Zaterdag 04/07/2020

Kwart OCMW's kampt met fraude, pesterijen en belangenconflicten

Meer dan een vierde van de Vlaamse OCMW's krijgt af te rekenen met fraude en pesterijen door medewerkers. In bijna evenveel gevallen treden er ook belangenconflicten op. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen.

Uit een studie bij 98 Vlaamse OCMW's blijkt dat er heel wat misloopt: naast het feit dat meer dan 28 procent melding maakt van fraude en pesterijen, ziet ook 23 procent belangenconflicten. Zo'n 10 à 15 procent spreekt over misbruik van informatie, geweld of ongewenst seksueel gedrag.

"OCMW's zijn diensten waar er een direct contact is tussen klanten en bestuur", zegt professor Frankie Schram (UA), die het onderzoek leidde. "In zulke organisaties is het risico op schendingen van de integriteit doorgaans groter. Maar in se vind je dit soort problemen in alle organisaties. We hebben niet gepolst naar de inhoud van de feiten. Het kan evengoed gaan om mensen die bureaumateriaal mee naar huis nemen terwijl dat niet mag."

Wat Schram vooral verontrust is het feit dat bijna 25 OCMW's geen problemen zagen. "Dat kan niet", zegt Schram, "Dat wijst erop dat er iets mis is. Dat deze zaken zich voordoen is normaal, maar je mag er niet blind voor zijn."

Sinds 2008 is het voor OCMW's verplicht om een deontologische code te hebben, net om dit soort problemen aan te pakken. Een derde van de diensten is nog steeds niet in orde met de regel. "En slechts in de helft van de gemeenten worden er maatregelen genomen om integriteitsschendingen te voorkomen", zegt Schram. "Dat is problematisch. De meldingen die wij nu registreren zijn ook niet volledig. In veel gevallen worden er zelfs geen statistieken bijgehouden van schendingen. Om nog maar te zwijgen van het misbruik dat onopgemerkt blijft."

In Gent is een en ander wel goed geregeld meent OCMW-voorzitter Geert Versnick (Open Vld). "Er zijn twee medewerkers die als enige taak hebben dossiers waar een zweem van fraude rondhangt te controleren", zegt hij. "Tegelijkertijd is er een systeem uitgedokterd waarbij er altijd controle is op beslissingen. Dat zorgt ervoor dat er een consequent beleid is en dat misbruik snel ontdekt wordt."

VVSG, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, is verbaasd over de cijfers. "We hebben nooit signalen gekregen dat er zich grote problemen voordoen in OCMW's", zegt Piet Van Schuylenbergh, directeur van de afdeling OCMW's. "Ik wist ook niet dat de deontologische code zo slecht opgevolgd wordt. We hebben destijds voorbeelden ter beschikking gesteld van de instellingen en daar was veel vraag naar. Maar ja, of ze ze ook daadwerkelijk hebben overgenomen, weet ik niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234