Laatste Argentijnse dictator veroordeeld tot 20 jaar cel
Vijftien ex-militairen, onder wie de laatste Argentijnse dictator, zijn gisteren in Buenos Aires veroordeeld tot celstraffen tot 25 jaar hun betrokkenheid bij Operatie Condor, waarbij ze tegenstanders van de Zuid-Amerikaanse dictaturen elimineerden in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw.
In Argentinië zijn al honderden militairen en politieagenten berecht voor misdaden tegen de mensheid, foltering en ontvoeringen ten tijde van de dictatuur (1976-1983). Maar het proces, dat begon in 2013, was het eerste proces dat gewijd werd aan Operatie Condor, een geheime samenwerking tussen Argentinië, Chili, Uruguay, Bolivia, Paraguay en Brazilië.
Dankzij Operación Cóndor konden de militaire junta's opposanten die naar een van deze landen gevlucht waren, laten ontvoeren of executeren. In die periode vochten verscheidene linkse gewapende groepen de legitimiteit van de regimes in Zuid-Amerika aan. De Verenigde Staten waren op de hoogte van het bestaan van de operatie, maar grepen niet in.
De 88-jarige Reynaldo Bignone, de laatste Argentijnse dictator (1982-1983), werd veroordeeld tot 20 jaar. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de eliminatie of ontvoering van 105 personen, onder wie een zwangere vrouw.
Ook de Argentijnse ex-dictator Jorge Videla (1976-1981) stond terecht, maar hij overleed in 2013. De enige niet-Argentijnse beklaagde, de vroegere Uruguayaanse kolonel Manuel Cordero, werd veroordeeld tot 25 jaar, aldus BBC. De slachtoffers, die vooral in Argentinië vielen, waren voornamelijk politieke vluchtelingen uit Uruguay, Chili en Paraguay.
Jorge Videla (87) stond al voor de vierde keer terecht. Hij zat sinds 2010 een levenslange gevangenisstraf uit voor misdaden tegen de mensheid en kreeg ook een celstraf van 50 jaar voor diefstal van baby's van opposanten. Bignone, werd in 2012 samen met Videla veroordeeld voor de diefstal van baby's die vervolgens geadopteerd werden door ambtenaren van het militaire bewind.
De uitspraak van de rechter werd gisteren op applaus onthaald in het gerechtshof, waar talrijke overlevers van de junta en nabestaanden van de slachtoffers zich hadden verzameld. Van de beklaagden was enkel Angel Furci aanwezig, die schuldig werd bevonden aan 67 gevallen van illegale ontvoering en 62 gevallen van foltering in het illegale detentiecentrum Automotores Orletti.
undefined