Maandag 21/06/2021

Laatste kans voor sociaal overleg

Premier Verhofstadt bereid om overuren en ploegenarbeid goedkoper te maken

Brussel

Eigen berichtgeving

Johan Corthouts

Om de sociale partners te helpen alsnog een akkoord te bereiken is de federale regering bereid om extra middelen vrij te maken. Premier Guy Verhofstadt liet gisteren weten dat de federale regering overuren en ploegenarbeid goedkoper wil maken. Ook stelde hij een bijkomende lastenverlaging in het vooruitzicht. Voor die bijkomende inspanningen zou volgens sommige bronnen een bedrag van ruim 300 miljoen euro zijn voorzien.

Het sociaal overleg staat voor het uur van de waarheid. Woensdag moet het duidelijk zijn of vakbonden en werkgevers het eens kunnen worden over een nieuw sociaal akkoord voor de 2,5 miljoen werknemers uit de privé-sector. "Het wordt erop of eronder. Het moet duidelijk zijn of verder onderhandelen nog zin heeft", zegt Xavier Verboven, nationaal secretaris van de socialistische bond ABVV.

Het sociaal overleg was uitgesteld tot na nieuwjaar nadat de onderhandelingen over de loon- en arbeidsvoorwaarden in de week voor Kerstmis in een patstelling waren geraakt. Werkgevers vragen meer flexibiliteit en willen een regeling die het mogelijk maakt tot 175 overuren te presteren, waarvan 130 uren zonder vakbondstoestemming. De vakbonden willen een reële loonsverhoging, terwijl er volgens de werkgevers alleen ruimte is voor een indexering van de lonen.

Volgens de premier is een gematigd loonakkoord nodig om de groeikansen van de Belgische economie te vrijwaren. "Het creëren van nieuwe banen is het zwakke punt van de economie. Een sociaal akkoord is absoluut nodig om onze economie te laten groeien en nieuwe jobs te creëren." Verhofstadt heeft er vertrouwen in dat er alsnog een akkoord kan worden bereikt. "Het water tussen vakbonden en werkgevers is niet zo diep", zei hij. Maar van dat optimisme is er bij de sociale partners weinig te merken.

Pieter Timmermans, directeur-generaal van het Verbond van Belgische Ondernemingen, vreest dat zonder mentaliteitswijziging de onderhandelaars de bestaande patstelling niet zullen kunnen doorbreken. "De vakbonden moeten ons niet vragen om een sociaal akkoord te sluiten dat jobs vernietigt en dat ondernemingen aanzet tot delokaliseren."

Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van zelfstandigenorganisatie Unizo, hoopt dat de vakbonden bereid zullen zijn tot toegevingen. "Als werkgevers hebben we stappen gezet, maar die bereidheid moet van twee kanten komen."

Volgens de kleine liberale bond ACLVB is de kans op een akkoord, hoe gering ook, nog niet verkeken. "In ruil voor een reële loonstijging kunnen de werknemers meer flexibiliteit aanvaarden", zei voorzitter Guy Haaze. Maar bij de socialistische bond klonk gisteren hardere taal. "Als de werkgevers niet terugkomen op hun harde eisen over flexibiliteit en niks terugnemen van hun standpunt over de lonen, dan zal het overleg snel gedaan zijn", zegt Verboven.

De vakbonden waarschuwen de regering alvast om niet te veel in de kaart van de werkgevers te spelen. Een lastenverlaging voor de bedrijven kan de sociale zekerheid in het rood duwen. Het ABVV vraagt expliciet dat in ruil voor centen voor de werkgevers de regering over de brug komt met geld voor het fonds voor de sluiting van ondernemingen en voor het fonds voor gehandicapte werknemers.

Standpunt, pagina 2

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234