Dinsdag 15/06/2021

Opinie

Laat Jinnih nu niet alle leed van links dragen

Jinnih Beels met Tom Meeuws.  Beeld Photonews
Jinnih Beels met Tom Meeuws.Beeld Photonews

Vincent Scheltiens is historicus aan de Universiteit Antwerpen en inwoner van Antwerpen

In de reacties op het einde van Samen viel behoorlijk wat cynisme en leedvermaak te lezen. Van rechts, dat gedomineerd wordt door een partij die van de ondergang van de sociaaldemocratie zijn speerpunt maakte, mag dat niet verbazen. Mijn burgemeester, die slim genoeg is om zijn jolijt binnenskamers te houden, ziet zich – althans op het eerste zicht – verlost van de enige serieuze politieke uitdaging die hem een verlenging van zijn mandaat kan kosten.

Dat maakt het leedvermaak dat ook her en der in progressieve hoek weerklinkt des te vreemder. Men zet op die manier wel de eigen vermeende morele superioriteit in de verf maar sluit de ogen voor de olifant in de kamer: de nefaste gevolgen van deze episode voor de krachtsverhouding tussen links en rechts. Dat is geen vrijblijvend issue voor politieke salons, maar iets tastbaar dat elke Antwerpenaar aangaat. Met dit rechts verder aan de macht, gaat de Scheldestad naar meer sociale afbraak en uitverkoop (zoals in de zorg). Wie protesteert, krijgt te maken met een driester repressief optreden zoals de recente klopjacht op jongeren die met de actie ‘Maak plaats!’ protesteerden tegen de dodelijke fietsongevallen. In een smeltkroes van onvermijdelijke en blijvende diversiteit zal dit beleid een wig blijven drijven tussen Antwerpenaars. Om nog maar te zwijgen van de ‘verbullebakking’ van de politiek.

Op verkeerde spoor

Maar sp.a moet vooral in eigen boezem kijken. Dat Jinnih Beels blijft, is voor de partij een opsteker, maar doet niets af aan de meer fundamentele malaise waarmee de sociaaldemocratie niet alleen in Antwerpen, maar in Vlaanderen en zelfs Europa kampt. Electoraal werd deze stroming in landen als Griekenland, Nederland en Frankrijk zowat van de kaart geveegd en in Duitsland en België brengt een oppositiekuur vooralsnog geen heropleving. Dat is ook slecht nieuws voor de Antwerpse kameraden. Want in geen van de gevallen had dat te maken met kopstukken, logo’s, communicatie of moddercampagnes van opponenten.

In Antwerpen verkwanselde de sociaaldemocratie zijn machtspositie in de vorige legislatuur door een sociaal-liberaal beleid dat een deel van haar achterban van zich vervreemdde. Veel van wat De Wever ‘slecht’ doet, werd onder zijn voorganger Janssens opgestart en toen ‘goed’ bevonden. De trein zat op het verkeerde spoor. Tot overmaat van sociaal-democratische ramp werd die optie gecombineerd met een managementvisie op politiek die de partijgeledingen verwaarloosde en liet doodbloeden. Na de opdoffer liet Janssens een ontredderde, stuurloze organisatie na waar onder de tenoren geen eensgezindheid bestond over wie nu de leiding kon of mocht overnemen. De locomotief was stuk.

Het binnenhalen van witte konijnen om de partij meteen aan te voeren – een beproefd Antwerps specialisme dat een unicum vormt in de Europese sociaaldemocratie – getuigt van weinig zelfvertrouwen én van bloedarmoede. Het is ook een ondankbare taak voor de neofieten in kwestie. Nieuw talent verwelkomen is prima, maar die mensen als passe-partout of gimmick gebruiken, is teveel van het goede.

Breuk dringt zich op

Als de Antwerpse socialisten in deze stad opnieuw een eersterangsrol willen spelen, moeten ze met de trein op het juiste spoor. Dat is niet makkelijk en vergt het omgekeerde van wat daar nu aan de gang is. De sociaal-liberale weg bracht haar in een existentiële crisis. Een breuk met dat beleid dringt zich op. Een terugkeer naar het oude volkssocialisme is niet mogelijk al was het maar omdat er omzeggens geen volkshuizen meer zijn.

Het is dus werken aan een begeesterend 21ste-eeuws verhaal over de stad, de samenleving en de wereld dat alle concrete programmapunten onderstut en in perspectief zet. Wie de rug wil rechten, moet over een ruggengraat beschikken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234