Maandag 18/01/2021

'La Princesse de Clèves' tegen Sarkozy

In de Franse literaire wereld is een ongewone vorm van protest aan de gang tegen de Franse president Nicolas Sarkozy: het lezen van de zeventiende-eeuwse klassieke liefdesroman La Princesse de Clèves van Madame de La Fayette (1678). Herhaaldelijk had Sarkozy zijn minachting uitgedrukt voor het boek, dat tot de verplichte lectuur behoort in de Franse scholen. De president zei in 2006 al tijdens een toespraak in Lyon dat enkel "een sadist of een idioot vragen verwerkt over La Princesse de Clèves in de examens voor een job in de openbare dienst". En hij voegde er schamper aan toe: "Is het u al overkomen dat u aan een loketbediende vraagt wat hij denkt van La Princesse de Clèves? Stelt u zich het spektakel eens voor!" Sarkozy's herhaalde aanvallen op het boek zorgden ervoor dat lezers, studenten en onderwijzend personeel de roman massaal begonnen te verdedigen en te herlezen. Stilaan is La Princesse de Clèves uitgegroeid tot een symbool van cultureel protest tegen Sarkozy's politiek. De verkoop van het boek piekt en op het afgelopen Parijse Salon du Livre was de hype van het moment een alom gedragen button met daarop de tekst "Je lis La Princesse de Clèves". Er werden de voorbije weken al tal van openbare lezingen gehouden, onder meer aan de Sorbonne, in theaters en in het Panthéon. Vorige week nog scoorde het boek hoog in een enquête naar het geliefkoosde boek van Franse auteurs. Het verhaal over plicht versus liefde aan het hof van koning Henri II wordt vaak beschouwd als de eerste moderne Franse roman.

Belgisch schrijver in Académie française?

Komt er voor het eerst een Belg in het pluche van de veertigkoppige Académie française? De kans is niet denkbeeldig nu de Belgische, in Frankrijk wonende schrijver en Goncourtwinnaar François Weyergans zijn kandidatuur heeft gesteld voor fauteuil 32. Morgen wordt beslist wie in de eerbiedwaardige instelling, die de Franse taal in ere houdt, de zetel van de overleden Maurice Rheims inpalmt. De 67-jarige Weyergans, die in 2005 met Trois jours chez ma mère de Goncourt voor de neus van Michel Houellebecq wegkaapte, krijgt alvast de openlijke steun van de weduwe van Alain-Robbe Grillet. Robbe-Grillet zetelde ook in de Académie. Weyergans moet het in de stemrondes onder meer opnemen tegen Didier Van Cauwelaert, ook al een auteur met Belgische roots, en tegen Renaud Camus, François Taillandier, Catherine Hermary-Vieille, Michel Borel, Pascal Thomas en Jean-Claude Barreau. In Paris Match spreekt Weyergans over "een oud verlangen". Bovendien hoopt "de Woody Allen van de Franse literatuur" dat de uitverkiezing hem enige regelmaat brengt: "Het zou formidabel zijn voor mijn leven. Ik moet elke donderdag om 9.30 uur aanwezig zijn voor de zittingen. Dat zou me eindelijk een uurrooster geven." Weyergans doet het ook voor zijn 94-jarige moeder: "Ik weet dat zij heel tevreden zou zijn als ik zou worden opgenomen." Om zijn late kandidatuur kracht bij te zetten, bestookt hij de Académieleden met brieven. Commentaar van Paris Match, die er een mooie Belgenmop in ziet: "Als Weyergans het haalt, is het alsof Claude Chabrol minister van Cultuur zou worden."

Obama incasseert 2,5 miljoen royalty's

Vorig jaar streek president Barack Obama, toen nog senator, 2,5 miljoen dollar aan royalty's op, afkomstig van de verkoop van zijn autobiografische, bestsellende boeken Dreams from My Father (1995) en The Audacity of Hope (2006). Dat valt af te leiden uit cijfers van het Secretariaat van de Amerikaanse Senaat. Op 15 januari, vlak voor zijn inauguratie als president, kwam daar nog eens 500.000 dollar bovenop. Hij tekende toen ook een contract voor een vereenvoudigde versie van Dreams from My Father, "geschikt voor jong-volwassen lezers". Obama wijzigde op 9 januari nog een contract met de Crown Publishing Group, en legde vast dat hij wel degelijk een nieuw non-fictieboek zal schrijven, maar niet tijdens zijn ambstermijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234