Zondag 04/12/2022

Labour lijdt fors verlies, Tony Blair toch tevreden

De Labourpartij heeft bij lokale en regionale verkiezingen in Groot-Brittannië een aanzienlijk aantal zetels moeten inleveren. Toch was de nederlaag voor de partij van premier Blair niet zo groot als was voorspeld.

Door Lindsay Peek

LONDEN l De door problemen geplaagde verkiezingen in Schotland draaiden uit op een overwinning van de nationalistische SNP. Die droomt al van onafhankelijkheid.

Donderdag vonden verkiezingen plaats voor het Schotse en Welshe parlement en voor 312 gemeenteraden in Engeland. Voor 39 miljoen kiezers betekende de stembusgang een laatste kans om een oordeel te vellen over premier Blair, die naar verwachting volgende week zijn aftreden zal aankondigen.

Uit de resultaten die gisteravond bekend werden gemaakt, blijkt dat de premier een groot deel van het vertrouwen van de kiezers heeft verloren. Eerste oorzaak voor de dalende populariteit van de succesvolste Labourleider ooit, is de Irakoorlog, waar hij zijn land in 2003 in stortte. De vooraf voorspelde totale nederlaag bleef niettemin uit.

In Schotland, waar een nieuw regionaal parlement verkozen werd, boekte de nationalistische SNP winst ten koste van Labour. Labour haalde er 46 van de 129 zetels, en moest zijn vijftig jaar oude heerschappij in Schotland prijsgeven. De SNP, die binnen drie jaar een referendum wil houden over onafhankelijkheid, kreeg er 47.

Nog voor de einduitslag bekend was, kondigde voorman Alex Salmond aan dat de verkiezingen er "een wind van verandering hadden teweeggebracht". Salmond beweerde dat Labour op het punt stond zijn eerste verlies in Schotland te boeken "sinds 1955".

In Wales bleef Labour wel de grootste partij in het regionale parlement. Blairs partij veroverde echter te weinig zetels om een meerderheid te behalen. Labour verloor vijf zetels, terwijl de Conservatieven en de Welshe nationalistische partij Plaid Cymru beiden zetels wonnen.

In Engeland stevenden de Conservatieven gisteravond met 41 procent - nog niet alle stemmen waren toen geteld - af op een overwinning. Partijleider David Cameron noemde het zwakke resultaat van de Labourpartij, die op 27 procent bleef steken, "verbluffend".

Blair zelf leek anders niet bijzonder aangedaan door de slechte verkiezingsuitslag. Hij zei dat zijn partij niet de volstrekte nederlaag had geleden die de oppositie vooraf voorspeld had.

In de Engelse verkiezingen had Labour het er volgens hem zelfs iets beter vanaf gebracht dan drie jaar geleden. "Deze uitslagen vormen een prima sprinkplank om door te gaan en de volgende verkiezingen te winnen", aldus de ontslagnemende premier.

De definitieve uitslagen van de regionale verkiezingen lieten gisteren lang op zich wachten, onder meer omdat de stembureaus in Schotland met ernstige logistieke problemen te kampen hadden. Zo werd de telling op zeven plaatsen stopgezet en werden liefst 100.000 stembiljetten ongeldig verklaard.

De autoriteiten in Glasgow gewaagden van "ernstige technische storingen", maar ook verwarring over de wijze waarop de stembiljetten ingevuld dienden te worden, zou een rol hebben gespeeld. Een onafhankelijke kiescommissie is 'met onmiddellijke ingang' een onderzoek begonnen.

Deze uitslagen vormen een sprinkplank om door te gaan en de volgende verkiezingen te winnen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234