Update
Laatste 'klassieke' Gordel meteen slachtoffer van sabotage
Er worden al de ganse dag duimspijkers gegooid in Sint-Genesius-Rode en Alsemberg met de nodige ellende voor de fietsers tot gevolg. In Sint-Genesius-Rode werd ook een aantal wegwijzers verwijderd of omgedraaid. Amper een uur na de start van de Gordel werden al de eerste sabotageacties gemeld op het parcours. Vandaag heeft in de Vlaamse rand rond Brussel de laatste 'klassieke' editie van de Gordel plaats, de grootste sportieve eendagsmanifestatie in Vlaanderen. De deelnemers hebben de keuze uit 19 wandel- en fietsparcours. Het is de laatste Gordel volgens de formule vanuit 4 trefpunten. Het belooft nog een communautair rumoerige dag te worden want naast de klassieke sabotageacties houden Vlaamse partijen en actiegroepen manifestaties en acties langs het parcours.
Het belooft vandaag nog een communautair rumoerige dag te worden. Naast de klassieke sabotageacties van anonieme Franstaligen houden Vlaamse partijen en actiegroepen zoals N-VA, Vlaams Belang, Voorpost, TAK en de Vlaamse Volksbeweging manifestaties en acties langs het parcours.
Voorpost betoogt in Rode
Een honderdtal leden van Voorpost heeft vanmorgen betoogd vanaf het Gordeltrefpunt in Alsemberg naar het centrum van Sint-Genesius-Rode. Aan het gemeentehuis haalde Johan Vanslambroeck, voorzitter van Voorpost, scherp uit naar de Franstalige weigering om een Gordeltrefpunt in te richten in Rode en naar het BHV-akkoord. Enkele manifestanten hingen op de deur van het gemeentehuis affiches met de tekst "faciliteiten weg ermee".
De betoging verliep zonder incidenten. Vanslambroeck zei dat Sint-Genesius-Rode exemplarisch is voor de toenemende verfransing van de Vlaamse rand, die na 1963 zeer snel toegenomen is met de invoering van faciliteiten voor Franstaligen. "Rode is wegens zijn geografische ligging tussen Brussel en Wallonië het mikpunt nummer één van de Franstaligen. Dat die zelfs een sportieve bijeenkomst verhinderen is het resultaat van de Vlaamse toegevingen tijdens de BHV-onderhandelingen", klinkt het.
'BHV gesplitst!!! Dank u Gordel'
In Zaventem gingen traditiegetrouw verschillende politici van start. Voor deze laatste traditionele editie heeft Eric Van Rompuy zijn t-shirt met 'BHV splitsten nu!' ingeruild voor een nieuw exemplaar met daarop 'BHV gesplitst!!! Dank u Gordel'. "Het is mee dankzij de Gordel en de gordelaars dat BHV gesplitst is", aldus Van Rompuy. Van Rompuy werd in Zaventem vergezeld door CD&V-voorzitter Wouter Beke en vice-premier Steven Vanackere.
Bij de start kwam het nog even tot een opstootje met enkele actievoerders van het Taal Aktie Komitee (TAK). "Ik was er al bij van in 1980. Ik had natuurlijk nooit gedacht dat het 32 jaar zou duren vooraleer BHV gesplitst zou zijn. Maar die belangrijke Vlaamse eis is nu gerealiseerd", aldus Van Rompuy. "Ik betreur het dat sommige Vlaamse partijen kritiek hebben op die splitsing. Als de N-VA aan tafel was blijven zitten, waren we nu nog altijd aan het onderhandelen", klinkt het.
Familiale happening
Zijn broer en Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy zegt niet te begrijpen waarom de Franstalige meerderheid de inrichting van een Gordeltrefpunt in zijn gemeente verboden heeft. "Dit is in de eerste plaats een familiale happening, die ook het Vlaams karakter van de rand beklemtoont. Maar hier is niets mis mee, omdat die in Vlaanderen ligt", aldus Van Rompuy.
"Absoluut dieptepunt in het Franstalig beleid"
Enkele inwoners van Rode rijden sinds vanmorgen in het centrum van hun gemeente een honderd kilometer lange fietstocht, die ze de naam "pestkoppen-route" gaven. Ze rijden honderd keer een kilometer lange route rond het gemeentehuis als protest tegen het feit dat het gemeentebestuur de inrichting van een Gordeltrefpunt verboden heeft.
Rik Lintermans, één van de deelnemers, bestempelde deze weigering "als een absoluut dieptepunt in het Franstalig beleid". Hij haalde echter ook uit naar initiatieven langs Vlaamse kant, zoals de omzendbrieven over de taal waarin overheden documenten moeten opsturen naar inwoners. "De pesterijen langs beide kanten moeten stoppen, anders blijven de communautaire ruzies duren", klinkt het.
"Geen reden voor hoera-sfeer rond BHV"
De aanloop naar de laatste klassieke Gordel verliep niet zonder incidenten. Zo gaf de Franstalige meerderheid van Sint-Genesius-Rode geen toelating om hier een start- en aankomstplaats in te richten zoals in het verleden van de Gordel altijd al het geval was geweest. Bloso zag zich hierdoor genoodzaakt dit trefpunt te verplaatsen naar Alsemberg (Beersel) op 850 meter van het centrum van Rode.
Linkebeek gaf bovendien pas twee dagen geleden toelating voor de doortocht van de Erfgoedwandeling door de gemeente. Volgens N-VA'er Ben Weyts tonen die incidenten aan dat een initiatief als de Gordel nodig blijft in de Vlaamse rand en dat er "geen reden is voor een hoera-sfeer rond BHV". Hijzelf en de N-VA-militanten rijden rond met een t-shirt met als opschrift:' Altijd voluit! voor de Vlaamse rand'.
