Maandag 21/09/2020

Luchtvervuiling

Kwart van kinderen met astma heeft aandoening gekregen door verkeersuitstoot

Beeld ANP XTRA

In België heeft bijna een kwart van de kinderen met astma die longaandoening te danken aan de uitstoot door het verkeer. Daarmee staat ons land wereldwijd op plaats negen. Dat blijkt uit een studie van The Lancet. ‘We zitten in een hotspot van NO2-vervuiling.’

Het onderzoek van de Amerikaanse George Washington University keek naar de astmapatiënten jonger dan 18 jaar in 194 landen en de concentratie van stikstofdioxide (N02) in die landen. Vervolgens berekende ze bij hoeveel van die kinderen de astma toegeschreven kan worden aan N02. Het verkeer is de hoofdverantwoordelijke voor de N02-uitstoot. De onderzoekers concluderen zo dat er elke dag wereldwijd 11.000 nieuwe astmapatiënten bijkomen door de uitstoot van het verkeer. 

Slechts acht landen, waaronder Zuid-Korea, Koeweit en Qatar, doen het slechter dan België. Nederland scoort even slecht. “Het gebied boven Samber en Maas vormt samen met de Nederlandse Randstad een hotspot van NO2-vervuiling”, zegt Frans Fierens, directeur van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu. “Dat komt door een hoge bevolkingsdichtheid, maar toch ook omdat België historisch een dieselland is.”

De klimaattop in Kyoto zorgde vooral voor meer aandacht voor luchtverontreiniging die een impact heeft op klimaatopwarming, zoals de uitstoot van CO2. Een diesel stoot minder CO2 uit dan benzinewagens, maar veel meer NO2“Na Kyoto is Europa verdieseld, met België en zijn bedrijfswagens als koploper”, zegt Fierens, die niet verbaasd is over het onderzoek, maar het wel belangrijk vindt, omdat het in een topwetenschappelijk tijdschrift staat. 

Een demonstrant in Berlijn met een bord “Diesel-uitstoot doodt”.Beeld EPA

De onderzoekers stellen dat de uitstoot van verkeer aangepakt moet worden om de blootstelling aan NO2 te verminderen. Ze vinden ook dat de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie niet streng genoeg zijn, want de meeste nieuwe gevallen van astma toegewezen aan NO2 werden opgetekend op plaatsen waar het pollutieniveau lager is dan de advieswaarden.

Schade in longblaasjes

“Er is geen twijfel dat stikstofdioxide tot diep in de longen geraakt en schade kan aanrichten in de longblaasjes”, zegt professor pneumologie Ben Némery (KU Leuven). “Dat kan leiden tot ontstekingen en die kunnen dan weer gepaard gaan met astma. Het gaat dan over hoge concentraties NO2. Wat we niet weten is of de concentraties in de Belgische buitenlucht hoog genoeg zijn, ook bij langdurige blootstelling, om die schade te veroorzaken. ”

NO2 is gebruikt als een goede indicator voor luchtvervuiling door verkeer. Het is mogelijk dat een andere component in die luchtvervuiling de boosdoener zijn voor astma, maar vermoedelijk is het de cocktail aan schadelijke stoffen. “Verontreiniging is zoals een symfonisch orkest”, zegt Némery. “Het is het geheel dat maakt dat het muziek is. Er zijn wel degelijk goede argumenten dat het verkeer bijdraagt tot het ontstaan van astma.”

De uitstootcijfers in de studie dateren van 2011 en 2012. De onderzoekers geven aan dat er sindsdien mogelijk een verbetering van de lucht is geweest in Europa. “In die periode van bijna tien jaar is er in Europa een lichte daling van die N02-concentraties”, zegt Fierens. “Dat het maar licht gedaald is, heeft te maken met Dieselgatewaarbij autoconstructeurs sjoemelsoftware hanteerden om de uitstootnormen te omzeilen. Ondertussen beginnen de NO2-concentraties stilaan toch sneller te dalen.”

Lees hier de studie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234