Zondag 25/08/2019

"Laat fiscus belastingaangifte zelf invullen"

Beeld PHOTO_NEWS

Een volledig door de fiscus ingevulde belastingaangifte voor elke Belg die dat wenst. Het wetsvoorstel dat Dirk Van der Maelen (sp.a) indient, kan op steun rekenen van andere Vlaamse politieke partijen. "Al moeten we opletten dat het geen verborgen strategie is om tot een vermogenskadaster te komen."

"Schaf mijn belastingbrief af, minister Geens." Eerder al riep Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a) op om de aangifte vooraf te laten invullen door de fiscus. Nu dient hij daarvoor een wetsvoorstel in, dat hij nog voor de verkiezingen gestemd hoopt te krijgen. "In ons land hoeft nu een kwart van de belastingplichtigen die vervelende klus niet meer te klaren", zegt Van der Maelen. "In Nederland en Scandinavië ligt dat percentage veel hoger, rond de 75 procent, omdat bij wet daar de banken moeten meewerken aan het leveren van alle nuttige gegevens voor de belastingaangifte."

Zo zouden niet alleen de banken informatie over hypothecaire leningen en levensverzekeringen kunnen doorgeven, maar ook alle andere bedrijven en personen die fiscale attesten afleveren. Denk daarbij aan kindercrèches, installateurs of ngo's die giften hebben ontvangen. Van der Maelen meent wel dat elke Belg moet kunnen kiezen of de fiscus deze gegevens automatisch ontvangt en verwerkt in de belastingaangifte. "Daardoor ligt het initiatief bij de burger zelf en wordt het bank- en fiscaal geheim niet algemeen doorbroken."

Tax-on-web
Op tax-on-web, de dienst waarbij burgers via internet hun aangifte kunnen invullen en doorsturen, staan belastingbrieven al voor een groot deel ingevuld. Maar dat is volgens Van der Maelen onvoldoende. "Deze toepassing is niet toegankelijk genoeg en is te hoogdrempelig voor sommige belastingplichtigen die tevens op vlak van ICT tot de kansarmen behoren. Dankzij dit voorstel kan 50 tot 60 procent van de bevolking een vooraf ingevulde aangifte bezorgd krijgen."

Van der Maelens plan kan op weinig tegenwind rekenen. Alleen Luk Van Biesen, Kamerlid voor Open Vld, reageert afwijzend. "Ik zie in dit voorstel geen vernieuwing. Volgens mij weet collega Van der Maelen onvoldoende wat er nu al op tax-on-web staat."

CD&V-Kamerlid Carl Devlies reageert wel positief. "De fiscus bereidt dergelijke vereenvoudigingen nu al voor en dit draagt daartoe bij. De fiscale gegevens waarvan hij melding maakt zijn toch al voor de fiscus bestemd. Als de belastingdiensten ze voortaan rechtstreeks krijgen, is dat gemakkelijker voor henzelf en de belastingbetaler."

Opletten
Meyrem Almaci (Groen) noemt het plan interessant. "Wel zou ik graag nog een kopie ontvangen van de fiscale attesten. Zo kan ik de belastingbrief controleren, want ook de fiscus maakt immers fouten."

Haar collega Peter Dedecker (N-VA) is voorzichtiger. "Het is een goede zaak dat elke Belg de keuze krijgt of zijn of haar fiscale gegevens automatisch doorgegeven mogen worden. Al moeten we wel opletten dat dit voorstel geen deel uitmaakt van een verborgen strategie om te komen tot een vermogenskadaster."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden