Zaterdag 18/01/2020

Verenigd Koninkrijk

Labour-leider Corbyn weigert Venezolaanse president Maduro af te vallen

Jeremy Corbyn. Beeld REUTER

Jeremy Corbyn weigert zijn politieke vriend Nicolas Maduro af te vallen. Vanuit zijn eigen partij was de Labour-leider onder druk gezet om de president van Venezuela aan te spreken op diens dictatoriale koers, maar volgens Corbyn komt het bloedvergieten in het verarmde Zuid-Amerikaanse land van beide kanten.

Corbyn voegde er wel aan toe "erg bedroefd" te zijn over de dodelijke slachtoffers die de afgelopen maanden zijn gevallen bij protesten tegen de regering.

De situatie in Venezuela was een van de eerste onderwerpen die ter sprake kwam toen de 68-jarige socialist eerder deze week van vakantie terugkeerde. Vorige week had zijn partijgenoot Ken Livingstone, die als burgemeester van Londen nauw had samengewerkt met Maduro's voorganger Hugo Chavez, commotie veroorzaakt door Maduro openlijk te verdedigen. Ook Corbyn wees erop dat het socialistische bewind de levens van arme Venezolanen heeft verbeterd, vooral op het gebied van zorg en onderwijs.

Volgens hem heeft Maduro de strategische fout gemaakt om de economie volledig afhankelijk te laten zijn van de olie, iets wat logischerwijs een probleem zou worden na het instorten van de olieprijs. "Een gevarieerdere economie moet een prioriteit voor de toekomst zijn", constateerde de Labour-leider. Hij wees erop dat niet alleen demonstranten zijn omgekomen, maar ook leden van de veiligheidstroepen die door hen zijn aangevallen. "Er moet een dialoog komen en een proces dat de onafhankelijkheid van de gerechtelijke macht waarborgt." Enkele jaren geleden had Corbyn nog beweerd dat "wie neutraal blijft in een onrechtvaardige situatie, automatisch de kant kiest van de onderdrukker."

President Nicolas Maduro. Beeld EPA

Vanuit Venezuela is door de oppositie met lichte wanhoop gereageerd op Corbyns houding. Juan Andres Mejia, oprichter van de progressieve oppositiepartij Popular Will, zei in het tv-programma Newsnight dat Corbyn "echt moet weten wat er aan de hand is in het land, voordat hij stelling kan nemen. Het geweld komt niet van beide kanten, het geweld komt van overheidszijde."

Labour-kamerlid Graham Jones, voorzitter van een parlementaire groep die zich met Venezolaanse zaken bezighoudt, heeft gezegd dat de "socialistische leiders de economie ondanks de olierijkdom hebben vernietigd, mensenrechten hebben geschonden en democratie hebben vervangen door een autoritair bewind". Die visie staat haaks op die van Corbyn, die Venezuela sinds de linkse revolutie onder Chavez altijd heeft beschouwd als een lichtend voorbeeld voor Engeland en de rest van het Westen.

Corbynistas vinden dat hun leider geen enkele blaam treft. Op Twitter vatten ze de commotie over Venezuela luchtig op door onder de ironische hashtag #CorbynMustCondemn zaken op te sommen waarover Corbyn zich zou moeten uitspreken, zoals de Slag om Hastings, de prijs van Toblerones, het Britse weer, de Spaanse inquisitie en de Chinese revolutie. De Verenigde Naties heeft de schuld voor het geweld in Venezuela gelegd bij "het hoogste niveau van het Venezolaanse landsbestuur".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234