Donderdag 27/01/2022

Kwart van kamerleden schuift mandaat door

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Van de 150 leden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers zijn er liefst 37, een klein kwart, niet rechtstreeks verkozen. Daarvan zijn er 22 plaatsvervangers voor een regeringslid op federaal of een ander niveau. Kamervoorzitter Herman De Croo (VLD) erkent in een gesprek met De Morgen het 'probleem voor de democratie'. De Croo wil dat ministers, zoals vroeger, weer in het parlement blijven zetelen en dat het systeem van opvolgers wordt afgeschaft.

De opvolging van de rechtstreeks verkozen parlementsleden gebeurde in vier fasen. Een eerste groep van 15 verkozenen legde nooit de eed af, liet zich meteen opvolgen en maakt dus ook geen kans meer om tijdens deze regeerperiode nog in de Kamer te zetelen. Het gaat aan Vlaamse zijde onder meer om Guy Verhofstadt (VLD, legde wel de eed af in de Senaat, liet zich in de Kamer vervangen door Geert Versnick), Stefaan De Clerck (CD&V, koos voor de Senaat, liet zich vervangen door Hendrik Bogaert) en Steve Stevaert (blijft in Vlaams Parlement, liet zich vervangen door Spiritist Annemie Roppe).

Voorts liet een groep van acht ministers uit de deelregeringen zich voor de duur van hun mandaat vervangen. Onder meer Vlaams minister-president Bart Somers (VLD, vervangen door Annemie Turtelboom) verkeert in dat geval. Vervolgens lieten ook elf federale ministers hun zitje in de Kamer aan hun opvolger. Hans Bonte (SP.A) kwam zo opnieuw in de Kamer in de plaats van Frank Vandenbroucke, net als Guy Hove (VLD) in de plaats van Fientje Moerman. Een bijzonder geval is Vincent Van Quickenborne. Hij legde op 14 juli in de voormiddag de eed af als opvolger van Marc Verwilghen... om 's middags alweer ontslag te nemen en als staatssecretaris zijn plaats in de Kamer te laten aan Miguel Chevalier. Naast staatssecretaris Q lieten nog drie andere staatssecretarissen zich vervangen in de Kamer.

In totaal zetelen zo 37 volksvertegenwoordigers in de Kamer die zelf niet rechtstreeks verkozen zijn. Volgens kamervoorzitter Herman De Croo zorgt het overtal aan opvolgers "voor rust in de partijen, maar niet noodzakelijk voor rust in de democratie. Het huidige systeem geeft de partijapparaten wat meer speling om regionale en persoonlijke evenwichten te verzorgen." De huidige situatie is wellicht uniek. Het Arbitragehof stelde al dat het huidige systeem met dubbele kandidaatstelling voor Kamer en Senaat bij de volgende verkiezingen weer moet verdwijnen.

Interview met Herman De Croo,

pagina 4

De Croo wil ministers, niet hun opvolgers, weer in parlement laten zetelen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234