Zondag 16/05/2021

Opinie

Laat de koning en de reigers met rust

Bezoekers in de koninklijke tuin. Als dat permanent gebeurt, zullen dieren en planten eronder lijden, denkt Trachet. Beeld Reporters / KETELS
Bezoekers in de koninklijke tuin. Als dat permanent gebeurt, zullen dieren en planten eronder lijden, denkt Trachet.Beeld Reporters / KETELS

Nick Trachet is een geboren Brusselaar. Hij studeerde biologie en was jaren actief in de internationale visserijsector. Sinds 1990 schrijft hij als journalist voor vakbladen en de Brusselse stadskrant Bruzz, waarin hij het heeft over wetenschap en uitstapjes, en een wekelijkse foodcolumn verzorgt.

Het rommelde al in de achtergrond, maar plots werden de stemmen luider en nu is er een voorstel ingediend in het Brusselse Parlement: de tuin van de koning moet open! Veel partijen hebben ooit al eens een voorstel in die richting gedaan, meestal was dat een vorm van 'koninkje pesten', ingegeven door de afgunst dat niet iedereen koning kan zijn. Maar deze keer komt het voorstel van Ecolo en Groen en die fungeren doorgaans niet als zelfhulpgroep voor burgers die het een ander niet gunnen.

Ik had van hen wat meer respect voor biodiversiteit verwacht. De tuin van het kasteel van Laken is een oud park, het moet dateren uit de achttiende eeuw. Het werd voortdurend uitgebreid tot aan de dood van Leopold II, ook al meer dan honderd jaar geleden. Vandaag is het een goed afgesloten wereld waarin zo'n 300 mensen opereren, vooral politieagenten en tuinmannen. Ik ken ze, ik woon er vlakbij.

Nick Trachet. Beeld rv
Nick Trachet.Beeld rv

Schrijn van stilte

Achter de kilometerslange muren ligt dus een beschermde wereld. Er zijn enkele grote vijvers in de bedding van de Molenbeek. De bomen huisvesten de grootste reigerkolonie van het koninkrijk. In de winter komen honderden (ik hoorde ooit over meer dan duizend!) aalscholvers uitrusten. Elke zomer zie ik een koppel buizerds statig rondcirkelen, op de loer voor de ongemeen snel kwekende konijnen. Er komt al eens een sperwer. En ook een ooievaar is er gaan rondneuzen. Ik hoor er de groene specht lachen en de bonte specht hakken. Het is een schrijn van stilte. Ik denk hierbij vooral aan dieren die op de grond hun nest maken of tussen de planten langs de vijvers.

Openbare parken zijn er nooit genoeg. Dat denk ik elke keer ik zie hoe druk het is aan de overkant, in het Park van Laken. Men voetbalt en picknickt en barbecuet, kinderen ravotten in de zon of sleeën van de Kattebergen als er nog maar drie vlokken zijn gevallen. Dan zie je ook welke druk er op de beplanting ligt wanneer het volk de groene ruimte inneemt. Er is nog veel meer groen op het Heizelplateau, al willen de politici dat nu helemaal vol beton gieten 'om ons beter te dienen'. Breid daar het recreatiegroen uit, er zijn al voetbalstadions en shoppingcentra genoeg!

Oase ook onder de voet laten lopen

Maar moeten we nu die oude stille oase ook onder de voet laten lopen? Vroeger moest je in openbare parken 'op de paden blijven'. Die discipline is er bij de mensen al lang uit, vraag dat maar in de Plantentuin van Meise, vlakbij, waar ze de ingang betalend hebben gemaakt omdat de recreatie er de spuigaten uitliep. Ook deze tuin zal een processie worden van taterende mama's, zwetende joggers, jengelende kinderen, uitgelaten honden, hangouderen en agressieve fietsers. Ik zou als waterral of dodaars wel elders gaan.

Een permanente openstelling van de tuin van de koning zou een ramp zijn voor de biodiversiteit in de stad. Een deeltje openstellen? Ook biotopen kennen een 'kritische massa': wanneer een leefgebied te druk of te klein wordt, gaan de dieren weg en sterven planten uit.

Het is zoals Antarctica: ontoegankelijk, kwetsbaar en uniek. Ik weet dat het er is, maar ik hoef daar echt niet zelf te gaan rondkijken. Je moet al behoorlijk arrogant zijn om er met je moddervoeten door te willen baggeren. De tuin van de koning moet geheim blijven!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234