Vrijdag 02/12/2022

Laatste procesweek opent met getuigenis ouders Luna

Met de ouders van Luna en de nabestaanden van Oulematou Niangadou als laatste getuigen gaat het assisenproces tegen Hans Van Themsche vandaag zijn laatste fase in. Wellicht valt donderdag al een uitspraak.

DOOR SUE SOMERS

ANTWERPEN l Ondertussen wachten Laurence Van Bree en Roman Drowart, de ouders van Luna, nog altijd op een reactie op hun uitgestoken hand. Na de getuigenis van de ouders van Hans Van Themsche vrijdag wilden ze hen laten weten dat ook zij slachtoffers zijn.

Vooral de emotionele en eerlijke passage van vader Peter Van Themsche voor het assisenhof maakte indruk op de ouders van Luna. De man had het nog altijd moeilijk met wat er is gebeurd. "Dit had nooit mogen gebeuren. Die mensen waren op het verkeerde moment op de verkeerde plaats."

Van Themsche gaf te kennen dat hij eerder al contact had willen zoeken met de slachtoffers en hun nabestaanden. "Maar ik durfde niet bij de mensen aan te kloppen, bang om verkeerd te worden begrepen. Ik ben blij dat dit proces er is en dat het van mijn hart kan, zodat ik eindelijk weer een normaal leven kan leiden."

Ondanks het rechtse etiket dat op de familie Van Themsche kleefde, bezwoer vader Peter dat voor racisme in zijn gezin nooit plaats is geweest. "Doelbewust mensen uitkiezen, ik weet het niet. Die jongen is ziek. Dit zijn niet de waarden die hij thuis heeft meegekregen. Toen ik hoorde wat hij had gedaan, dacht ik: dit is mijn kind niet."

Het verzoenend gebaar dat de ouders van Luna nadien stelden, bereikte de ouders van Hans Van Themsche echter niet. Advocaat Pol Vandemeulebroucke had verzuimd het aan hen door te geven. Wellicht volgt vanmiddag of vanavond een nieuwe toenaderingspoging.

Na de laatste getuigen vandaag volgen dinsdag de pleidooien van de burgerlijke partijen in verband met de schuldvraag. De verschillende partijen zullen vooral het racisme van Hans Van Themsche benadrukken, evenals de door de onafhankelijke gerechtspsychiaters vastgestelde toerekeningsvatbaarheid.

"Over de doodslag en de voorbedachtheid bestaat gewoonweg geen discussie", aldus strafpleiter Jef Vermassen, die de belangen van de ouders van Luna vertegenwoordigt. "Hans Van Themsche is het typevoorbeeld van een massamoordenaar. De enige uitzondering die zich bij hem stelt is dat hij zijn moordpartij heeft overleefd. Normaal plegen dergelijke daders altijd zelfmoord."

Woensdag volgt het requisitoir van het openbaar ministerie. Openbaar aanklager Franky De Keyzer, die op het assisenproces de maatschappij vertegenwoordigt, zal de schuldigverklaring van Hans Van Themsche vragen.

Nadien volgt het pleidooi van de verdediging in verband met de schuldvraag. Na de passage van de door hen aangestelde psychiaters donderdag is duidelijk geworden dat zij zullen pleiten dat Hans Van Themsche een autist is met het syndroom van Asperger.

Door zijn niet mededeelbaar probleem, namelijk het feit dat Van Themsche van het internaat zou worden gestuurd omdat hij was betrapt op roken en drinken, zou hij volgens zijn advocaten in een toestand van bewustzijnsvernauwing zijn geraakt. Daardoor werd hij tijdelijk ontoerekeningsvatbaar, waardoor de schuldvraag volgens zijn advocaten wegvalt en hij moet worden geïnterneerd.

Het ziet er echter naar uit dat de volksjury de schuldvraag wel zal weerhouden. Met hun vraag tot de nietigverklaring van de strafvordering op de eerste dag van het proces heeft de verdediging zich niet bepaald populair gemaakt. De advocaten waren van mening dat door de massale media-aandacht voor zijn zaak Van Themsche geen eerlijk proces meer zou kunnen krijgen.

Beantwoordt de jury de vraag over de schuld positief, dan volgen donderdag het requisitoir en de pleidooien over de strafmaat. Dat zal weinig tijd in beslag nemen: als Hans Van Themsche als racistische moordenaar wordt veroordeeld, is een levenslange gevangenisstraf die automatisch wordt omgezet naar dertig jaar cel moreel gezien de enige optie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234