Maandag 28/11/2022

Laatste paardenslachter in de VS was een Belg

De paardenslachterij Velda uit Zele sloot deze week de deuren van haar dochterbedrijf in de Verenigde Staten. Geen groot nieuws, ware het niet dat daardoor geen enkel paard meer geslacht kan worden in de VS. De paardenlobby heeft na jaren actie voeren zijn doel bereikt.

ZELE l Wereldwijd zijn er zeven grote paardenslachters. Drie daarvan zijn Belgisch. Ze verlieten de voorbije jaren een voor een de VS, waar nochtans acht miljoen paarden rondlopen.

Paarden slachten is een taboe in de VS. Paardenvlees eten geldt er als barbaars. Jarenlang ijverde de paardenlobby voor de sluiting van de drie nog resterende - Belgische - paardenslachterijen. Vorige week haalde de lobby zijn slag thuis. Voor Velda uit Zele zat er niets anders op dan zijn slachterij in Illinois te sluiten. Begin dit jaar sloten ook Multimeat uit Ranst en Chevideco uit Rekkem hun Amerikaanse paardenslachterijen.

Een Amerikaanse rechtbank besliste vorige week in beroep dat paardenslachterijen het ministerie van Landbouw niet langer mogen betalen om inspecties uit te voeren in hun slachthuizen. De paardenslachterij Cavel in DeKalb (Illinois), dochter van de Belgische groep Velda, was verplicht te stoppen met slachten. Een jaar geleden had een rechtbank beslist dat de overheid geen belastinggeld meer mocht gebruiken voor de inspectie van paardenslachterijen. Velda gooide het daarop met het ministerie op een akkoord om de inspectie zelf te bekostigen. Maar de Hooved Animal Humane Society, de Amerikaanse pendant van Gaia, ging in beroep. Met succes.

Cavel koos eieren voor zijn geld en sloot de deuren. Daarmee verdwijnt de laatste paardenslachterij in de VS. Tien jaar geleden waren er nog 15. Cavel slachtte 1.000 paarden per week en verwerkte het vlees voor consumptie. Het paardenvlees was uitsluitend bestemd voor de export, naar Europa en Japan. Paardenvlees eten is in Illinois sinds 1950 bij wet verboden.

Het Amerikaanse avontuur van Velda kan bezwaarlijk een succes worden genoemd. In 1997 werd de oude slachterij van Cavel in Redmond (Oregon) door een plaatselijke versie van het Animal Liberation Front in de as gelegd. Elke poging om opnieuw te beginnen stuitte op verzet van paardenrechtenorganisaties.

Uiteindelijk moest Velda drie jaar vechten om in 2002 een nieuwe slachterij te mogen bouwen in Illinois, een investering van 3 miljoen euro.

"De Humane Society is een organisatie die streeft naar een veganistische staat", zegt Michiel de Beukelaar van de Belgische paardenslachterij Chevideco uit Rekkem, die eveneens actief was in de VS. "Ze beschikt over een goedgevulde kassa - volgens geruchten 120 miljoen dollar - en goede advocaten. Wij sloten onze slachterij Dallas Crown in Kaufman, Dallas, eind januari nadat een Amerikaanse rechtbank op basis van een wet van 1949 had beslist dat de verkoop en het transport van paardenvlees voor menselijke consumptie verboden is. De rechter begon zijn uitspraak met een verwijzing naar de cowboyfilms, de 'lonesome cowboy' met zijn prairiepaard. Dan weet je hoe laat het is. De Amerikaanse rechtspraak baseert zich steeds meer op emoties in plaats van kennis."

Het Amerikaanse paardenvlees wordt beschouwd als het beste ter wereld maar voorlopig worden de Kentucky Derby-volbloeden, de Budweiser Clydesdale-renpaarden, de Wild West-mustangs of de Amish-werkpaardjes eventjes niet meer naar de Amerikaanse slachtbank geleid. Vraag is waar ze wel naar toe moeten.

De Beukelaar: "Dat is een probleem. Mensen die hun paard kwijt wilden, kregen van ons 600 tot 700 dollar. Nu moeten ze 1.000 dollar betalen aan een veearts om hun paard te laten euthanaseren. We vrezen dat veel mensen hun dieren zullen laten verkommeren of dumpen. Veel paarden zullen waarschijnlijk worden afgevoerd naar Mexicaanse en Canadese slachthuizen. Maar ook het transport van paardenvlees naar het buitenland wil het Congres verbieden."

De Amerikaanse paardenlobby streeft naar een veganistische staat. Ze beschikt over een goedgevulde kassa en goede advocaten

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234