Zondag 26/09/2021

'Laat ze nu nog maar eens afkomen'

Borgerhout

Eigen berichtgeving

Sue Somers

De eerste les was het wennen. Ongemakkelijke blikken en aarzelende trappen wanneer de agressor in het kruis geraakt moest worden. Tien lesuren later blijft er van dat kruis niet veel meer over. Kapotgestampt, net als andere stootkussens die dienst deden als vijandelijke lichaamsdelen. De eerste cursus zelfverdediging voor Marokkaanse vrouwen in Borgerhout was volgens de organisatoren een bescheiden succes. "Belgen moeten maar eens beseffen dat Marokkanen niet alleen daders, maar ook slachtoffers van agressie kunnen zijn."

Dreigend heft ze haar vuist. "Un coup de nez. De arm in een ferme greep houden en hard beginnen roepen. Of gewoon weglopen." Fatima (49) voelt zich een stuk veiliger op straat nu ze weet hoe ze potentiële aanvallers te lijf moet gaan. Ze nam haar veertienjarige dochter Hanane mee naar de cursus. Hanane werd al eens lastiggevallen op straat. "Door een groepje jongens. Ze namen me bij de keel en dreigden me te wurgen. Zomaar. Ik heb me kunnen loswringen en ben beginnen lopen. Dat ze nu maar afkomen, nu weet ik wel wat te doen."

In een muf lokaaltje op de bovenverdieping van een ontmoetingscentrum in Borgerhout trainden de afgelopen weken een twintigtal Marokkaanse vrouwen hun weerbaarheid. "Ze zijn haast allemaal het slachtoffer geweest van agressie. Overvallen op straat, portefeuille gepikt, pogingen tot inbraak in hun huis", fluistert Rosaria, de drijvende kracht achter El Moustaqbal ('de toekomst'), de organisator van de cursus. "Voor mij was de cursus al geslaagd toen er voor de eerste les geïnteresseerden kwamen opdagen. Het is niet vanzelfsprekend Marokkaanse vrouwen rond dit thema samen te brengen."

Lesgeefster Marianne knikt. Ze combineert haar job bij de Antwerpse politie met zelfverdedigingscursussen. "Het is de eerste keer dat ik uitsluitend met niet-Belgen werkte. Het enthousiasme was enorm groot, je voelde dat iedereen dit al een tijdje had willen doen. Blijkbaar zijn het niet alleen de Belgen die met onveiligheidsgevoelens zitten. Alleen ontbrak het de deelneemsters soms aan discipline. Op tijd komen was moeilijk, en elke zaterdag bracht iemand wel een vriendin mee. Dochter wist moeder te overhalen en omgekeerd. Dus heb ik voor het begin van elke les de basisprincipes moeten herhalen. Een aantal technieken heb ik noodgedwongen moeten overslaan, wegens tijdsgebrek."

Op het einde van de laatste les worden alle aangeleerde technieken nog eens herhaald. "Dimmen! Dimmen!", roept Marianne verschrikt als Nabila (16) haar verdedigingstechnieken demonstreert. "Te groot en te sterk voor me. Als ze niet oppast, duwt ze me omver." Nabila raast onverstoord verder en drumt iedere agressor in een hoek van het zaaltje. "Amai, die wil ik 's avonds niet tegenkomen op straat", grinnikt Marianne wanneer Nabila onder luid applaus weer haar plaats in de rij inneemt.

Als iedereen onder het slaken van luide kreten geklopt, geslagen en geschopt heeft, is het drummen voor het adres van Marianne. Wie nog meer technieken wil leren, moet lessen volgen in het fitnesscentrum waar Marianne werkt. "Opzet geslaagd", glimlacht Rosaria. "Het is immers niet de bedoeling dat de Marokkaanse gemeenschap hier ter plaatse blijft trappelen en cursussen blijft volgen. Als ze zich echt willen integreren, moeten ze ook stappen durven zetten buiten Borgerhout."

Eerste cursus zelfverdediging voor Marokkaanse vrouwen in Borgerhout was bescheiden succes

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234