Zaterdag 28/03/2020

'Laat ons geen natie worden van jagers en opgejaagden'

De populariteit van Bill Clinton stijgt opnieuw na het historische dieptepunt dat ze door de affaire-Lewinsky bereikte. Dat de VS-president niet volledig kopje onder ging, heeft hij grotendeels te danken aan een basis die hem bleef steunen, waaronder de zwarte Afro-gemeenschap en holebibeweging. 'We zijn in een unieke positie gekwalificeerd om onrechtvaardigheid te herkennen.'

Brussel / New York.

Eigen berichtgeving

Het aantal Amerikanen dat president Clinton steunt na de omstreden uitzending van zijn verhoor voor de grand jury is gisteren verder gegroeid. Uit een USA Today/CNN/Gallup-peiling net na de vertoning van de band zeggen 631 geïnterviewden, 66 procent, tegen afzetting van de president te zijn. Daarvoor was dat nog 60 procent.

Afgelopen weekeinde maakte de president zijn enige publieke opwachting op een meeting met vijfduizend toeschouwers. In tegenstelling tot alle andere bijeenkomsten in het openbaar vroeg er hem niemand naar zijn relatie met ex-stagiaire Monica Lewinsky, maar werd aandachtig geluisterd en geapplaudisseerd.

De plaats was bewust gekozen: de jaarlijkse conventie van de Congressional Black Caucus. De vergadering die de Afro-gemeenschapsleiders verenigt, is één van de enige groepen die als een blok achter Clinton bleef staan gedurende zijn Zippergate-odyssee. Clinton weet dat heel goed en bedankte hen uitvoerig omdat ze voor hem zijn opgekomen "en de ware betekenis van berouw en boetedoening" hebben getoond.

Hun steun heeft hij vooral te danken aan de diversiteit aan minderheden die hij overal op officiële functies binnenhaalde. Vice-president Al Gore ratelde daarop, ietwat opportunistisch, een lijst van benoemingen af in het kabinet, zoals de ministerposten van Energie, Landbouw, Handel, Veteranenzaken, Transport, Arbeid en andere functies in de administratie. Enkele uren daarvoor had hij dat ook al bij een andere 'minderheidsgroep' gedaan, de holebigemeenschap op het Human Rights Campaign Fund.

Die aanpak van het Witte Huis mocht er van de aanwezigen wel bij. Beide minderheden vonden vooral belangrijk dat ze er de aandacht op konden vestigen dat ze nu met de president tenminste één groot punt van overeenkomst hadden: het gevoel genadeloos vervolgd en neergesabeld te worden voor de ogen van de stilzwijgende meerderheid.

Democrate Maxine Waters, voorzitster van de Black Caucus vertelde in The New York Times dat "African-Americans in een unieke positie zitten om onrechtvaardigheid te herkennen". Elizabeth Birch, directrice van Human Rights Campaign, liet een gelijkaardig geluid horen. "Laat ons geen natie worden van jagers en opgejaagden, een toestand die onze gemeenschap maar al te goed kent."

Bij grote delen van de zwarte gemeenschap overheerst de idee dat justitie is gebruikt in een politiek spel om Clinton te ondermijnen. Het huidige klimaat herinnert aan het onderzoek dat naar het privé-leven van de vermaarde burgerrechtenactivist Dr. Martin Luther King werd gevoerd door de FBI en aan de politieke aanvallen op wijlen Adam Clayton Powell Jr., een advocaat die in de jaren zestig vocht voor de ontvoogding van Harlem - nog steeds één van de meest achtergestelde wijken van New York.

"Nu kunnen veel Amerikanen zien waar wij het toen over hadden", zegt Donald Payne, een zwarte Democraat uit New Jersey, daarbij aangevuld door dominee Al Sharpton uit New York, die het over "een lynch-massamentaliteit" heeft. Sharpton is nochtans een kritische waarnemer van Clinton en laat niet na hem de les te spellen.

De zwarte dominee hekelde hem al meermaals over beperkingen in de sociale zekerheid en de groeiende lijst van uitgevoerde doodstraffen, die vooral de Afro-gemeenschap treffen. Hij heeft het ook niet hoog op met de plotse aandacht van Clinton voor zijn politiek actieve collega-dominee Jesse Jackson, die tijdens de presidentiële campagne van 1992 nog werd geminacht maar nu wordt doodgeknuffeld als 'spiritueel raadgever'.

"En toch", zegt Sharpton, "moeten we de morele autoriteit hebben om te zeggen dat Clinton niet geslachtofferd mag worden in een onrechtvaardige valstrik. We moeten het medelijden tonen dat hij ons niet gaf toen de sociale zekerheid werd uitgekleed en de doodstraf steeds meer zwarten trof. Rechtvaardigheid is als thema belangrijker dan de persoon."(MR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234