Maandag 17/05/2021

'Laat Bernie werken aan zijn politieke revolutie'

Dinsdag zijn er voorverkiezingen in New York, thuisstad van Michiel Vos en Derk Jan Eppink. Dus vroegen we onze twee VS-columnisten op wie zij zouden stemmen. Vos is VS-correspondent en gehuwd met de dochter van Democrate Nancy Pelosi. Eppink werkt bij de conservatieve denktank London Policy Center.

anneer de meeste mensen denken aan New York, denken ze aan winners: New York City is de hoofdstad van het Westen. New York is het centrum van global finance, media, mode en innovatie. Elk bedrijf dat er een beetje toe doet, heeft een kantoor in Midtown, Manhattan, 'het eiland in het centrum van de wereld'.

Of zoals mijn bankiersvriend ooit uitlegde: vanaf Manhattan sturen we elke dag twee vissersbootjes de zee op, op zoek naar vis. Het ene bootje heet 'Wall Street', het andere 'media'. Als die bootjes aan het eind van de dag volgeladen met vis terug de haven binnenvaren, draait de New Yorkse economie op volle toeren en daarmee de Amerikaanse en daarmee die van de wereld. Maar o wee als een bootje met een halfleeg ruim terugkeert.

New Yorkers zeggen simpelweg: America runs on New York. New York is Amerika's stad voor de strebers - mensen die het, met de ellebogen werkend en slapend onder hun kantoorbureaus, proberen te maken. Wij zorgen ervoor dat de rest van Amerika het rustig aan kan doen, het pensioentje op tijd ontvangt, op vakantie kan naar Rome.

Wij, de masters of the universe, houden de boel wel bij elkaar. Zoals oer-New Yorker Frank Sinatra zong in het 'volkslied' van New York. 'If I can make it there I can make it anywhere.' Een cliché, maar waar - New York is de stad van winners.

Toen 27.000 mensen, onder wie ik, afgelopen woensdag kwamen opdagen om Bernie Sanders te zien speechen in Manhattans iconische Washington Square Park voor zijn grootste rally in de aanloop van de voorverkiezing aanstaande dinsdag, werd mij één ding duidelijk: New York heeft veel losers.

Voor de aanwezigen die luisterden naar de speech: Donald Trump en Bernie Sanders zeggen min of meer hetzelfde: Amerika is bezig twee Amerika's te worden: Charles Dickens' Tale of Two Cities geldt nu voor het hele land. Dat thema van de 1 versus de 99 procent uit de dagen van de financiële crisis in 2008 is helemaal terug met Bernie: "De elite is er met de buit vandoor en wij verliezen in the game of life." Het gevoel onder de aanwezigen is dat de Amerikaanse droom (excuus bij dezen voor de hyperbool) als los zand door onze vingers glipt.

Aanstaande dinsdag stem ik op Bernie. Niet omdat ik het altijd eens ben met hem. Ik ben geen ideoloog zoals hij. Ik stem op hem vanwege dat grote thema dat Bernie heeft teruggebracht in 2016: kapitalisme à l'Américaine is oneerlijk en gemanipuleerd; laat Bernie werken aan zijn 'politieke revolutie' om het 'status quo' omver te werpen en de losers vanavond op Washington Square een kans te geven. Ik geef hem graag de ruimte.

Ik stem - toegegeven - ook op Bernie omdat ik er alles aan doe om nog even niet op Hillary te hoeven stemmen. Dat pijnlijke 'moetje' stel ik graag zo lang mogelijk uit. In de herfst, als zeer waarschijnlijk zij en niet Bernie het opneemt tegen God weet wie aan de Republikeinse kant, zal ik wel moeten. Maar nu mag ik mij nog eventjes in een politiek Woodstock wanen: ver weg van de werkelijkheid schaar ik mij achter de emotionele boodschap van Amerika's oudste socialist, die verdacht veel lijkt op een mainstream Europees politicus.

Want voor de losers op Washington Square Park komen de vissersbootjes al lang niet meer terug de haven in, volgeladen met vis.

---

Eppink zou Trump kiezen

'Hij stelt mistoestanden aan de kaak'

De meerderheid van de kiezers in New York stemt komende dinsdag 19 april bij de voorverkiezingen op Donald Trump. Begrijpelijk. De Republikeinse partijtop probeert hem de nominatie te ontfutselen tijdens de Conventie van Cleveland medio juli. Trump leidt de voorverkiezingen met in totaal 8,1 miljoen stemmen, terwijl zijn rivaal Ted Cruz 6,2 miljoen stemmen heeft vergaard. New Yorkers smijten hun woede in het gezicht van de partijtop. Peilingen geven Trump 60 procent van de stemmen en daarmee al 95 gedelegeerden.

Cruz doet het in New York niet goed. Tijdens een verkiezingsdebat beschuldigde hij Trump van 'New Yorkse waarden'. Trump heeft een grote mond, is opschepperig en hoeder van een flink ego. Met dat beeld probeerde Cruz Trump in de zuidelijke staten als een 'bruut' af te schilderen. De mayonaise pakte niet en Cruz krijgt nu 'New Yorkse waarden' voor de voeten geworpen. Presidentskandidaat John Kasich, gouverneur van Ohio, doet het zelfs beter dan Cruz. Kleinere steden van de staat New York, zoals Rochester, Syracuse en Buffalo, zijn verarmd net zoals delen van de Midwest waar Kasich vandaan komt.

In New York geef ik soms toespraken voor afdelingen van de Republikeinse partij, zoals aan de Upper West Side en de Upper East Side; in een clubhuis dat nog werd aangekocht door ex-president Theodore Roosevelt. Bij de straw poll, een willekeurige stemming na een tv-debat, valt me op dat Trump doorgaans wint. Het is een belezen, wat ouder publiek. De leden prijzen Trump om zijn moed taboes te doorbreken en problemen ongezouten aan de kaak te stellen. Ze vinden hem wel te vaak ongemanierd en een flapuit. Zijn vrouw Melania en zijn dochter Ivanka zeggen zelfs dat The Donald zich wat meer presidentieel moet gedragen. Wijze raad.

Amerika schreeuwt om politiek leiderschap, vooral de 'verliezers' van de globalisering. New York City, vooral Manhattan, is deel van een globaal netwerk met steden als Londen, Tokio, Sjanghai, Los Angeles en San Francisco. Het heeft een veel innigere band met globale centra dan met het eigen achterland. Dat is vergeten, verarmt zienderogen en is een achtergebleven wereld geworden. Net als de Democratische kandidaat Bernie Sanders heeft Trump oog voor de keerzijde van globalisering, al schermt hij te veel met protectionisme als oplossing.

De partijtop heeft een tiental dagen geleden tijdens de voorverkiezing van Wisconsin de val gezet. Cruz stuurt zijn medewerkers naar staten die geen echte voorverkiezingen houden, zoals North Dakota, Colorado en Wyoming. Regionale partijbaronnen selecteren er enkel 'ongebonden gedelegeerden'. Daarna helpen ze Cruz om hen binnen te rijven. Zo willen ze Trump afhouden van de vereiste 1.237 gedelegeerden om de nominatie in de wacht te slepen.

In de VS heb ik geen stemrecht, maar ik denk dat ik dinsdag als New Yorker voor de New Yorker Donald Trump zou stemmen. Hij stelt mistoestanden aan de kaak en zorgt voor publieke animatie. De partijtop wil hem nu via achterpoortjes doen struikelen. Laat de kiezers spreken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234