Terreurdreiging
"Laat mensen zonder diploma al bij politie werken"
Laat mensen zonder diploma al parttime werken bij de politie terwijl ze een diploma halen en hun taalkennis verbeteren. Dat stelt Open Vld voor in haar globale actieplan tegen terreur en radicalisering, meldt Het Laatste Nieuws.
Nu moet je een diploma middelbare school op zak hebben en over voldoende kennis van het Nederlands beschikken om bij de politie aan de slag te kunnen. Daardoor schoppen mensen met een migratieachtergrond het vaak niet tot agent. En dat terwijl er juist nood is aan politiemensen die Arabisch en Berbers verstaan.
De liberalen willen daarom een flexibel opleidingstraject. De voorwaarde is dat kandidaten de fysieke, psychologische en achtergrondscreening doorstaan. Terwijl ze parttime werken en ervaring opdoen, volgen ze een opleiding op maat en krijgen ze de kans binnen een bepaalde periode - bijvoorbeeld twee jaar - hun diploma middelbaar onderwijs te halen en hun Nederlands bij te spijkeren.
Pas als ze hun diploma hebben, hun kennis van het Nederlands hebben verbeterd én hun opleiding hebben volbracht, zijn ze volwaardig agent.
Vakbond: "Beginnen ze helemaal door te slaan?"
De liberale politievakbond VSOA reageert vernietigend op het voorstel. "Beginnen ze daar helemaal door te slaan? ", vraagt topman Vincent Houssin zich af. "Wij hebben absoluut geen probleem met meer allochtonen in het korps, integendeel. Maar als ik dit hoor, vraag ik me toch af waar deze politici in godsnaam mee bezig zijn. Ze zitten duidelijk met de drang om met voorstellen in de media te komen, maar dit is echt te belachelijk voor woorden."
Niet alleen gelden er duidelijke normen om tot de politie te kunnen toetreden. Het voorstel doorkruist volgens Houssin ook de ambitie van de federale regering om de politiemensen langer aan de slag te houden. Nog los van de noodzaak om voldoende Nederlands te kunnen voor administratieve taken, is er ook voldoende alternatief werk nodig voor politiemensen voor wie de job op het terrein fysiek te zwaar wordt, argumenteert Houssin.
Wat de liberale vakbond nog het meest tegen de borst stuit, is dat regeringspartij Open Vld met dergelijke plannen komt terwijl er "meer dan genoeg" valabele kandidaten zijn voor een job bij de politie. "We zitten intussen met een tekort van 3.500 voltijdse equivalenten, maar het aantal rekruten is door deze regering wel fors afgebouwd", sneert Houssin nog.
"Je kan ze ook in het parlement laten werken om Nederlands te leren, waarom zou dit bij de politie moeten", besluit Houssin, wiens telefoon naar eigen zeggen roodgloeiend staat door de vele telefoontjes van misnoegde collega's.
Sp.a: "Draagt bij aan inclusieve samenleving"
Oppositiepartij sp.a ziet wel wat in het voorstel van Open Vld. "Er wordt al een hele tijd gevraagd om meer werk te maken van een inclusieve samenleving en de politie is inderdaad een van de pijnpunten", zei Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache in De Ochtend op Radio 1. "Voor alle elementen die aan een oplossing kunnen bijdragen, zal men in ons een bondgenoot vinden."
Het voorstel van Open Vld maakt deel uit van een ruimer actieplan tegen radicalisering. Naast meer kleur bij de politie pleiten de Vlaamse liberalen voor een betere samenwerking of desnoods zelfs een fusie van de inlichtingendiensten, verzetten ze zich tegen gescheiden zwem- en sporturen voor mannen en vrouwen en willen ze meer controle op het thuisonderwijs. De partij vraagt zich zelfs af of thuisonderwijs best niet gewoon kan worden afgeschaft, omdat het kinderen intellectueel en sociaal isoleert en zo een bron van radicalisering kan zijn.
Voorts wil Open Vld ook racisme en discriminatie beter aanpakken, zeker op de arbeids- en woningmarkt. Voorlopig blijft het voorstel beperkt tot een oproep aan de sociale partners voor een systeem van zelfregulering, maar "indien dat niets oplevert, moet de overheid zelf overgaan tot gerichte controles", luidt het in het 26 pagina's tellende plan. Wie een beroep doet op het OCMW, moet dan weer een integratiecontract op maat ondertekenen, vindt Open Vld. De partij blijft pleiten voor gemeenschapsdienst in ruil voor een leefloon.
Tot slot wil Open Vld ook consequent zijn tegenover Saoedi-Arabië en andere staten die extremisme financieren, "ook economisch". De liberalen willen een absolute stop op wapenleveringen aan Saoedi-Arabië en willen ook individuele investeringen tegen het licht houden. En de erfpacht op de Grote Moskee in het Jubelpark? Daarvan moet bekeken worden hoe die kan worden beëindigd, luidt het nog.
Ook Mohammed Boujtoh, agent en lesgever aan de politieschool, is voorstander. "Tussen de potentiële kandidaten zitten heel goede mensen die er net niet door geraken omdat ze hun diploma middelbaar niet haalden of het Nederlands niet helemaal machtig zijn. Hen eerst begeleiden vind ik een goed idee", argumenteerde hij in 'De ochtend'. "Het gaat soms om heel goede kandidaten die een echte meerwaarde kunnen betekenen, zeker als ze Berbers of Arabisch kennen. En ze kennen ook de cultuur."