Woensdag 21/04/2021

Laat je fiscaal voordeel van het pensioensparen niet liggen

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Wie voor 2016 nog wil profiteren van de belastingvermindering die aan het pensioensparen of aan het langetermijnsparen hangt, mag niet meer talmen. De stortingen moeten nog voor de jaarwende op de rekening van de maatschappij staan.

Pensioensparen

Steeds meer mensen geraken ervan overtuigd dat ze aan pensioensparen of aan langetermijnsparen moeten doen om hun wettelijk pensioen aan te vullen. De overheid geeft bovendien een steun in de rug. Zo krijg je een belastingvermindering van 30% voor de stortingen die je in 2016 doet en opneemt in je belastingaangifte.

Wie via het klassieke pensioensparen het maximumbedrag van 940 euro stort, recupereert daarvan bij de volgende belastingaanslag dus al direct 282 euro. Om aan pensioensparen te doen moet je minstens 18 jaar zijn en niet ouder dan 65 jaar als je start. Het contract dat je afsluit, moet ook minstens tien jaar lopen.

Pensioensparen kan je doen via een verzekeraar. In dat geval wordt je storting belegd in een zogenaamde tak21-spaarverzekering. Die garandeert een basisrente, die nog kan worden aangevuld met een eventuele winstdeelneming indien de resultaten van de maatschappij en de financiële markten dat toelaten. Die winstdeelneming is nooit op voorhand gekend en kan ook nul zijn, maar nooit negatief. Ook voor deze pensioenspaarverzekeringen biedt Spaargids je een overzicht van de gegarandeerde rente, de totale opbrengsten en de kosten.

Een meer bekendere mogelijkheid is pensioensparen via een bank. In dat geval wordt je storting in een beleggingsfonds gestopt. De evolutie van de waarde van je investering hangt dan volledig af van de ontwikkelingen van de beurzen, die zowel kunnen stijgen als dalen. Een overzicht van de prestaties van de pensioenspaarfondsen en hun kosten vind je op Spaargids.be.

Langetermijnsparen en VAPZ

Naast het klassieke pensioensparen kan men bijkomend ook aan fiscaal aangemoedigd langetermijnsparen doen. Hiervoor kan dit jaar tot 2.260 euro worden gestort, waarop eveneens de belastingvermindering van 30 procent wordt toegekend. Spaargids.be maakte alvast een overzicht van een reeks aanbiedingen voor het langetermijnsparen.

Voor zelfstandigen zijn er mogelijkheden om een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) te onderschrijven. Hiervoor kan tot 8,17% van de beroepsinkomsten worden gestort, met een maximum van 3.060,07 euro in 2016. En ook hier biedt Spaargids je een overzicht van VAPZ-contracten.

Een meer uitgebreidere vorm hiervan is een Sociaal VAPZ, dat naast de opbouw van een aanvullend pensioen en de uitbetaling van een kapitaal bij vervroegd overlijden ook in waarborgen bij arbeidsongeschiktheid voorziet. Hieraan mag tot 9,40% van het beroepsinkomen worden gespendeerd, met een maximum van 3.520,77 euro in 2016.

De stortingen in het VAPZ en het Sociaal VAPZ kunnen fiscaal integraal van het beroepsinkomsten worden afgetrokken, zodat ze een voordeel opleveren tegen het hoogste belastingtarief waarin het inkomen valt. Bovendien zakt op die manier ook het bedrag waarop de socialezekerheidsbijdragen worden berekend.

Jaar overslaan kan

Er is geen verplichting om ieder jaar een premie te betalen, al is dat wel aan te raden om te kunnen genieten van het fiscale voordeel. Contracten kunnen ook jaarlijks herzien worden in functie van uw situatie.

Lees op Spaargids.be ook:

- Welke invloed heeft Donald Trump op je beleggingen?
- Hoe tijdig nog grijs en zwart geld regulariseren in 2016?
- Iedereen kan aanvullende pensioenen raadplegen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234