Maandag 03/08/2020

Economie

Kwart bedrijven vraagt uitstel voor betaling sociale zekerheid

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld).Beeld BELGA

Zowat 66.000 werkgevers, ongeveer een kwart van het totaal, heeft uitstel aangevraagd voor het betalen van de socialezekerheidsbijdragen op het loon van het personeel, zo meldt De Tijd.

Door de strenge coronamaatregelen van de overheid vielen heel wat bedrijven begin maart van de ene dag op de andere zonder inkomsten. Maar kosten zoals de huur, betalingen aan leveranciers en belastingen lopen wel door, waardoor veel ondernemers in de problemen dreigden te komen. Om hen wat ademruimte te geven, besloot de overheid uitstel te verlenen voor het betalen van belastingen en sociale bijdragen. 

Normaal gezien moeten werkgevers om de drie maanden de sociale bijdragen die ze betalen bovenop het brutoloon van het personeel aan de overheid overmaken, maar minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) besliste dat de betalingen voor het eerste en tweede kwartaal van dit jaar uitgesteld kunnen worden tot 15 december.

1,7 miljard euro

Voor een restaurant met vijf werknemers betekent dit een uitstel van ongeveer 18.000 euro. Door de sociale bijdragen uit te stellen, blijft dit geld beschikbaar binnen de onderneming. Daardoor wordt in totaal 1,7 miljard euro aan ademruimte gecreëerd, zegt De Block.

De ondernemingen die door de overheid verplicht zijn om te sluiten, krijgen automatisch een uitstel van betaling. Het gaat om ongeveer 62.000 werkgevers zoals restaurants, café’s, winkels en kappers.

Het uitstel van betaling wordt ook toegekend aan ondernemingen die volledig sluiten op eigen initiatief omwille van economische redenen of omwille van het niet kunnen naleven van de maatregelen. Daarnaast gaat het ook om ondernemingen die wel actief blijven, maar die hun omzet of loonmassa met minstens 65 procent verminderd zien.

Ondernemingen die niet in één van deze drie groepen vallen en dringend nood hebben aan liquide middelen kunnen ook een beroep doen op een afbetalingsplan zonder bijkomende kosten. Ook zij kunnen hun aanvraag bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) indienen op www.rsz.be.

Financiële buffer

“De gezondheid van onze burgers komt nu op de eerste plaats. We hebben drastische maatregelen genomen op onze volksgezondheid te beschermen”, zegt minister De Block. “We nemen nu ook ongeziene maatregelen om de jobs, bedrijven en economie gezond te houden.”

Horeca Vlaanderen-topman Matthias De Caluwe erkent dat het uitstel welkom is, maar vraagt om de socialezekerheidsbijdragen voor het eerste kwartaal gewoon kwijt te schelden. Het kabinet-De Block bestudeert het voorstel, maar wijst ook op het hoge kostenplaatje van zo'n kwijtschelding.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234