Woensdag 27/10/2021

La Familia zet Mexico in vuur en vlam

Maandag werden in de deelstaat Michoacán twaalf lijken aangetroffen, vermoedelijk van vermoorde politieagenten. In de havenstad Veracruz, aan de Atlantische kust, werden de ordetroepen met granaten bestookt.

De snelweg tussen de Pacifische havenstad Lázaro Cárdenas en het avocadoproductiecentrum Uruapan, in Michoacán, mag stilaan een dodenweg heten. Niet vanwege de zich ook daar voordoende verkeersongevallen, wel omdat er de jongste dagen, sinds een nieuwe geweldgolf Mexico in de greep heeft, tientallen lijken zijn aangetroffen. Eergisteren werden op het grondgebied van de gemeente La Huacana, 200 kilometer ten noorden van Cárdenas, nog twaalf geëxecuteerden teruggevonden, elf mannen en één vrouw. De slachtoffers waren de handen op de rug gebonden, sommigen bleken gefolterd, anderen hadden kennelijk meteen het genadeschot gekregen. Op de lijken was een boodschap aangebracht - “opdat jullie er nog een komen halen...” - een klassieke intimidatiepoging en signatuur van de drugskartels. Vermoedelijk waren ook deze slachtoffers federale politieagenten. Vorige week werden langs de bewuste weg al vier lijken in plastic zakken aangetroffen, toen ondertekend door de Rebelión Antizetas (‘De Anti-Zetarebellie’, tegenstanders dus van de Zetas, de beruchte gewapende arm van het Golfkartel), en vergezeld van de boodschap: “Jij bent de volgende, Rufo.” In de buurt waren luttele dagen eerder ook al negen lijken aangetroffen, eveneens in plastic verpakt. In de nacht van zaterdag op zondag, vorig weekend, werd het door de federale politie betrokken hotel Sol del Pacífico in Lázaro Cárdenas met kogels en granaten onder vuur genomen. Daarbij raakten twee agenten zwaar gewond. Bij andere confrontaties vielen nogmaals vijf doden onder de politie. Niet enkel in de staat Michoacán, ook in Guerrero en Guanajuato werden patrouilles in hinderlagen gelokt en politiekantoren aangevallen. Volgens de plaatselijke media is aan de Mexicaanse westkust en in het westelijke binnenland “het grootste offensief uit de geschiedenis van de georganiseerde misdaad” aan de gang en draagt de geweldorgie het stempel van één groep, La Familia. Hoewel die laatste in een bloedige oorlog verwikkeld is met het Golfkartel en de Zeta’s (waar ze een afscheuring van is), en zeker een deel van het geweld aan de strijd om de drugscorridoren vanuit Lázaro Cárdenas moet worden toegeschreven, blijkt vooral de aanhouding van Arnoldo Rueda Medina, vrijdag, alle stoppen bij La Familia te hebben doen doorslaan.

La Minsa

Rueda Medina, alias La Minsa, is dan ook niet zomaar een heertje. In de complexe hiërarchie van het in de Michoacaanse hoofdstad Morelia zitting houdende kartel was hij in luttele tijd van de positie chef-huurmoordenaar naar die van topcoördinator opgeklommen. Dat betekent niet alleen dat La Minsa de transnationale drugsrelaties van La Familia warm hield (en daarmee de import van coca(ïne) en/of chemische precursoren), maar ook het op twee na laatste woord had in de benoemingen van lokale ‘familiecapo’s’, in San Luis Potosí bijvoorbeeld, in Aguascalientes ook, of nog, in Guanajuato. Boven La Minsa staan enkel El Chango en El Chayo, een stel dat evenzeer most wanted is en waarvan de eerste de functie van legerleider vervult, de tweede die van spirituele gids, nou ja. Want dat is het maar net: La Familia, die haar bloedige entree op 15 september vorig jaar maakte, toen ze negen mensen ombracht door op Onafhankelijkheidsdag een granaat in de feestende menigte te gooien, pal op een van de centrale pleinen van Morelia, is niet zomaar een kartel. La Familia houdt zich niet enkel onledig met de import en export van cocaïne en efedrine, ze houdt er niet alleen papaverplantages op na, ook, en veel meer nog, dreigt ze een staat binnen de staat te worden, met haar eigen leger, eigen supermarkten, eigen benzinepompen enzovoort. La Familia, die haar leden op haast religieuze wijze indoctrineert en in eigen ‘ontwenningscentra’ rekruteert, heeft voorts ook tentakels in het prostitutiewezen, in de wapenverkoop, in de piraterij of in de opbrengst van snoep-, drank- of andere automaten. De organisatie heeft ook gemeenteraden, rechters en politieagenten onder haar controle.La Minsa werd vrijdag gearresteerd in de centrale wijk Chapultepec, in Morelia. Toen hij in een grote politiehangar onder zware bewaking aan de media gepresenteerd werd, huilde hij. Volgens de onderzoekers weet La Minsa dan ook welk lot hem beschoren is: La Familia zal hem met man en macht aan de politie proberen te onttrekken en hem dan mogelijk executeren, als vergelding voor de geheimen die hij bij zijn ondervraging zal hebben prijsgegeven.

12.000 doden

President Felipe Calderón, wiens Nationale Actiepartij bij de parlementsverkiezingen van vorige week zware klappen kreeg ten voordele van de oude machtspartij PRI, heeft er een erezaak van gemaakt de georganiseerde misdaad in Michoacán, zijn thuisstaat, klein te krijgen. De overheid maakt zich sterk de top van La Familia in het vizier te hebben, al vrezen analisten dat er nog heel wat bloed zal moeten vloeien voor het zover is. Was Calderóns beleid van de harde hand aanvankelijk vrij populair, dan denken veel Mexicanen, opgeschrikt door de 12.000 doden die sinds eind 2006 al gevallen zijn, er vandaag anders over.Niet alleen in Michoacán woedt de drugsoorlog intussen in alle hevigheid. Aan de andere kant van het land, aan de Atlantische kust, kwam het maandag tot zware gevechten in het centrum van de havenstad Veracruz. Ook bij deze confrontatie werden granaten ingezet. Zowel onder de politie als onder de gewapende kartelhuurlingen vielen gewonden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234