Zaterdag 25/06/2022
Een camera in Brussel registreerde de meteoriet.

Vijf vragenSteven Goderis

Laat de meteoriet-queeste beginnen: ‘We vragen alle inwoners om tuinen, opritten en dakgoten te controleren’

Een camera in Brussel registreerde de meteoriet.Beeld FRIPON

Aalst Carnaval gaat dit jaar niet door, maar ons heelal heeft afgelopen weekend wel een troostprijs naar de Ajuinen gestuurd: een meteoriet van maximaal enkele centimeters groot. Professor kosmochemie Steven Goderis (VUB) roept bewoners van de regio Aalst-Dendermonde op om tuinen, opritten en dakgoten te checken.

Fernand Van Damme

Hoe vaak komt zo’n meteorietinslag voor?

Goderis: “Amper. Dat een meteoriet door de atmosfeer kan geraken zonder volledig op te branden is vrij zeldzaam. Als dat dan toch eens gebeurt, verbrokkelt hij vaak in kleinere stenen. We verwachten dat dat nu ook het geval zal zijn. Het grootste fragment zal maximaal vier of vijf centimeter bedragen en tot honderd gram wegen. De kans is zeer klein dat we de stenen terugvinden.

“Maar we gaan uiteraard een poging doen en hanteren daarbij een dubbele benadering. Enerzijds zullen we met ons team nog eens in velden in de regio gaan kijken, anderzijds proberen we lokale buurtbewoners op de hoogte te brengen. We vragen hen om tuinen, opritten, dakgoten... te controleren. Als mensen een vreemde zwarte steen zien liggen, is die mogelijk afkomstig uit de ruimte.

“Hiervoor zijn er in België vijf inslagen geweest. De laatste was in 1971 in Tintigny, in de provincie Luxemburg. Maar geen van de vorige inslagen zijn gedetecteerd.”

Professor kosmochemie Steven Goderis (VUB). Beeld RV
Professor kosmochemie Steven Goderis (VUB).Beeld RV

Hoe komt het dat deze wel is waargenomen?

“Sinds kort is er het Franse cameranetwerk Fripon, het Fireball Recovery and InterPlanetary Observation Network, dat ook camera’s in Brussel en in de nabijgelegen Nederlandse steden Noordwijk en Oostkapelle heeft. Met behulp van die camera’s kunnen we een meteoor die door de atmosfeer raast waarnemen en uitrekenen waar die gevallen is.”

Wat is het belang van zulke stukken meteoriet?

“Ons zonnestelsel is 4,6 miljard jaar oud. Sinds de vorming van planeten dwarrelen er brokstukken rond in het heelal. Iedere meteoriet is een puzzelstukje dat helpt de evolutie van het zonnestelsel in kaart te brengen.

“Door het Fripon-cameranetwerk kunnen we iets zeggen over de baan die de meteoriet heeft gemaakt. Als we na een bijna onmogelijke zoektocht de ruimtesteen ook effectief vinden, kunnen we dankzij de kosmochemie ook iets zeggen over de samenstelling ervan. Als we de baan én het materiaal van een meteoor kennen, kunnen we iets zeggen over de precieze positie van dat object in het zonnestelsel. Voor ettelijke miljarden worden er missies naar bepaalde asteroïden uitgestuurd, maar als zo’n meteoriet hier op aarde neervalt, hoef je al dat geld er niet in te pompen. Het is makkelijk en goedkoop.”

Het traject van de meteoriet. Beeld FRIPON
Het traject van de meteoriet.Beeld FRIPON

Tot hij op ons hoofd belandt?

“66 miljoen jaar geleden, aan het einde van het krijt, kwamen de dinosaurussen aan hun eind door een inslag van een 10 kilometer grote asteroïde. Maar wereldwijd is er geen enkel gedocumenteerd menselijk overlijden dat aan een meteorietinval te linken is. Wel enkele mogelijke gevallen die er door gewond zijn geraakt, maar nooit rechtstreeks. Zo viel een meteoriet eens op een dak, brokkelde een muur af en raakte de inwoner daardoor gewond.”

Als we de gelukkige vinder van de meteoriet worden, kunnen we die dan voor grof geld verkopen?

“Dat hangt heel erg af van het type, maar ik wil benadrukken dat de waarde hiervan eerder wetenschappelijk en historisch dan financieel is. Ik betwijfel het of iemand daar geld voor wil bieden, het gaat maximaal over een paar honderd euro. Maar voor de wetenschap is dit zoveel kostbaarder.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234