Dinsdag 22/10/2019

migratie

Kwart asielzoekers bij VDAB vindt werk binnen het jaar

Shadli zwom naar Griekenland, is nu redder in Mortsel. Beeld Tine Schoemaker

Een kwart van de asielzoekers die zich aandienen bij de VDAB heeft na een jaar werk. Dat blijkt uit onderzoek van het Steunpunt Werk, verbonden aan de KU Leuven. Vrouwen geraken moeilijker aan een job.

Bij de vluchtelingencrisis in 2015 kreeg ons land 44.600 asielaanvragen te verwerken. In 2016 kwamen er nog eens 18.760 bij. Nadat er opvang voor hen was voorzien, rees de vraag: hoe integreren ze zich duurzaam in onze samenleving? Werk vinden is daarbij een van de sleutels.

Vandaag worden voor het eerst onderzoeksresultaten over die groep gepubliceerd. Deze krant kon ze al inkijken. Wat blijkt? Van degenen die zich inschreven bij de VDAB heeft 24,6 procent een job gevonden na een jaar. Na zes maanden is 12,4 procent van de asielzoekers aan de slag. 

Lees ook

Vluchtelingen getuigen over zoektocht naar job: “We zijn naar hier gekomen om veilig te zijn. Niet voor het geld”
  

Rolmodellen

“Een vrij behoorlijk resultaat, gezien hun moeilijk profiel”, zegt Sarah Vansteenkiste, coördinator bij het Steunpunt Werk (KU Leuven). Samen met Pieter-Jan De Graeve voerde zij de studie uit. Veel asielzoekers kampen met barrières, zoals beperkte kennis van het Nederlands, culturele verschillen of een traumatisch verleden. “Maar tegelijk is er duidelijk nog progressiemarge”, zegt ze.

Zo wordt duidelijk dat vrouwen moeilijker aan de bak geraken. In de onderzochte groep zijn er beduidend meer mannen die een arbeidskaart aanvroegen. Maar ook vrouwen met een arbeidskaart en die ingeschreven zijn bij de VDAB vinden moeilijker werk: 10,1 procent na zes maanden en 20,0 procent na een jaar.

“De culturele achtergrond speelt een rol”, zegt Vansteenkiste. “Vrouwen met een migratieachtergrond worden vaak minder ondersteund door hun omgeving in hun zoektocht naar werk. Daarnaast kan het dragen van een hoofddoek ook werkgevers afschrikken.” Rolmodellen, mentors en meer lokale ondersteuning moeten dat patroon doorbreken, zo raadt het Steunpunt Werk aan.

Wat daarnaast opvalt: de opleiding in het thuisland speelt nauwelijks een rol. In de onderzochte groep is ongeveer de helft laagopgeleid, een kwart heeft hogere studies gedaan, nog eens kwart heeft een gemiddelde opleiding.  

Oorlogsgebied

Heel wat hoger opgeleiden werken onder hun niveau, waardoor ze allen min of meer op dezelfde jobs mikken. Vaak hebben ze het moeilijk om het diploma uit hun thuisland te laten erkennen. 

De onderzoekers stellen vast dat wie uit een armer land komt, zich sneller aansluit bij de VDAB. Toch hebben ze nog steeds een goede kans een job te vinden. Voor wie uit oorlogsgebied komt, ligt dat moeilijker, onder meer vanwege hun traumatisch verleden. Steunpunt Werk raadt daarom aan daar meer rekening mee te houden in hun begeleiding naar werk. Syriërs doen het overigens een stuk beter dan Irakezen of Afghanen.

Een beslissende factor om een job te vinden is de kennis van het Nederlands. De onderzoekers stellen tegelijk vast dat de kansen om werk te vinden stijgen naarmate iemand langer in Vlaanderen is. Hoe langer iemand in ons land verblijft, hoe beter de talenkennis. Uit eerder onderzoek bleek dat na drie jaar ongeveer de helft van de asielzoekers werk vond.

Let wel, wie een inburgeringscursus of een traject naar werk volgt, heeft niet op korte termijn werk. De nieuwkomer focust dan in eerste plaats op de opleiding, niet op de zoektocht naar een job. Meer opleiding op de werkvloer kan dat verhelpen. 

Steunpunt Werk onderzocht de groep asielzoekers die in 2015 en 2016 een arbeidskaart aanvroegen. Ongeveer de helft schreef zich in bij de VDAB. Het onderzoek geeft dus niet het volledige plaatje, maar voor de resterende groep zijn er weinig cijfers voorhanden. Vansteenkiste: “Zeker jongeren vinden ook via andere kanalen werk, buiten de VDAB om, door bijvoorbeeld rechtstreeks op de werkgever af te stappen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234