelen, discussiëren. "

De Vieze Gasten zijn van een 'reizende politieke vormingstheatergroep' tot 'sociaal-artistiek volksontwikkelingshuis' gegroeid?

"We zijn een beetje in die term gedwongen. De vorige minister van Cultuur Bert Anciaux zei dat wij sociaal-artistiek werkten. Dus richtten we onze subsidiedossiers tot die commissie. Als we maar geld kregen om verder te werken. Maak ik theater of niet? Dat kan me niet echt schelen. Ik maak wat ik wil maken. Van kunst en cultuur weet ik zelfs niet zoveel. De boeiendste krantenpagina's zijn voor mij de financiële pagina's. Daar lees je hoe de wereld in elkaar steekt, hoe ze draait. Daar vind je de eerlijkste artikels. Daar vind ik mijn materiaal."

Dat 'materiaal' vindt u ook in de buurt om u heen?

"Absoluut. De buurtbewoners lopen echt onze deur plat met de gekste voorstellen. Ze bieden ontzettend veel ideeën aan, waaruit bijvoorbeeld onze Theaterbom groeide. Dan bezetten we de buurt, van huiskamers tot kerken en cafés, met kleine voorstellingen voor en met de buurtbewoners. Groot en klein. De kleine mensen zijn momenteel volop aan het repeteren voor de Kinderrevue!. Ondertussen bereiden we weekends voor waarin telkens iemand uit de buurt voor twee dagen Vieze Gast is. Twee dagen vol muziek, theater en verhalen."

Is dit uw droom: mensen een podium geven en zelf op de scène staan om een publiek te amuseren en te doen nadenken over de samenleving?

"Dat is een ongelooflijk goede formule om dingen bij de mensen te brengen. Lachen met dingen die niet om te lachen zijn. Ik wil met grappige beelden mensen laten denken over deze maatschappij. In het ludieke verweef je het erge, waardoor het publiek op de duur niet meer weet of het nu moet lachen of janken."

Els van Steenberghe

De Kinderrevue! is te zien op 9 en 10 april 2004 om 20.30 u bij De Vieze Gasten, Reinaertstraat 125, Gent. Info 09/237.04.07 of www.deviezegasten.org. De Theaterbom III ontploft op 12 tot 16 mei 2004 in de Brugse Poort, Gent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234