Woensdag 03/06/2020

Visum Syrisch gezin

Kwam lek over Syrische familie van bij Francken?

► Een portret van Assad in het Syrische straatbeeld. Dat een foto van M.N. bij zo een staatsieportret betekent dat die het regime steunt, ontkent hij stellig. 'Die beelden hangen hier overal op.'Beeld ASSOCIATED PRESS

De advocate van het Syrische gezin dat naar ons land wil afreizen, vindt het onaanvaardbaar dat informatie over haar cliënten is gelekt. Volgens haar moet het lek verdoezelen dat staatssecretaris Francken juridisch geen kant meer op kan.

Het verhaal is bekend: een Syrische man, zijn vrouw en twee kinderen willen de hel van Aleppo ontvluchten. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weigert hen echter een visum. De website Newsmonkey maakte eerder deze week de identiteit van de man bekend.

M. N. werkt in Aleppo en reisde naar onder andere Zimbabwe, Engeland én zelfs naar ons land af. Foto's op zijn Facebook-profiel tonen beelden van zogezegde feestjes en N. naast een staatsportret van Assad. "Hieruit blijkt duidelijk dat hij een aanhanger is van Assad én dat hij weinig last heeft van de humanitaire crisis in zijn stad", zo leest het artikel van Newsmonkey.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld BELGA

VTMnieuws kon gisteren de man in kwestie om een reactie vragen. Hij ontkent dat de zaken die Newsmonkey aanhaalt tekenen zijn van steun aan Assad. "De foto met het staatsieportret is genomen in een hotel in Aleppo, de beelden hangen hier overal op." De man benadrukt dat hij zijn familie in veiligheid wil brengen. Volgens hem is dat, nu zijn naam gelekt is, nog meer nodig dan voordien. "Als ze dat artikel in Syrië lezen, dan kan het hier weleens heel gevaarlijk worden."

"Deze pogingen om onze cliënten te besmeuren zijn onaanvaardbaar en brengen hun leven direct in gevaar", valt zijn advocate Mieke Van Den Broeck hem bij. "Hij werkt voor zijn werkgever met de Syrische staat samen uit praktische overwegingen. Maar dat wil niet zeggen dat hij banden heeft met Assad of zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden. In Syrië ben je best geen opposant. Mijn cliënt heeft ook geen uitgesproken politieke mening." M.N. stelt aan VTM dat zijn werkgever een ngo is. De reizen die hij, naar eigen zeggen voor de oorlog, maakte, waren handelsmissies.

Insinuaties

Van Den Broeck zei gisteravond dat het lek van privé-informatie niet uit de lucht komt vallen. "Op het moment dat Francken en zijn kabinet juridisch geen kant meer op kunnen, probeert men de publieke opinie te voeden met insinuaties over onze cliënt." De advocate zegt dat er maar een paar kampen zijn waar men informatie heeft. "Er is het kabinet, er is de administratie en er zijn de advocatenkantoren die daarmee samenwerken. Wij hebben zeer duidelijk tegen alle journalisten gezegd dat we niet willen dat de naam van onze cliënt en meer informatie wordt vrijgegeven, net omdat hij zich in gebied bevindt dat onder controle van Assad staat." De kern van de zaak is volgens Van Den Broeck "dat we een staatssecretaris hebben die onwillig is om een rechterlijke beslissing uit voeren."

Staatssecretaris Francken zei eerder alle rechtsmiddelen te willen uitputten om dit tegen te houden, ondanks het feit dat een deurwaarder op zijn kabinet, in naam van de familie, een dwangsom van 4.000 euro per dag kwam eisen. Francken wacht het vonnis in beroep af, maar grapte in tussentijd op Facebook dat zijn kabinet werd leeggehaald.

Zijn post schoot in het verkeerde keelgat bij onder meer de Orde van Vlaamse Balies. "Smakeloos", noemde die zijn houding. "Hij vertegenwoordigt de overheid. Zijn uitspraken en Facebook-berichten schenden op zijn zachtst gezegd de sereniteit in dit dossier."

Jammer en misplaatst

Gisteren reageerde ook Chantal Bamps, voorzitter van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV). De Raad legde Francken vorige week een arrest op om het gezin binnen de 48 uur een visum te geven. "Krankzinnig", vond de staatssecretaris, die nu zelf naar de Raad van State stapt.

"Ik kan begrijpen dat de staatssecretaris sommige van onze arresten niet graag leest. Hij heeft het recht om daartegen in cassatie te gaan", zegt Bamps in De Standaard. "Maar het is jammer en misplaatst dat hij in het publiek zo over beslissingen van een rechter spreekt." Zelf zegt ze de zaak naar eer en geweten te hebben onderzocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234