Maandag 14/10/2019

Lachen met de maffia? Daar lachen ze niet mee

'Laat ons Rome terugnemen!' Met die slogan wil komiek Dado vanavond een massa volk naar zijn show halen en de familie Casamonica een hak zetten. De Casamonica's, de machtigste clan van de Italiaanse hoofdstad, bedreigen Dado met de dood omdat hij hen belachelijk maakt. Dat doet Dado onder meer in de razend populaire song 'Mafia Mia', een persiflage op 'Mamma Mia' van Abba.

Hij mag dan al weken lang doodsbedreigingen incasseren, zwijgen zal acteur, stand-upcomedian en zanger Dado in geen geval. Vanavond blaast Dado, alias Gabriele Pellegrini (42), verzamelen voor een groots opgezette show waarop hij behalve collega-artiesten en burgers ook de burgemeester van Rome, Ignazio Marino, uitgenodigd heeft.

'Laat ons Rome terugnemen!', zo vraagt Dado, een Italiaanse Rowan Atkinson die sinds jaar en dag de landelijke mores op de korrel neemt. Terugnemen van de maffia, bedoelt hij, maar even goed van politici, bestuurders en ambtenaren die rot tot op het bot gebleken zijn.

Dat de zwaarbewaakte Marino straks naar het openluchttheater in hartje hoofdstad komt, is dan ook onzeker, druk als hij is met het schoonmaken van de gemeentelijke Augiasstal.

Wie al helemaal zijn kat zal sturen naar Dado zijn de Casamonica's. Die clan is als weinig andere in het openbare leven geïnfiltreerd en controleert hele buurten in het zuidoosten van Rome. De familie Casamonica slijt niet alleen cocaïne, ook in de prostitutie, mensensmokkel en woekerkredieten is ze alom present. Haar greep is zo fors dat Rome intussen met het Palermo van de jaren 80 vergeleken wordt.

Maar anders dan Cosa Nostra, wier peetvaders vandaag de onopvallendheid zelf zijn, frapperen de Casamonica's, Sinti-zigeuners, door hun m'as-tu vu-cachet: kleerkasten van kerels zijn het, met foute kapsels, dikke polshorloges en suizende Ferrari's.

Deze clan is het die sinds vorige maand Dado naar het leven staat. De entertainer, bekend van het populaire tv-programma Servizio Pubblico, steekt dan ook danig de draak met ze.

Begonnen de mafiosi Dado in juni al in het oog te houden, toen zijn Abba-persiflage 'Mafia Mia' in luttele uren tijd een doorslaand YouTube-succes werd, dan raakte het hek pas goed van de dam toen hij ook de begrafenis van padrino Vittorio Casamonica, op 20 augustus, ridiculiseerde.

The Godfather

Voor een satiricus als Dado was de uitvaart, in de kerk nog wel die in 2006 een dienst geweigerd had voor Italiës eerste euthanasiedode, gefundenes Fressen. Niet alleen werd Re di Roma ('koning van Rome') Vittorio uitgeleide gedaan door een strijkje dat de muziek van The Godfather speelde, op kleurrijke affiches prijkten, onder 's mans beeltenis, zinnen als "ik heb Rome veroverd, nu het paradijs nog".

Als het dat maar was: er kwam ook een door zes paarden getrokken praalkoets aan te pas, een Rolls Royce en een helikopter vanwaaruit een royale wolk rozenblaadjes werd verstrooid.

Een grap, deze enscenering? Niet voor het geslacht Casamonica, wel voor Dado, die speciaal voor Vittorio een oud succesnummer van zanger Fiordaliso herschreef. In geen tijd werd het liedje - "ik wil een vlammende doodskist, mijn gigantische kop buiten voor de kerk en een orkest dat 'El Padrino' speelt" - een nog eclatantere hit dan 'Mafia Mia'.

Voor de Casamonica's was de maat vol. Op Dado's Facebook-pagina regende het, tussen de vele steunpost in, prompt doodsbedreigingen. Dat zijn kop eraf moest, heette het, dat er wat zou zwaaien als hij niet per direct een toontje lager zong.

Voor de Italianen werd Dado inmiddels een held. "De kunst der satire kon geen mooier huldebetoon krijgen", reageerde zijn vroegere collega Beppe Grillo, vandaag leider van de Vijfsterrenbeweging, een anti-establishmentpartij. "Deze bedreigingen leveren het bewijs dat de waarheid, ook al is ze verpakt in humor, zelfs de maffia pijn doet."

Zelf probeert Dado er rustig bij te blijven. "Ik zie het als mijn taak om klaarheid te scheppen", zei hij aan de nieuwssite tiscali.net. "Helaas, er zijn altijd mensen die niet om kunnen met satire. Hun probleem is de onwetendheid."

Nu goed, dat Dado standhoudt als het moet, dat bewees hij in 1997 al. Toen haalde hij het Guinness Book of Records met de langste song ter wereld. Hij en enkele bevriende musici hielden het toen 25 uur en 1 minuut vol.

Vanavond, in de schaduw van het Colosseum, zal Dado er minder lang over doen. Maar 'Mafia Mia' zal door alle kelen klinken. En ja, zo maakt de komiek zich sterk, Rome wordt teruggenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234