Dinsdag 23/07/2019

Video

Laatste dag voor belastingaangifte: honderden laatkomers schuiven aan voor last minute hulp

Honderden mensen staan vandaag aan te schuiven aan de Financietoren in Brussel om hun belastingaangifte in orde te krijgen. Wie hulp nodig heeft met Tax-on-web, zoekt die beter telefonisch, zo zegt de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën, Francis Adyns.

De wachtenden zijn er immers om hun papieren aangifte nog in te dienen, ook al is de ultieme datum daarvoor al twee weken gepasseerd. "Alle hulp bij het opstellen van de papieren aangifte is eigenlijk al stopgezet op 30 juni", zo vertelt Adyns. "Door de terreurdreiging in Brussel heeft ons kantoor in de Kruidtuinlaan echter noodgedwongen tijdelijk de deuren gesloten. Om te compenseren voor die sluitingsdagen hebben wij besloten dat ene kantoor open te houden tot 15 juli."

Dat wil echter niet zeggen dat de deadline voor papieren aangiftes, die vastgesteld was op 30 juni, mee verplaatst. "Elke papieren aangifte die nu nog wordt ingevuld in ons kantoor, zal behandeld worden als een laattijdige aangifte. Met de gevolgen van dien", verklaart Adyns. De bijna vijfhonderd mensen die vandaag aan de Financietoren geholpen zullen worden, zijn er dus al aan voor de moeite.

De wachtrij staat dus los van de deadline voor de aangifte via Tax-on-web. "We raden iedereen met vragen over Tax-on-web aan om telefonisch contact op te nemen in plaats van aan te schuiven aan ons kantoor", zegt Adyns. Hij benadrukt ook dat enkel het kantoor in de Kruidtuinlaan langer open is, en andere lokale kantoren dus niet geopend zijn.

Cyberaanval Tax-on-web

Eerder vandaag liet Adyns weten dat gisteren liefst 110.000 aangiftes online werden ingevuld via Tax-on-web. Ondanks de cyberaanval die de website teisterde, sneuvelt daarmee het record van 14 juli 2015, toen 91.000 aangiftes werden ingediend.

De FOD Financiën werd gisteren rond 10.15 uur getroffen door een cyberaanval, die het verkeer op de site ontregelde tot 12.30 uur. Het hackerscollectief Down-Sec claimde later de verantwoordelijkheid. "Die aanval kwam onverwacht", zo zegt Adyns, "Maar gelukkig was het euvel vrij snel verholpen."

Vandaag is de laatste dag waarop je via Tax-on-web je aangifte kan indienen. Deze voormiddag, rond 10 uur, verliep alles nog vlot. "Qua capaciteit verwachten we in elk geval geen problemen", zo stelt Adyns. "We hopen enkel dat we gevrijwaard blijven van een nieuwe cyberaanval."

Adyns verwacht dat vandaag nog eens 80.000 tot 100.000 aangiftes ingediend zullen worden via Tax-on-web. Daarmee zou de teller boven de 2,5 miljoen online aangiftes gaan. Wie een papieren aangifte wou doen, is al hopeloos te laat. Die deadline lag op 30 juni. Via een boekhouder kan de aangifte nog tot 27 oktober.

Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden