Woensdag 08/12/2021

l Geen fastfood meer in Waalse scholen l reclameverbod in vroege avond in Groot-Brittannië

Franstalig onderwijsminister Marie Arena: 'Scholen moeten alternatieven zoals water, fruit en yoghurt maar ook fair-tradeproducten aanbieden'

Scholen moeten caloriebommen ontmijnen

Vanaf september 2005 kunnen Waalse kinderen op school geen frisdrank, snoep of fastfood meer verorberen. Franstalig onderwijsminister Marie Arena (PS) zal de caloriebommen die voor steeds meer overgewicht zorgen verbieden. In Vlaanderen zijn vooralsnog geen plannen voor een heus verbod in scholen. Experts stellen trouwens dat het een maat voor niets is als niet ook de reclame ingeperkt wordt.

Brussel

Eigen berichtgeving

Barbara Debusschere

Twintig jaar geleden was ongeveer 2 procent van de kinderen te dik, nu sleept bijna een op de vijf Belgjes tussen negen en twaalf overtollige kilo's met zich mee. Als dat zo verder gaat, zitten we in de nabije toekomst met een obese meerderheid die zeer zwaar zal wegen op de gezondheidszorg.

Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) kondigde eerder al aan dat hij op verschillende fronten maatregelen wil nemen in overleg met voedingsproducenten en reclamemakers. In het kader van zijn voedselactieplan wil de minister onder andere dat frisdrank- en snoepautomaten op scholen verboden worden om zo de grote suikerconsumptie van jongeren tenminste op school in te dammen. Opgroeiende kinderen die minstens een cola per dag drinken, hebben 60 procent meer kans op overgewicht.

De Brusselse en de Franstalige minister van Onderwijs, beiden partijgenoten van Demotte, komen alvast tegemoet aan zijn idee en hebben zich geëngageerd om fastfood en frisdrank- en snoepautomaten op school in de ban te doen. Daarmee gaan ze onder andere Canada en Frankrijk achterna.

De Brusselse minister, Faouzia Hariche (PS), kondigde in september al aan dat frisdrank-en snoepautomaten vanaf 1 januari 2005 verboden zijn in Brusselse kleuter- en lagere scholen. Waterfonteintjes en informatiecampagnes over gezonde voeding komen in de plaats.

Nu komt ook Marie Arena, minister van Onderwijs in de Franstalige gemeenschapsregering, met een actieplan voor haar scholen op de proppen. In de Franstalige Gemeenschap mag vanaf volgend schooljaar geen enkele school meer te vinden zijn waar een frisdrank- of snoepautomaat staat te glimmen of waar 's middags fastfood geserveerd wordt. Arena stelt in haar plan dat er sowieso alternatieven zoals water, melk, yoghurt en fruit voorzien moeten worden. Opmerkelijk is ook dat de minister in haar plan niet alleen de caloriebommen op school verbiedt maar tegelijkertijd pleit voor fair-tradeproducten in de schoolkantine. "Er komt een partnerschap tussen de scholen en organisaties zoals Oxfam en Max Havelaar", aldus Arena in de krant Le Soir. Haar plan moet nu besproken worden met voedingsdeskundigen, dokters, leerkrachten en leerlingen en zou tegen september 2005 van krachten moeten zijn.

Een Vlaamse versie van zo'n actieplan is er vooralsnog niet. Onderwijsminister Frank Vandenbroucke (SP.A) is niet van plan om het zo drastisch aan te pakken en een verbod op te leggen. "We willen de scholen niet zomaar van bovenaf iets opleggen, maar ik besef de ernst van het probleem. Daarom moet er eerst en vooral een discussie komen met de onderwijsnetten. Het debat moet gaan over de vraag hoe je gezondheidsopvoeding, een van de eindtermen, kunt rijmen met snoepautomaten op school."

Zowel het vrije net als het gemeenschapsonderwijs bevestigen dat het thema gezonde voeding een actief strijdpunt is op school. De verbruikersorganisatie Test-Aankoop zegt alvast dat de voedselpolitiek zeker deel moet uitmaken van een aanpak op federaal niveau. Bovendien wijst de organisatie erop dat het niets uithaalt snoep en frisdrank op school te verbieden als de "agressieve" reclame gericht op jongeren vrij spel blijft hebben (zie kader). Dat is een al vaker gehoorde kritiek die ook voedingsdeskundigen en andere experts uitten.

Het is nobel om alle 24.000 automaten op Belgische scholen weg te halen maar het is naiëf als we verzot blijven op ongezonde voeding, zo luidt de kritiek. Een jongere kan net zoals een volwassene in geen tijd een snoepreep bemachtigen door er onderweg een te kopen of hem van thuis mee te brengen.

Dat gebeurt niet zelden onder de impuls van kleurige en aanlokkelijke reclameboodschappen. Daarom pleit Demotte in zijn gezondheidsplan voor een gevoelige inperking van die reclameboodschappen. Ondertussen heeft de Belgische voedselindustrie zich er al toe verbonden om geen reclame meer te maken die aanzet tot overmatig eten. Koepelorganisatie Fevia stelt voor om reclameboodschappen voor ongezonde voeding voortaan vergezeld te doen gaan van een gezondheidsboodschap. Reclame die kinderen misleidt, wil ze verbieden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234