Donderdag 26/05/2022

La Carolorégienne, waar zelfs voor 2.500 euro bloemen werden terugbetaald

Wat liep er nu eigenlijk allemaal mis in de achtertuin van ex-Waals minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe? Het was afgelopen week wat naar de achtergrond verschoven. De PS-perikelen en bijbehorende verschuiving van Elio Di Rupo beheersten de spots. Nochtans, verschillende audits tonen een even voorlopige als unieke inventaris van het bedenkelijke systeem-Van Cauwenberghe, alias de sociale-huisvestingsmaatschappij La Carolorégienne.

Georges Timmerman

De door de Charleroise PS-federatie gecontroleerde sociale-huisvestingsmaatschappij La Carolorégienne is de grootste in de regio van Charleroi. Ze beheert 2.745 sociale woningen, 52 appartementen en 747 garages. Ze is echter zwaar verlieslatend en kijkt aan tegen een geaccumuleerd verlies van 8,6 miljoen euro en een schuldenlast van 75 miljoen euro. 'Even checken, die zaak', leek de juiste reflex. Alleen, drie opeenvolgende audits door de voogdijoverheid, de Société Wallonne du Logement (SWL), werden lange tijd deskundig onder de mat geveegd. Tot afgelopen week. Ze tonen aan dat het management en de boekhouding aan alle kanten rammelen en brengen een waslijst wantoestanden aan het licht.

n Nepotisme

Op 2 januari 2004 besloot de raad van bestuur een privé-firma in te schakelen als externe consultant, in een poging om een aantal scheefgelopen toestanden recht te trekken. De zaakvoerster van die firma bleek de echtgenote te zijn van een van de topmannen van La Carolorégienne.

n Royale

ontslagvergoedingen

Jean-Paul Tison, technisch directeur van de sociale-huisvestingsmaatschappij, werd aan deur gezet. Maar hij kreeg wel een ontslagvergoeding van zomaar eventjes 450.000 euro, bestaande uit een opzegvergoeding, een afscheidspremie en een morele schadevergoeding van ruim 334.000 euro. Alain Carlier, voormalig directeur-generaal van La Carolorégienne, werd nog achttien maanden na zijn ontslag gewoon doorbetaald.

n Gratis klusjesmannen

De met een 'gouden handdruk' ontslagen technisch directeur verklaarde tijdens een gesprek met SWL-verantwoordelijken "in het bezit te zijn van dossiers en bewijzen dat er werken werden uitgevoerd (door arbeiders van La Carolorégienne) in de woningen van bestuurders van de maatschappij". Volgens sommige berichten deden die arbeiders ook klusjes bij diverse PS-schepenen thuis, bij advocaat Gérard Lemal (de vennoot in het advocatenkantoor van Jean-Claude Van Cauwenberghe) en bij de gewezen Waalse minister-president zelf.

Een arbeider moest tijdens de diensturen in opdracht van schepen Liesse straatversiering aanbrengen, een andere de auto van schepen Serge Van Bergen wegtakelen. Er zijn ook personeelsleden die verklaren dat ze tijdens de verkiezingscampagnes 'gedwongen' werden om na hun werkuren affiches te gaan plakken voor PS-kopstukken. De Charleroise onderzoeksrechter France Baekelandt ondervroeg de voorbije dagen in elk geval een aantal arbeiders over die aantijgingen.

n De truc met

de satelliet-vzw

Een arbeider van de sociale-huisvestingsmaatschappij werd ontslagen wegens diefstal van goederen uit de keuken. De man, een neef van Francis Poty (vice-voorzitter van La Carolorégienne en voormalig PS-senator), werd prompt in dienst genomen door de vzw L'Ecrin, gevestigd op hetzelfde adres als La Carolorégienne. De vzw ontvangt een jaarlijkse subsidie van 20.000 euro van La Carolorégienne, een bedrag dat overeenkomt met het salaris van de ontslagen arbeider. Officieel is L'Ecrin opgericht ter bevordering van de reïntegratie van de bewoners van de wijk Charleroi-Noord.

