Dinsdag 15/10/2019

Kwaliteit zorgvoorziening dreigt te verzwakken door teveel aan logopedisten

Het overschot aan logopedisten dreigt een impact te hebben op de kwaliteit van de zorgverstrekking. Beeld iStock

Nergens ter wereld zijn er meer logopedisten per 10.000 inwoners dan in België, en dat overschot dreigt een impact te hebben op de kwaliteit van de zorgverstrekking. Dat zegt de Planningscommissie medisch aanbod, een adviesorgaan van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). De Planningscommissie vraagt onder meer om kandidaat-studenten en hun ouders op voorhand te informeren dat de arbeidsmarkt voor logopedisten eigenlijk verzadigd is.

België telde in 2016 15.072 erkende logopedisten, van wie bijna 8.000 in Vlaanderen. Daarvan waren er 12.022 actief, wat neerkomt op ongeveer 80 procent van de erkende logopedisten. Internationaal is België daarmee de koploper: nergens ter wereld zijn er meer logopedisten per 10.000 inwoners dan bij ons, namelijk 7,4. Ter vergelijking: in Nederland zijn het er 4,7, in Frankrijk 3 en in het Verenigd Koninkrijk zelfs maar 2,3.

Kwaliteit zorgverstrekking

Daarbij komt nog een grote jaarlijkse instroom: in 2017 werden er 700 nieuwe toelatingen om het beroep uit te oefenen afgeleverd, in 2016 waren dat er zelfs meer dan 900. De instroom is daarmee twee keer zo hoog als het aantal logopedisten van 60 jaar en ouder dat actief is in de gezondheidszorg, stelt de Planningscommissie. Ze wijst er ook op dat een aantal logopedisten daardoor een lage activiteitsgraad heeft: uit cijfers van het Riziv blijkt dat een logopedist jaarlijks gemiddeld 653 sessies afwerkt, maar voor een kwart van de logopedisten ligt dat gemiddelde slechts op 258 sessies. "Die lage activiteitsgraad heeft een impact op de praktijk- of klinische ervaring en dus mogelijk ook op de kwaliteit van de zorgverstrekking", betoogt de Planningscommissie.

"Ingangsexamen voor logopedisten"

De Commissie vraagt nu structurele oplossingen. Zo moeten de kandidaat-studenten en hun ouders op voorhand geïnformeerd worden dat de arbeidsmarkt voor het beroep eigenlijk al verzadigd is. De verzamelde ministers van Volksgezondheid moeten intussen op zoek gaan naar een manier om het opleidingsaanbod te herstructureren, of om de instroom te reguleren, klinkt het.
Het is niet de eerste keer dat aan de alarmbel wordt getrokken voor het overschot aan logopedisten. Eind vorig jaar pleitte de CM al voor een ingangsexamen voor logopedisten en kinesisten. De respectievelijke beroepsverenigingen waren daar voor te vinden, maar voor Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) was dat toen "voorlopig niet aan de orde".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234