Maandag 01/06/2020

La Liekens 'toont de wereld hoe het moet'

Telefacts Zomer brengt vanavond uitzonderlijk een reportage van eigen makelij over het werk van Goedele Liekens als VN-ambassadrice voor België. We zien Liekens onder meer op een VN-top in New York. Ze staat er haar mannetje en dwingt respect af bij collega's als Roger '007' Moore, Peter Ustinov, Audrey Hepburn, Angelina 'Lara Croft' Jolie, Geri Halliwel en Harry Belafonte. Liekens bezoekt ook ground zero en Afghanistan.

Brussel

Eigen berichtgeving

Filip Goudeseune

'Ground zero is best te vergelijken met een enorme bouwwerf", vertelt het meisje uit Begijnendijk. "De Amerikanen stralen een 'samen sterk'-gevoel uit. Binnenkort zal van de aanslagen niet veel meer te merken zijn. In Afghanistan daarentegen blijft het puin liggen. De mensen zien er moedeloos uit en laten hun schouders hangen. Ze kunnen de situatie niet begrijpen: ze weten dat er iets ergs is gebeurd, dat er in Amerika enkele gebouwen zijn neergehaald, maar de reden van hun eigen miserie kennen ze niet. Tijdens de vierde dag in Afghanistan konden we niet veel doen door een aardbeving. Ik heb mijn kleren en die van de cameraploeg dan maar gewassen, want we stonken echt. Ik heb toen ook mijn enige douche genomen."

Goedele Liekens is ambassadrice voor de UNFPA. De UNFPA doet voor vrouwen, wat Unicef voor kinderen doet. "Wij werken omtrent de thema's vrouwenrechten, gezondheid, opleiding en school. Een beetje emancipatie dus: vrouwen de mogelijkheid geven om eigen keuzes te maken. Toch is onze belangrijkste opdracht anticonceptie en gezinsplanning omdat de bevolkingsexplosie nu moet worden aangepakt."

Vijfendertig procent van de vrouwen in de ontwikkelingslanden stopt met school omdat ze zwanger zijn. In Afghanistan concentreert Goedele zich op alles wat met zwangerschappen te maken heeft. De vrouw bereikt in die cultuur een zekere status als baarmoeder van het mannelijke nageslacht. "Daarom is de vrouw die in de reportage bevalt zo gelukkig. Want haar kind is een zoon. In Afghanistan blijft men kinderen verwekken tot ze minstens één zoon hebben. Alleen met onderwijs kun je die mentaliteit enigszins veranderen."

De top in New York begint met een algemene meeting waarin enkele millennium goals worden opgesteld. Belangrijkste zijn de vermindering van extreme armoede en honger in de wereld en onderwijs voor iedereen. 120 landen hebben die akte ondertekend. Op de bijeenkomst van alle goodwill-ambassadrices heeft Goedele één van de zeven workshops geleid: "Ik heb er zeer lovende reacties over mijn reportages gekregen. Je moet weten dat er weinig duidelijkheid bestaat over de invulling van die functie. Iedereen zoekt daar wat zijn weg in: rocksterren promoten condoomgebruik op hun concerten, Angelina Jolie heeft in Ecuador een reportage over vluchtelingen gedraaid...

"Mijn verdienste bestaat erin dat ik de niet-geëffende paden bewandel. Tijdens mijn Botswana-reportage werden we onder begeleiding met een jeep van hot naar her gereden: je mag dan zoals Lady Di handjes geven aan bejaarde vrouwen die voor de gelegenheid een theekransje hebben georganiseerd. Ik zag dat niet zitten, want ik wilde te weten komen hoe de mensen ginder leven. Ik wilde hout halen voor het vuur, meegaan met de dokters en me met het openbaar vervoer verplaatsen. Ik heb daarover heel veel gediscussieerd met onze begeleiders en ik ben zelfs op eigen kosten teruggekeerd omdat ik mijn zin niet mocht doen. In Afghanistan is het me wel gelukt, weer met de nodige discussies weliswaar, dat hoort erbij. Die nieuwe aanpak van veldbezoeken slaat ook bij mijn collega's aan. Angelina (Jolie) en Geri (Halliwel) hebben me voorgesteld om eens iets samen te doen. We zien wel hoe dat afloopt."

Een goodwill-ambassadrice zorgt ervoor dat de VN zijn "feeling met de publieke opinie" niet verliest. Goedele: "We mogen kritiek geven op de VN. Ik begreep bijvoorbeeld niet dat de VN nooit eens sneller op tafel klopte. Nu weet ik dat de VN wereldwijd met 50 peacekeeping-projecten bezig is en dat enkel de mislukkingen bekend raken. Bovendien is de VN een diplomatieke en geen militaire of politieke organisatie." Tijdens de afsluitende persconferentie van de VN-top staan vijf mensen de pers te woord. Wat blijkt? Goedele is één van die vijf. Of hoe een 'tuttebelleke uit Begijnendijk' wereldwijd de harten kan veroveren.

Telefacts Zomer, VTM 22.15

Liekens: 'In Afghanistan kunnen ze hun situatie niet begrijpen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234