Zondag 26/01/2020

Na de storm

"Laat minister politie leiden"

Beeld © FRANKY VERDICKT

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) onderzoekt of de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) de politie te laks liet optreden tegen de betogers van afgelopen donderdag. De politievakbonden onderzoeken of ze de burgemeester kunnen vervolgen wegens schuldig verzuim en vragen de minister om zijn taken over te nemen.

Het geweld op het einde van de nationale betoging van afgelopen donderdag krijgt een staartje. Voor politievakbond VSOA blijft de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur kop-van-jut. De PS'er verdedigde zich afgelopen weekend door te stellen dat hij inderdaad tussen de betogers stond "om veldwerk te verrichten". VSOA-ondervoorzitter Vincent Houssin: "Het baart ons zorgen dat de burgemeester de ernst van de zaak niet inziet. Probeert de burgemeester ons nu echt wijs te maken dat hij van op de trappen aan de Beurs een perfect overzicht had over alle straten van Brussel en de ordediensten? Neen toch? Hij moest in het commandocentrum zitten en mee de ordediensten leiden."

Politiemensen die erbij waren, blijven - anoniem, omdat ze hun werk niet kwijt willen - volhouden dat burgemeester Mayeur er tijdens briefings bij de politietop op had aangedrongen dat de tolerantiegrens voor de betogers hoog lag. Met andere woorden: ze moesten zo veel mogelijk laten begaan en zo weinig mogelijk ingrijpen.

"Het is duidelijk dat de burgemeester van Brussel zich niet bewust is van zijn verantwoordelijkheden", zegt Houssin. "Daarom vragen we minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bij de volgende betoging in Brussel zelf plaats te nemen in het crisiscentrum om de ordediensten en de politie te leiden."

"Dat lijkt me voorbarig", reageerde Jambon gisteren diplomatisch in De zevende dag. "Een burgemeester heeft lokaal zijn verantwoordelijkheden. Tot hier toe doet de samenwerking met Mayeur mij niet denken dat hij zijn verantwoordelijkheid op dat vlak gaat ontlopen." Toch loopt er een onderzoek, bevestigt de minister van Binnenlandse Zaken. "Via de overlegcomités zamel ik alle mogelijke info in. Op basis daarvan zullen we gepast optreden."

Tussenkomst verboden

Volgens hoofdinspecteur Steven Meert (ACV Politie) is het niet de eerste uitschuiver van Mayeur bij betogingen in Brussel. "Op 19 juli was er een betoging in Brussel rond het Gaza-conflict. Op een gegeven moment keerden veertig heethoofden zich tegen hulpagenten die instonden voor het verkeer. We konden de amokmakers gemakkelijk identificeren en arresteren, maar dat mocht niet van burgemeester Mayeur. Erger: toen acht collega's zonder gevechtsuitrusting aangevallen werden met flessen en glazen die de betogers hadden gevonden op een terras, mochten we ook niet tussenkomen. Hetzelfde na een aanval op een zwangere vrouw en een auto van een burger die ze molesteerden. Daardoor moest die man zelf opdraaien voor de schade. Dat was anders geweest als we de daders hadden onderschept.

"Sindsdien heeft de spoorwegpolitie haar strategie aangepast: als antwoord op de incompetentie van Mayeur verbergt een ploeg van de spoorwegpolitie zich voortaan in het station. Dan moeten ze niet wachten op externe versterking die toch niet of pas veel te laat komt."

De hoofdinspecteur wijst ook op enkele opvallende statistieken. "Voor de betoging van donderdag waren er in totaal 726 agenten van de lokale politie voorzien. Die kregen bijstand van zestig federale collega's. In het verleden werden betogingen met metaalarbeiders of landbouwers in het oog gehouden door acht of tien politie-eskadrons. Dat komt neer op 1.280 à 1.600 agenten en een tiental sproeiwagens."

Beeld EPA

Burgemeester Mayeur: "Politie liegt"

"De politievakbond speelt de persoon", klaagt Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS). "Ik heb de politie alle bijstand gegeven die ze me heeft gevraagd. Nu zeggen dat ik ze niet wilde helpen, is een leugen. Het is een schande."

Guido Van Wymersch, korpschef van de Brusselse politie, sprong de geviseerde burgemeester afgelopen weekend bij met een persbericht. "Bij aanvang van de eerste incidenten werd beslist om niet in te grijpen, aangezien nog tienduizenden vreedzame betogers zich op de voorziene reisweg bevonden. Prioritair voor onze diensten was dat de relschoppers zich niet tussen deze vreedzame betogers zouden vermengen. Toen een geïsoleerde politie-eenheid in moeilijkheden raakte, werd de noodzakelijke politieversterking onmiddellijk voorzien."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234