n Iedereen zijn auto

Ondanks de belabberde financiële toestand van de maatschappij kocht La Carolorégienne vorig jaar zeven nieuwe auto's, waaronder een VW Passat Confortline (22.000 euro) voor de aankoopverantwoordelijk en een Audi A6 Quatro (46.825 euro) voor de directeur-zaakvoerder. Blijkbaar betaalde de maatschappij ook de verzekeringen, het onderhoud en zelfs de parkeerboetes voor auto's van derden die geen eigendom waren van de maatschappij.

n Royale

onkostenvergoedingen

De Texaco-tankkaarten werden door de top van La Carolorégienne goed gebruikt. Vorig jaar was deze uitgavepost goed voor 28.675 euro. De SWL merkte op dat deze uitgavepost bij La Carolorégienne bijna dubbel zo hoog is als het gemiddelde in de sector van de Waalse sociale-huisvestingsmaatschappijen.

Hetzelfde geldt voor de representatiekosten, die voor 2004 geraamd worden op 6.905 euro. Het betreft een raming, want deze kosten werden terugbetaald met een cheque door de gedelegeerd bestuurder, zonder dat daarvoor bewijsstukken moesten worden binnengebracht. Van ex-schepen van Sport en Gebouwen Claude Despiegeleer, bijgenaamd Despi, tevens ex-gedelegeerd bestuurder van La Carolorégienne en de trouwste adjudant van Van Cau, raakte bekend dat hij in 2001 voor 10.000 euro wijn kocht, voor 2.500 euro bloemen en voor 18.500 euro op restaurant ging. Op een welbepaalde dag bracht hij zelfs vier restaurantbonnetjes binnen. Despiegeleer zit momenteel in voorhechtenis in de gevangenis van Jamioulx.

Zijn collega André Liesse, ex-schepen van Economische Zaken en Handel en ex-voorzitter van La Carolorégienne, bracht in datzelfde jaar voor 3.000 euro restaurantkosten in rekening. Liesse kreeg overigens zijn restaurantkosten al vergoed nog vooraleer hij in functie trad bij de huisvestingsmaatschappij.

n Gesjoemel

met zitpenningen

Vorig jaar vergaderde het beheerscomité van La Carolorégienne, bestaande uit negen PS'ers, zeven keer. Toch kregen de leden elk twaalf zitpenningen, goed voor in totaal 51.810 euro. Per kop betekent het lidmaatschap van het beheerscomité een maandelijks extraatje van 471 euro. In totaal telt de raad van bestuur 34 leden, waarvan 30 PS'ers. Een van de leden van het beheerscomité is Pierre Leclère, de privé-secretaris van Van Cauwenberghe, die tevens optreedt als secretaris van de PS van Charleroi.

n Prestigeprojecten

Ondanks de grote verliezen kocht La Carolorégienne een participatie in het Palais des Beaux Arts van Charleroi (met als bestuurder ex-schepen Van Bergen) voor een bedrag van 14.474 euro. Hoewel de sociale-huisvestingsmaatschappij hiertoe verplicht is, vroeg ze hiervoor voorafgaandelijk geen toestemming aan de SWL.

n Salaris voor

spookwerknemer

Een voormalig directeur-zaakvoerder van La Carolorégienne staat nog steeds op de loonlijst met een brutosalaris van 4.080 euro per maand. De huidige directeur-zaakvoerder verklaarde dat zijn voorganger inmiddels tewerkgesteld is bij de Régie Communale Autonome van de gemeente Charleroi.

n Favoritisme

Drie leveranciers van onderhoudswerken hebben blijkbaar een streepje voor en worden telkens opnieuw ingeschakeld, zonder enige vorm van concurrentie. Een firma mocht dakwerken uitvoeren voor 529.284 euro op jaarbasis, een andere leverde sanitair en verwarmingsmateriaal voor 291.463 euro. Nog een andere firma kreeg, zonder openbare aanbesteding, de opdracht om een schouw te verhogen en factureerde daarvoor 270.262 euro. Een van de bekende leveranciers was de bouwmaterialenfirma Béton Liesse, eigendom van ex-bestuurder van La Carolorégienne en ex-schepen André Liesse. Het parket van Charleroi onderzoekt ook dat aspect van de zaak.

