Vrijdag 27/11/2020

Laat je speelgoed staan. Blijf bij 'Sesamstraat'

Sien Diels verdedigt de erfenis van Sesamstraat.

Diels is actrice. Ze speelt al vanaf het begin in 1976 mee in het bedreigde kleuterprogramma.

Aart Staartjes luidde vorige week de alarmbel: volgens de acteur is het einde van Sesamstraat nabij. Sinds het programma al om vijf uur wordt uitgezonden, zijn de kijkcijfers teruggevallen tot minder dan 50.000. 'Al tien jaar beweren we dat halfzeven de beste tijd is voor Sesamstraat', zei Staartjes, al bijna dertig jaar verbonden aan het programma. 'Daar zaten we vroeger op: 500.000 kijkers. Ze leggen Sesamstraat een kussen op onze kop. En de baby is bijna gestikt.' Sien Diels sluit zich aan bij het protest.

Op woensdag 8 april werd ik overrompeld door kranten en radio's die een interview wilden met 'Sien (Diels) van Sesamstraat'. Het kleuterprogramma zou, door gebrek aan kijkcijfers, van het Nederlandse televisiescherm verdwijnen. Ik wist niet precies wat er aan de hand was, maar blijkbaar had een interview met Aart Staartjes in de Volkskrant voor een sneeuwbaleffect gezorgd.

Aart is boos, en hij niet alleen.

De laatste jaren werd Sesamstraat om de haverklap op een andere zender en/of op een ander uur uitgezonden. We zagen dan ook hoe door dat voortdurende gesjoemel de kijkcijfers daalden. Soms werd het programma zelfs helemaal niet uitgezonden omdat er voetbal, tennis of andere "belangrijke" gebeurtenissen voorrang kregen.

Uiteraard zal de toenemende concurrentie van andere kleuterprogramma's hierin ook een rol spelen. Vroeger was er niet veel meer dan Tik Tak en Sesamstraat voor die doelgroep. Maar toch blijft dit speelse, sociale en educatieve programma een belangrijk rustpunt voor de kleuters van de 21ste eeuw.

Misschien even iets over de geschiedenis van Sesamstraat. Het Amerikaanse kleuterprogramma Sesame Street was in 1969 nationaal en internationaal een groot succes. Het programma probeerde, via het medium tv, iets te doen aan de leerachterstand waarmee sommige kleuters de lagere school startten. In de VS was het kleuteronderwijs vooral gericht naar blanke kinderen uit de betere inkomensgroepen.

Veel landen namen de formule over, waarbij 50 procent van het Amerikaanse materiaal werd overgenomen, met onder andere nagesynchroniseerde items met Bert en Ernie, Koekiemonster, Grover, en 50 procent in het eigen land werd geproduceerd.

Onder impuls van Prof. Dr. Dolph Kohstamm (universiteit Amsterdam) en Ben Klokman (NOS) sloegen de NOS en de toenmalige BRT (Rik Van den Abbeele) de handen in elkaar en op 4 januari 1976 was de eerste Amerikaans-Nederlands-Belgische uitzending een feit.

In tegenstelling tot in de VS gaan de meeste Nederlandse en Belgische kinderen wél naar de kleuterschool. Daarom werd in de Nederlands-Belgische Sesamstraat meer nadruk gelegd op sociale en emotionele onderwerpen en minder op cognitieve.

Universele thema's

Wat Sesamstraat nog steeds onderscheidt van vele andere kinderprogramma's zijn de doelstellingen die men zich van bij de start heeft gesteld. Thema's uit de ervaringswereld van kleuters zijn universeel en van alle tijden: anders zijn, bang zijn, spullen delen, vrolijk of verdrietig zijn, bedplassen, dieren en planten, samen spelen, fantasie, muziek, naar verhaaltjes luisteren, enzovoort.

Al deze items worden al 33 jaar lang op een humoristische en leuke wijze verwerkt in Sesamstraat. De 'verpakking' en het decor zijn in de loop der jaren veranderd maar de inhoud is nog steeds essentieel in de opvoeding van kleuters.

Daarom doen ouders in Nederland via het internet een oproep aan allen die vinden dat Sesamstraat niet mag verdwijnen: www.sesamstraatnaarhalfzeven.nl.

U kan er een interview zien met Aart in het programma De wereld draait door en een paar fragmenten uit Sesamstraat bekijken. En u kan er uiteraard ook uw stem uitbrengen voor 'sesamstraatnaarhalfzeven'.

Allen daarheen.

Uiteraard zal de toenemende concurrentie van andere kleuterprogramma's een rol spelen in de terugval van de kijkcijfers. Maar toch blijft dit speelse, sociale en educatieve programma een belangrijk rustpunt voor de kleuters van de 21ste eeuw

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234