Maandag 23/05/2022

Update

Kwart politiezones moet weg

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Van de 195 lokale politiezones moeten er 49 verdwijnen. Zij zijn immers te klein om zelfstandig te blijven bestaan, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom in de kranten van Concentra. De vakbonden reageren verdeeld op het idee.

"Om efficiënt te kunnen inspelen op de veiligheidsnoden, moeten er minstens 75 agenten zijn in een politiezone. Een kwart van de zones nu voldoet niet aan die norm. Fusies zijn onafwendbaar," meent de Open Vld-minister.

Met het geld dat door de fusies wordt uitgespaard, moet volgens Turtelboom een nieuw dotatiesysteem worden uitgewerkt voor de financiering van de zones. Het huidige, dat tien jaar geleden werd ingevoerd op basis van de oude politiestructuur, voldoet niet meer.

De Open Vld'ster trekt ook aan de alarmbel voor de federale gerechtelijke politie. Tussen nu en 2019 gaat twee derde van de rechercheurs met pensioen. "Om het verlies aan knowhow en expertise op te vangen, moeten we tijdig nieuwe rechercheurs aanwerven", luidt het. Een en ander heeft ook budgettaire consequenties, waardoor dit een taak wordt voor de nieuwe regering, meent de uittredend minister van Binnenlandse Zaken.

Gemengde reacties
De politievakbonden reageren niet allemaal even enthousiast op het idee. Sypol, NSPV en VSOA kunnen zich wel vinden in de uitspraak van de minister, bij ACV en ACOD zijn er meer reserves.

Het samenvoegen van politiezones is een eis die wij in het verleden zelf al naar voren hebben gebracht", zegt Janpiet Callens van de onafhankelijke vakbond Sypol. "Schaalvergroting is een goede zaak en zorgt voor meer efficiëntie. Op die manier kan overigens ook bespaard worden op topfuncties, waardoor er meer ruimte komt voor het werk op het terrein."

Bij de liberale vakbond VSOA klinkt eenzelfde geluid. "De fusie van kleine zones is een element in onze eisenbundel", legt Vincent Gilles uit. "Maar er moeten dan wel meer mensen op het terrein komen en er moet bespaard worden op de staf."

Gert Cockx van het NSPV is eveneens te vinden voor schaalvergroting. "Het is inderdaad nodig dat er op een grotere schaal wordt gewerkt, 195 zones is eigenlijk te veel van het goede." Cockx is wel verbaasd dat Turtelboom het voorstel lanceert op een moment dat de regering ontslagnemend is.

Dringendere zaken
Ook Jan Adam van ACV-Openbare Diensten vindt het vreemd dat de minster nu met het plan naar buiten komt. Hij is niet tegen het plan, maar stelt dat er dringendere zaken zijn. "Het personeelstekort bijvoorbeeld, en bovendien is dat iets dat de minister wél in lopende zaken kan aanpakken."

De socialistische vakbond ACOD is het minst enthousiast over de plannen van Turtelboom. "Nog geen tien jaar geleden werd al eens een schaalvergroting doorgevoerd, met de oprichting van de huidige politiezones", zegt Mil Luyten. "Dat systeem begint nu pas echt goed te functioneren. Wat ons betreft is het dan ook te vroeg voor een evaluatie." (belga/sam/sps)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234