n Vriendendiensten

De regeringscommissaris bij La Carolorégienne had al die tijd niets in de gaten. De man die verondersteld werd om toezicht te houden op de besteding van overheidsgeld, is Jean-Claude Henrotin. Hij is tevens voorzitter van de PS-federatie van Charleroi, voorzitter van de vzw Gestion Financement de la Fédération Socialiste de Charleroi (Gefi), de vereniging die verantwoordelijk is voor de financiering van de PS-afdeling van Charleroi, en voormalig adjunct-kabinetschef van de Waalse minister-president Van Cauwenberghe.

Claude Despiegeleer behoorde in 2002 tot de oprichters van de vzw Solidarité, Culture, Wallonie. Het maatschappelijk doel van die vereniging is het steunen "van de politieke, culturele, artistieke, humanitaire, sportieve en sociale initiatieven van Jean-Claude Van Cauwenberghe". Andere leden van deze club zijn Philippe Van Cauwenberghe (zoon van), Gérard Lemal (Van Caus vennoot in het advocatenkantoor) en Michel Wilgaut, de voorzitter van het OCMW van Charleroi.

n Belangenvermenging

Bewoners van La Carolorégienne die niet tijdig hun huur betaalden, kregen een aanmaningsbrief in hun bus van het advocatenkantoor Lemal-Van Cauwenberghe. De naam van de 'keizer van Charleroi' zal allicht enige indruk gemaakt hebben op wanbetalers. De sociale-huisvestingsmaatschappij was een van de grootste klanten van het kantoor, goed voor 10 procent van de omzet. Zo betaalde La Carolorégienne in 2001 meer dan 34.000 euro erelonen aan het advocatenkantoor, dat tot vorig jaar bleef factureren aan de maatschappij.

Van Cau is weliswaar sinds 1983 niet meer actief als advocaat, maar hij bleef als stille vennoot van het kantoor wel een deel van de inkomsten opstrijken. In de kelder van een sociale woning van La Carolorégienne ontdekte het gerecht eind vorige week duizenden oude dossiers van het advocatenkantoor, die allemaal in beslag werden genomen en momenteel door de speurders worden uitgeplozen.

n Deontologische fouten

De ex-minister-president van Wallonië is ook vice-voorzitter van de raad van bestuur van de bank Crédit Professionel du Hainaut (CPH). Tegelijk fungeert het advocatenkantoor Lemal-Van Cauwenberghe als een van de juridische adviseurs van deze kleine regionale bank. Een gelijkaardig probleem doet zich voor bij de Intercommunale de Santé publique Pays de Charleroi (ISPPC), die de openbare ziekenhuizen in de regio beheert.

Het kantoor Lemal-Van Cauwenberghe werkte eveneens voor de intercommunale, terwijl de minister-president bestuurder was van ISPPC. De stafhoudster van de balie van Charleroi, Josiane Doumount, onderzoekt of Van Cauwenberghe hier deontologische fouten heeft gemaakt. Een advocaat kan immers niet tegelijk in de directie of het bestuur van een onderneming zetelen en optreden als raadsman voor die onderneming.

n Critici de mond snoeren

Olivier Chastel, MR-volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Charleroi, had begin vorige maand de euvele moed een van de SWL-audits op zijn webstek te zetten en bracht daarmee de affaire aan het rollen. Chastel werd prompt gedagvaard in kortgeding door de SWL en door PS-schepen van Huisvesting Serge Van Bergen. Die laatste is een van de drie schepenen van Charleroi die in verdenking is gesteld en de enige van de drie die geen ontslag heeft genomen. Hoewel Chastel het document al heeft verwijderd van zijn webstek, eisen ze een dwangsom van 2.000 euro per dag als hij het rapport niet van de website haalt. De uitspraak volgt op 11 oktober.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234