Maandag 27/09/2021
Bart Eeckhout Beeld Eva Beeusaert
Bart EeckhoutBeeld Eva Beeusaert

Standpunt

Laat u niets wijsmaken: uw stem doet er wel degelijk toe

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen

In de al te lange aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is er één reportage die in het bijzonder zou mogen bijblijven. Het was niet eens een verkiezingsreportage.

Eind augustus trekt collega Douglas De Coninck op met een groepje vrijwilligers uit Mol-Achterbos. Zij bekampen samen zwerfvuil in hun gehucht. De journalist treft stuk voor stuk deugdzame, lieve mensen aan, die het goed voorhebben met de wereld. Gutmenschen, maar dan echt.

Volg het verkiezingsnieuws hier live op de voet

Toch hangt er een sluier van onbehagen over het verslag. Onuitgesproken, maar tussen de regels, lees je de onzekerheid en de onrust. Mensen tonen zich ongerust over een wereld die anders en sneller draait dan voorheen, een wereld waarin onbekende mensen mosselschelpen in het bos dumpen.

Die onrust is de bekende onbekende van deze stembusslag. Hij is er, van Mol-Achterbos tot Antwerpen, en van Hasselt tot Zeebrugge. Niemand weet in welke mate hij meespeelt in de hoofden van de kiezers.

Nationale thema’s

Onderzoek leert dat nationale thema’s bij lokale verkiezingen niet al te nadrukkelijk doorwegen. Maar zelfs een beperkte impact kan voldoende zijn om de stembusresultaten een verrassende draai te geven.

In het publieke debat heeft de onrust de concrete gestalte gekregen van een zogenaamde ‘migratiecrisis’. Zogenaamd, want in de feiten valt het al met al nog wel mee met de crisis – enkele lokale, lastige probleemsituaties niet te na gesproken.

De vraag naar de bekende onbekende van deze campagne is de vraag hoezeer de zeer bewust opgewekte onrust over migratie uiteindelijk zal doorwegen. Zal de N-VA met die strategie haar dominantie bevestigen en zelfs nog versterken in de breedte? Zal het onpeilbare VB zegevierend op het voor extreme stemmen gespreide bedje gaan liggen? Of zal de kiezer er zich allemaal niks van aantrekken, en andere opborrelende, lokalere bekommernissen (gezondheid, verkeersveiligheid, betaalbaar wonen) voorrang geven?

We weten het niet. Zeker is wel dat alle drie de opties verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

Hoe belangrijk verkiezingen in Mol-Achterbos, Stekene of Haaltert ook mogen zijn, de focus schuift dan vanzelf naar Antwerpen. Antwerpen is de grootste arena van de lokale democratie in het Vlaamse Gewest. Het is ook vaak, zoals nog in 2012, een laboratorium waar nationale tendensen het eerst opduiken.

Hoe robuust is de dominantie van N-VA?

Houdt de (centrum)rechtse ‘Zweedse’ meerderheid stand?

Heeft de grootste partij van het land een lek op rechts?

Maar ook: kunnen de drie klassieke middenpartijen hun historische neergang afremmen?

Neemt Groen het morele en zelfs wiskundige leiderschap over van sp.a op links?

Alle belangrijke vragen over de machtsverhoudingen in de nationale politiek kunnen zondag in Antwerpen een antwoord krijgen. Voor rechts, voor het centrum en voor links.

Dit weekend telt enkel uw mening. Laat u niets wijsmaken: uw stem doet er wel degelijk toe.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234