Vrijdag 07/10/2022

StandpuntKirsten Bertrand

Laat maar komen, die jaren 20!

Kirsten Bertrand is hoofdredacteur van De Morgen.

Kirsten Bertrand

Wie nog in moppermodus verkeert over het afgelopen jaar: hou daar zo snel mogelijk mee op, alstublieft. Het klinkt misschien wat tegendraads, maar de cijfers bewijzen het: 2019 was wel degelijk het beste jaar ooit. Dat heeft The New York Times uitgevlooid op basis van gegevens van onder meer Our World in Data, een geweldige website van Oxford-onderzoeker Max Roser die statistieken bijhoudt over de grootste wereldproblemen. Ga daar zeker eens een kijkje nemen.

De vooruitgang op heel veel vlakken is onmiskenbaar. Wereldwijd lag de kindersterfte nooit zo laag, we beginnen ongeletterdheid steeds meer onder controle te krijgen, net als extreme armoede. Zelfs wat betreft terreur is het afgelopen jaar rooskleurig te noemen: aanslagen nemen weer gestaag af nadat men in 2014, het jaar dat het kalifaat werd uitgeroepen, een piek had opgetekend.

En toch is het moeilijk om bij de start van het nieuwe decennium te geloven dat de jaren 20 alleen maar beter zullen worden. Dat zou weleens kunnen komen omdat een aantal systemen tegelijk dreigen vast te lopen. Econoom Geert Noels schreef het al in maart in zijn boek Gigantisme, Rutger Bregman zette het twee maand eerder al op de kaart bij de miljonairs in Davos: onze zucht naar ongebreidelde economische groei is niet meer vol te houden.

Denk in eigen land bijvoorbeeld aan de geldhonger van big pharma en de case van Pia en Victor. Aan hoe de loonkostenverlaging en de indexsprong van de regering-Michel vooral zijn opgegaan in hogere winstmarges voor bedrijven. Of denk aan het klimaatvraagstuk. Want ook dat laten de statistieken van Max Roser duidelijk zien: wat betreft klimaat staat de wereld er níet goed voor, en voor dat probleem moeten we dringend oplossingen bedenken.

Die oplossingen moeten mede komen van de politiek, maar ook dat systeem is in transitie. De Belgische regeringsvorming verloopt erg moeizaam, de traditionele partijen liggen in de knoop met zichzelf en intussen gedijen rechts en extreemrechts in eigen land en in de rest van Europa net door die kiezers die hun hakken in het zand zetten en verandering zoveel mogelijk willen tegenhouden.

De komende jaren zullen we ons meer en meer bewust moeten worden van onze omgeving, zeggen experts. Duurzaamheid zou weleens het codewoord kunnen worden van de jaren 20: kleiner, trager, menselijker. Het wordt uitkijken naar welke leiders die tijdsgeest zal voortbrengen, want het lijkt momenteel erg ingewikkeld voor een generatie politici om het populair zijn te verzoenen met het nemen van noodzakelijke beslissingen.

Dat het spannende jaren zullen worden, weerklonk ook in de Yes We Can-achtige nieuwjaarsspeech van Angela Merkel. “De jaren 20 kunnen goede jaren worden”, sprak de Duitse bondskanselier. “Laten we onszelf nog maar eens verrassen met wat we kunnen. We hebben, nu meer dan ooit, de durf nodig om op nieuwe manieren te denken. De kracht om platgetreden paden te verlaten, de bereidheid om ons op nieuw terrein te begeven en de vastberadenheid om sneller te handelen om een goed leven op deze planeet mogelijk te maken voor de jongeren van vandaag en zij die nog na hen komen”.

Laat maar komen, die jaren 20!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234