Woensdag 21/08/2019

Kwart miljoen extra voor leesbevordering voor blinden

BRUSSEL l Vlaams cultuurminister Bert Anciaux (Spirit) investeert vanaf 2008 jaarlijks minstens 230.000 euro bijkomende middelen in de bibliotheekvoorzieningen voor blinden, slechtzienden en mensen met leesbeperkingen. Er zijn in Vlaanderen naar schatting 126.000 mensen met een leesbeperking maar verwacht wordt dat dat aantal, door onder andere de vergrijzing, in tien jaar tijd zal stijgen tot ruim 155.000. In Vlaanderen zorgen twee speciale bibliotheekvoorzieningen ervoor dat blinden en slechtzienden boeken kunnen ontlenen: de Klank- en Luisterbibliotheek én de Braillebibliotheek in Brussel. Zij ontvangen dit jaar samen ongeveer 930.000 euro. "Vanaf 2008 zullen zij vanuit een geïntegreerde structuur werken om samen meer mensen te kunnen bereiken. Vandaag wordt slechts 7 procent van de doelgroep bereikt. Dat moet tegen 2015 kunnen evolueren naar minstens 25 procent, evenveel als het aantal leden van de gewone openbare bibliotheken", meent Anciaux.

Daarom verhoogt hij de werkingsmiddelen met een kwart. Er wordt daarvoor 230.000 euro extra voorzien. Anciaux wijst er ook op dat er voor blinden en slechtzienden in Vlaanderen een uitgebreid aanbod aan brailleboeken en luisterboeken bestaat. Vooral in de luisterboeken werd de voorbije jaren fors geïnvesteerd.

"De volgende jaren wordt het netwerk van verdeelpunten voor deze boeken voor mensen met leesbeperkingen fors uitgebreid", aldus nog Anciaux.

(Belga)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden