Donderdag 08/12/2022

'La grande dame du vin' verlaat het toneel

Ze was ooit actrice en haar leven kon een film zijn. Maar barones Philippine de Rothschild was vooral 'la grande dame' van het roemrijke wijnhuis Mouton-Rothschild. Zaterdag overleed ze op 80-jarige leeftijd.

Wie vandaag een fles Château Mouton-Rothschild uit haar geboortejaar 1933 wil, legt makkelijk 1.200 euro neer. Dat heeft met ouderdom te maken. Maar natuurlijk vooral met de prestigieuze naam. Het huis werd in 1853 door Nathaniel de Rothschild opgericht toen hij het kasteel Mouton overnam. Zij was de zesde generatie aan het hoofd ervan, de opvolgster van haar vader Philippe. Van hem erfde ze de vrouwelijke variant van zijn voornaam. En al de rest.

Tachtig is vandaag niet zo heel erg oud, maar als kind van tien ontsnapte Philippine de Rothschild op het nippertje aan de dood. Frankrijk was in oorlog. Vader Philippe verbleef in Londen toen twee Duitse officieren zich op 22 juni 1944 naar de woonplaats van Elisabeth Pelletier de Chambure begaven. Ze werd opgepakt en dat zou ook het lot van Philippine zijn. Maar een van de twee Duitsers werd vertederd door het kind dat leek op dat van hem. Zij werd gespaard, haar moeder werd in juli op de trein naar Ravensbrück gezet. Volgens de overlevering de allerlaatste trein. De barones zou in 1945 in het concentratiekamp sterven.

Het kind niet, het besef van een bezwaarde naam wel in zich opnemend: als jonge vrouw zou ze eraan ontsnappen. Ze werd Philippine Pascal en ze werd actrice. In de necrologie die de krant Le Mondegisteren publiceerde, werd een uitspraak van haar vader geciteerd. "Als je het doet, doe het dan beter dan de anderen." Ze adoreerde hem, zegt het verhaal nog, en dat was omgekeerd ook het geval. Toen haar moeder zwanger was van Philippine, was ze officieel nog getrouwd met de Belgische jonkheer Marc de Becker-Rémy. De scheiding volgde in 1934, de vader en moeder van Philippine trouwden nog datzelfde jaar. Om op hun beurt in 1939 te scheiden.

Actrice

Tussen 1958 en 1964 speelde Philippine, na een opleiding aan het Conservatoire National d'Art Dramatique in Parijs, bij de Comédie Française. Onder meer met Cathérine Deneuve. Later vervoegde ze de Compagnie Renaud-Barrault, tussenin zou haar bekendste rol die in een theateradaptatie van Harold and Maude zijn. En toen riep de familie opnieuw, haar oude vader (die overleed in 1988) en de business.

Philippine had in 1981 al een expositie georganiseerd met schilderijen die sinds 1945 door haar vader waren gebruikt op het etiket van de prestigieuze wijn. De op dat moment onbekende Philippe Julian mocht dat jaar beginnen, nadien volgden grote namen als Jean Cocteau, Georges Braque, Salvador Dali, Pierre Alechinsky, Joan Miro, Marc Chagall, Wassily Kandinsky en Pablo Picasso. Die traditie zou ze voortzetten en Paul Delvaux, Keith Haring en Francis Bacon sierden later het etiket. Ook Jeff Koons, Anish Kapoor, Lucian Freud en - buitenbeentje toch - prins Charles. Het is een collectie die op het domein nog altijd te zien is in het zogenaamde 'Musée du Vin dans l'Art.'

Maar ze deed meer. Het is het 'Concerto pour Clarinette' van Mozart dat een poëtisch filmpje op de website van het prachtige domein in Pauillac begeleidt, maar klikkend ontdek je er ook de namen van de wijnen die vandaag onder het huis vallen. Naast de bekendste fles (Grand Cru Classé, sinds 1973) onder meer Le Petit Mouton de Mouton Rothschild, Aile d'Argent, Château d'Armailhac, Château Clerc Milon en Mouton Cadet. En Philippine dreef het huis buiten de Bordeauxstreek: de Californische Opus One en de Chileense Viña Almaviva zijn van dit domein. Goed voor een omzetcijfer van 248 miljoen euro in 2012. Er werken 550 mensen in het bedrijf, ze runnen 485 hectaren aan wijngaarden.

Opvolging

Madame la Baronne was iemand in Frankrijk. Alain Juppé, burgemeester van Bordeaux en ex-premier, roemde haar (op Twitter, zo gaat dat in 2014) "bewonderenswaardige energie". Aan het Franse persagentschap AFP zei Olivier Bernard, voorzitter van de Grands Crus de Bordeaux: "Zij was haar wijnen in persoon; geen twijfel mogelijk. Zij was La Femme de Mouton Rothschild."

Die verleden tijd gaat voor haar op, ze overleed zaterdag. Maar er is opvolging. Philippine was twee keer getrouwd. Dochter Camille en zoon Philippe zijn kinderen uit haar huwelijk met de acteur Jacques Sereys. Zoon Julien is de vrucht van een huwelijk met de schrijver Jean-Pierre de Beaumarchais. En het zijn Philippe Sereys de Rothschild en Julien de Beaumarchais de Rothschild die vandaag over het kasteel waken. Philippe, aldus Le Monde, als de financier en Julien als l'artiste.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234