Slecht verteerd
Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke tonen de acties van de FDF-burgemeesters in Linkebeek en Rode vooral aan "dat sommige burgemeesters de splitsing van BHV niet goed verteerd hebben".
Ook Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) betreurt de acties van enkele Franstalige politici. Maar hij wil vandaag vooral het "sportieve en familiale" aspect van de Gordel in de verf zetten. Hij herhaalde ook dat er een vervolg komt op de Gordel. "De huidige Gordel kan een basis zijn voor volgende edities. Er blijft een initiatief nodig dat de Vlaamse rand in de kijker zet. Dat mogen we niet zomaar weggooien", klonk het.
"BHV vergroot Franstalige arrogantie"
"De weigering van de Franstalige meerderheid in Sint-Genesius-Rode om een Gordeltrefpunt in te richten geeft aan dat de Franstaligen meer dan ooit denken dat de faciliteitengemeenten van hen zijn. De splitsing van BHV doet hen meer dan ooit geloven dat de aanhechting van deze gemeente bij Brussel mogelijk is", deelde N-VA-voorzitter Bart De Wever tijdens zijn doortocht in Sint-Genesius-Rode vanochtend.
Hij haalde andermaal uit naar de manier waarop BHV gesplitst is: "Het kost de Vlamingen heel veel geld en vergroot de Franstalige arrogantie". Hij wees er ook op dat bij deze pesterijen in Rode niet alleen het FDF betrokken is, maar ook het cdH dat de BHV-akkoorden goedgekeurd heeft. Bart De Wever was in het gezelschap van een veertigtal andere fietsende N-VA-leden, onder wie de ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters. Hij zat achterop een tandem die bestuurd werd door partijondervoorzitter Ben Weyts.
"N-VA is ongeneeslijk shizofreen"
Servais Verherstraeten (CD&V), Staatssecretaris voor Staathervorming, reageert fel op enkele uitspraken van N-VA-politici in de marge van de Gordel. Volgens Verherstraeten gedraagt de N-VA zich schizofreen. "Ik heb voor de zomer N-VA reeds opgeroepen om te stoppen met de schizofrenie, maar het blijkt bij hen een ongeneeslijke kwaal. N-VA is in het Vlaams Parlement akkoord gegaan met de staatshervorming, maar voert er nu oppositie tegen. Waarom in het parlement ja zeggen en op de Gordel een stoer en luid nee?", klinkt het.
Gordelontbijt
Het Vlaams Belang organiseerde een "alternatief Gordelontbijt" op het plein in het centrum van Sint-Genesius-Rode waar Bloso normaliter een start- en aankomstplaats voor de Gordel inricht. Een vijftigtal personen waren aanwezig. Vlaams parlementslid Joris Van Hauthem zei in een toespraak aan het gemeentehuis dat de beslissing van de Franstalige meerderheid van Rode om geen toelating te geven voor een Gordeltrefpunt bewijst dat de Vlamingen hier niet welkom zijn.
"Maar wij laten ons niet wegjagen", aldus Van Hauthem. "Dit bewijst dat degenen die geloven dat de communautaire vrede zou terugkeren met de splitsing van BHV zich danig vergissen." Het Vlaams Belang deelt in alle Gordeltrefpunten een pamflet uit met als titel 'Blanco cheque voor schijnsplitsing'.
Controlepost
Een vijftiental leden van het Taal Aktie Komitee hebben een 'controlepost' opgesteld langs het parcours van de Gordel ter hoogte van het gemeentehuis van Sint-Genesius-Rode. Het is een ludiek protest tegen de weigering van de Franstalige meerderheid van Sint-Genesius-Rode om een Gordel-trefpunt in te richten in de gemeente. De actievoerders delen aan de voorbijgangers klevertjes uit met de tekst 'Ik was in Rode en kom er terug' en ballonnen met de tekst 'De Gordel blijft'. TAK is immers van oordeel dat de Gordel in zijn huidige formule moet blijven bestaan, als een lint van Vlaamse Gordelaars dat de zes gemeenten onderling en met de rest van Vlaanderen verbindt, en niet mag afzwakken tot een toeristische vorm.
Wandelen langs mislukkingen
Inwoners van Rode tekenden een wandel- en fietsparcours uit door hun gemeente langs "een aantal mislukkingen van het Franstalige gemeentebestuur" zoals de aanhoudende overstromingen en doodgebloede woensdagmarkt in het dorpscentrum en het zwembad dat al 1,5 jaar gesloten is. Het parcours is enkel via internet ('wandelroute de rolin' via www.routeyou.com) bekendgemaakt.
Misschien volgend jaar...
Burgemeester Myriam Rolin van Sint-Genesius-Rode (cdH) is tevreden over het feit dat het protest tegen de beslissing van de Franstalige meerderheid in Sint-Genesius-Rode, om geen toelating te geven voor de inrichting van een Gordeltrefpunt, zonder incidenten verlopen is. Ze sluit ook niet uit dat die toelating er volgend jaar wel opnieuw komt.
"Als de nieuwe Gordelformule familiaal en apolitiek blijft, en de last gespreid wordt over meerdere gemeenten, zullen we wellicht opnieuw toelating geven aan Bloso om in Sint-Genesius-Rode weer activiteiten op touw te zetten in het kader van de Gordel", aldus Rolin, die nog eens herhaalt dat haar beslissing alles te maken heeft met de overlast. "We organiseren dit evenement al 31 jaar en zijn al jaren vragende partij dat ook andere gemeenten deze last zouden delen".