Maandag 30/01/2023

#MeToo

Kwart van agentes lastiggevallen door collega’s

null Beeld Photonews
Beeld Photonews

Eén op de vier vrouwen bij de federale politie zegt dat ze in zes maanden tijd minstens één keer geconfronteerd werd met grensoverschrijdend gedrag door collega’s. Dat blijkt uit cijfers van een groot welzijnsonderzoek. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) vindt dat het thema meer “bespreekbaar” moet gemaakt worden bij de federale politie.

Bjorn Maeckelbergh

“Dat cijfer ligt veel hoger dan verwacht. Volgens onze preventiedienst strookt het niet met het aantal klachten dat zij ontvangen. We zijn geschrokken en nemen dit heel au sérieux”, zegt Sarah Frederickx van de federale politie. Ze noemt het goed dat de problematiek met een objectieve enquête naar buiten komt. “Zo hebben we een beeld van wat écht leeft. Helaas rust er blijkbaar toch nog altijd een groot taboe op en is er nog te veel schroom om grensoverschrijdend gedrag te melden.”

De federale politie zegt dat het cijfer duidelijk aantoont dat ze sterker moeten inzetten op het (meer) bespreekbaar maken van het onderwerp. “Zodat we juiste en concrete maatregelen kunnen treffen. Zowel naar slachtoffers als naar verdachten toe”, zegt Frederickx. Ze benadrukt dat de psychologen en maatschappelijk assistenten van het stressteam van de federale politie ook de klok rond beschikbaar zijn voor meldingen van ongepast gedrag op de werkvloer.

Het onderzoek omvat nog meer onthutsende cijfers: zo wil meer dan de helft hun job bij de federale politie opgeven. Meer dan één op de honderd agentes had het voorbije jaar ook een concreet plan om zichzelf van het leven te beroven.

Vakbond eist maatregelen

“Voor ons was dit schrikken”, zegt Vincent Houssin, ondervoorzitter bij de liberale politievakbond VSOA. “We wisten dat de resultaten niet goed zouden zijn, maar zo slecht had niemand verwacht.” Volgens Houssin is de situatie niet alleen bij de federale politie “dramatisch”, maar presteren ook een aantal lokale zones slecht op welzijnsbevragingen.

Volgens Houssin is eerder met de overheid al afgesproken om samen in een werkgroep maatregelen te nemen om het welzijn van het personeel te verbeteren. “De leidinggevenden hebben daarin een verpletterende verantwoordelijkheid”, vindt hij.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem was al op de hoogte van het onderzoek en zat er al over samen met de top van de federale politie. Het onderzoek is ook al besproken met de vakbonden. De minister zelf heeft de politietop gevraagd “op zeer korte termijn concrete maatregelen voor te stellen”.

Bespreekbaar maken

Specifiek wat het probleem van het grensoverschrijdend gedrag betreft, zegt De Crem dat het thema meer “bespreekbaar” moet gemaakt worden, “zodat we hier ook de juiste en concrete maatregelen tegenover kunnen zetten”.

Maar het initiatief van de overheid laat te lang op zich wachten, hekelt Houssin. “Men moet nu snel handelen. Het is ook dringend tijd dat men iets doet aan de aantrekkelijkheid van de job, zowel lokaal als federaal. Anders gaat de politie in haar geheel regelrecht naar een catastrofe.” Houssin hoopt dat “de politieke verantwoordelijken deze boodschap goed hebben begrepen”.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234