Dinsdag 23/07/2019

Laag geboortegewicht, hoge gezondheidsrisico's

De mogelijke gevolgen van een laag geboortegewicht bij baby's zijn niet min, zo benadrukken experts. 'Suikerziekte, hart- en vaatziekten, leerproblemen, concentratiestoornissen. De impact kan groot zijn.'

Zwangere vrouwen die veel fijn stof inademen hebben meer kans om een baby ter wereld te brengen die te weinig weegt(DM 15/10). "Fijn stof heeft zowat hetzelfde effect als passief roken", zegt professor gynaecologie Hendrik Cammu (VUB). "Het dringt de bloedbaan binnen van de moeder en gaat vervolgens via de placenta naar de baby."

Het fijn stof zorgt voor een lagere energievoorziening in de placenta. "Daardoor zal de baby minder wegen", legt Cammu uit. "Meer zelfs, het fijn stof kan ook een ontstekingsreactie veroorzaken, waardoor de moeder vroeger moet bevallen. Het zorgt dus niet alleen voor dysmaturiteit - een te laag gewicht volgens de geboorteleeftijd - maar ook voor prematuriteit."

Neonatologe Linde Goossens (UZ Gent) ziet elke week zulke baby's op haar afdeling. "Of het fijn stof een belangrijke oorzaak is, kan ik moeilijk zeggen. Wij hebben daar geen cijfers over. Overigens: niet elke baby die minder weegt dan 2,5 kilogram heeft een probleem. Het kan ook genetische oorzaken hebben. Kleine ouders zullen zelden reuzen baren."

Als het evenwel komt doordat de moeder een hoge bloeddruk heeft, of omdat ze rookt, drinkt of drugs gebruikt, dan kan dat laag gewicht grote risico's inhouden. "Dysmature baby's kunnen snel afkoelen en moeten daarom soms in de couveuse. Ook hebben ze een hoger risico op een laag suikergehalte."

Op lange termijn kan de impact groot zijn. "Op latere leeftijd lopen ze meer risico op suikerziekte type 2, hart- en vaatziekten, leerstoornissen en concentratieproblemen. Sommige van die kinderen halen met een groeispurt hun achterstand in, maar het gebeurt ook dat we groeihormonen moeten geven. Dat is niet niets."

Voor artsen is het zaak om de baby's met een te laag geboortegewicht goed op te volgen. "Daarbij is er een belangrijk verschil tussen een laag en extreem laag geboortegewicht. Een baby van 2,4 kilogram vergt minder zorg dan een van 1,8 kilogram. Die paar honderd gram is cruciaal. Feit is: de gevolgen van een laag geboortegewicht los je niet op door ze extra eten te geven. In sommige gevallen kan het groeitekort een permanente schade veroorzaken."

Dat fijn stof in deze een kwalijk rol speelt, baart Goossens zorgen. "Op geregelde tijdstippen moeten we trager rijden op de snelweg door fijn stof. Het doet je toch afvragen wat wij allemaal binnenkrijgen en wat de schadelijke gevolgen daarvan zijn."

Positief is dat het aantal dysmature en premature baby's de voorbije jaren is gedaald. "Onder meer omdat het actief roken is afgenomen", legt Cammu uit. "Actief roken blijft uiteraard schadelijker dan fijn stof."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden