Vier vragenErgys Brocaj
‘Laat jongeren mee nadenken over de tijd na corona’: MyUtopia-oprichter Ergys Brocaj
Wat na corona? Die vraag zal dinsdag luiden op het digitaal evenement The Day After Corona. Met MyUtopia Belgium probeert oprichter en rechtenstudent Ergys Brocaj (22) het geloof van jongeren in de politiek en de democratie te herstellen.
Dinsdag organiseert MyUtopia het digitaal evenement voor jongeren The Day After Corona. Wat is het opzet?
“De grote insteek van The Day After Corona is samen met jongeren nadenken over hoe wij de samenleving gaan vormgeven eenmaal deze pandemie de wereld verlaat. Het evenement is een dialoog tussen vice-eerste minister Petra De Sutter (Groen) en jongeren. Tijdens een livestream op Facebook zullen tal van onderwerpen besproken worden. Jongeren kunnen hun eigen mening en ervaringen delen over thema’s zoals klimaatverandering, onderwijs en mentaal welzijn. Ze denken daarbij ook na over hoe ze zelf hun steentje kunnen bijdragen aan een betere samenleving. Op die manier willen we onze generatie enig perspectief bieden, maar we hopen ook dat de politiek in de toekomst actiever bezig zal zijn met de bekommernissen van jongeren.”
Wat voor impact heeft corona gehad op het perspectief van jongeren?
“Onze generatie is tijdens de pandemie knock-out geslagen. Men heeft letterlijk tegen ons gezegd: ‘Blijf in u kot en maak vooral niet te veel lawaai.’ De politiek beslist met een vingerknip of we al dan niet naar school kunnen en die maatregelen zijn juist zo ingrijpend in het leven van jongeren. Tot nu toe was er ook altijd sprake van eenrichtingsverkeer. Jongeren maken dagelijks grote opofferingen voor de politiek en de samenleving in het algemeen, maar we krijgen er bitter weinig voor terug. Onze generatie heeft geen perspectief dat het ooit beter zal worden. In gesprek met vrienden merk ik zelf ook dat velen er onderdoor zitten. De kwetsbare mentale gezondheid van jongeren moet ook na corona prioriteit blijven.”
Op welke manier kan de politiek jongeren meer betrekken?
“Geef jongeren om te beginnen een directe stem in het Covid-19-debat. Jonge mensen die vanuit hun kamer kunnen aangeven waarnaar zij verlangen. Hechten ze in volle coronacrisis meer waarde aan een knuffelcontact of juist aan fysiek onderwijs? De maatregelen die door de regering worden uitgevaardigd zouden meer op maat van jongeren moeten zijn. En dat gewoon door te vragen: wat vinden jullie hiervan? Verder moet de politiek ook proberen jongeren te betrekken in het relancebeleid van de Belgische regering. Dan heb ik het niet over het economisch relancebeleid van staatssecretaris Thomas Dermine, maar over de heropstart van de volledige samenleving. Jongeren moeten daar een stem in krijgen en de politiek zou daarnaar moeten luisteren. Met The Day After Corona willen we de politiek een hand reiken om na te denken over het post-coronatijdperk.”
Hoe ziet uw dag na corona eruit?
“Ik ben een eurofiel, dus ik zou reizen en mijn Europese vrienden opzoeken. Ik wil nagaan op welke manier de coronapandemie andere landen binnen de EU heeft getroffen. Beleidsmatig hoop ik dat er op internationaal en Europees niveau meer samenwerking zal zijn om dergelijke pandemieën te vermijden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Bill Gates, die een gespecialiseerd team voorstelt om in het begin van een pandemie te kunnen inzetten.”