Zaterdag 11/07/2020

Dokterslonen

“Kwaliteit van zorg? Dat is nog nooit een trigger geweest voor hervormingen”

Ilse Weeghmans, voorzitter van het Vlaams Patiëntenplatform. Beeld BELGA

Hoeveel artsen precies verdienen? Het zal Ilse Weeghmans van het Vlaams Patiëntenplatform worst wezen. “Mij gaat het over de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg. En feit is dat we die informatie nodig hebben om het systeem te hervormen.”

Momenteel weten we niet wat een arts precies verdient. Vindt u dat een probleem?

Ilse Weeghmans (VPP): “Ik moet niet weten hoeveel elke arts precies verdient, maar ik wil wel weten hoe we het systeem kunnen hervormen zodat we er de komende twintig jaar mee verder kunnen. Ziekenhuizen hebben structurele tekorten die via afdrachten van de artsen worden opgevangen. Het gaat hier over overheidsmiddelen, dus geldt hier voor mij de openbaarheid van bestuur en transparantie. Niemand weet nu hoe die afdrachten geregeld worden. Dat dat aangekaart wordt, is volgens mij zeer terecht maar ook nodig met het oog op een hervorming.

“De zorg wordt nu onbetaalbaar voor de patiënt of voor zijn verzekering. Misschien kan er wel bespaard worden, maar dat moet je ook de cijfers kennen. Prestaties die leiden tot kwaliteitsvolle zorg zijn terecht, de andere zijn overconsumptie. Hoe dan ook is de verloning slechts één puzzelstukje in het geheel van de ziekenhuishervorming. Artsen moeten samen met de ziekenhuizen en de overheid beslissen wat een correcte verloning is op basis van intellectuele prestaties én kwaliteitsvolle zorg.”

Wie verdient het minste en het meeste in uw ziekenhuis? Ontdek hoeveel een arts in uw ziekenhuis verdient.

Een UZ is niet hetzelfde als een AZ? Wat is een ereloon precies? Duizelig van alle termen? Laat ons helpen met het abc van de dokterslonen.

De afgelopen maanden probeerde De Morgen stap voor stap het hele kluwen van de ziekenhuisfinanciering te ontwarren. Hier leest u hoe we hierbij precies te werk zijn gegaan.

Reageren? Mail naar dokterslonen@demorgen.be
            

Wat vindt u zelf belangrijk in de hervorming?

“Voor ons is het belangrijk dat de zorg toegankelijk blijft. Je zou het systeem moeten aanpassen aan de noden die op ons afkomen. Je ziet dat de maatschappij meer en meer geriaters en psychiaters nodig heeft, maar net die groepen verdienen minder omdat zij geen technische prestaties doen.

“Ook moet kwaliteit voorop staan. Het is opvallend dat kwaliteit en patiëntveiligheid nog nooit een trigger zijn geweest om de ziekenhuizen te hervormen. Dat het nu in het regeerakkoord staat is omdat ziekenhuizen verlieslatend waren. Als iedereen genoeg had verdiend, als er geen tekorten waren en niemand in het rood ging, dan zou er niks veranderen. Het is jammer dat er een economische trigger moet zijn, in plaats van de zorg voor de patiënt.”

Voor die patiënt is het nu niet altijd even duidelijk hoe het systeem in elkaar zit. Wij spraken enkele mensen die plots een factuur van duizenden euro’s hadden.

“Het systeem is gewoon te ingewikkeld geworden. Je hebt al een paar experts nodig om het uit te leggen. Wij raden patiënten altijd aan om hun factuur te laten nakijken door hun ziekenfonds, want zelf kan je er bijna niet aan uit.

“Door de netwerkvorming gaan die facturen nog moeilijker worden. Stel dat je een hartinfarct hebt en je wordt doorverwezen naar een gespecialiseerd ziekenhuis, maar na twee nachten ben je stabiel en sturen ze je terug naar basisziekenhuis. Ga je dan twee facturen krijgen met andere tarieven? En krijg je die factuur op hetzelfde moment of drie maand later? Momenteel is dat compleet onduidelijk.”

Kan een arts ook toegankelijke zorg in een privépraktijk aanbieden?

“De shift naar de privé is momenteel wel een probleem voor de toegankelijkheid. Oogartsen of dermatologen zijn als discipline bijna niet meer in het ziekenhuis terug te vinden. Daarnaast hebben heel wat specialisten naast hun consultatie in het ziekenhuis ook een privépraktijk waar je misschien sneller geholpen bent, maar waar de factuur dikwijls hoger is.

“De vraag is hoe ‘het ziekenhuis’ er over veertig jaar zal uitzien. Gaat het nog bestaan? Welke zorg is er dan thuis mogelijk en welke ziektes bestaan niet meer of kunnen we perfect voorspellen? Daar een beeld van krijgen, betekent ook dat we anders gaan investeren in de zorg en dat overheden daar nu al rekening mee zouden kunnen houden in de financiering.”

Welke zorg wordt aangeboden, hangt eveneens af van de inkomsten. Verlieslatende onderzoeken worden soms geschrapt. In welke mate merken patiënten dit al?

“Patiënten vinden het doorgaans niet zo erg om te worden doorverwezen naar een ander ziekenhuis als ze daar meer kwaliteitsvolle zorg kunnen krijgen. Maar verlieslatend, dat betekent verlieslatend in het huidige systeem. Maar het kan toch niet dat je kwaliteitsvolle onderzoeken gaat afstoten, puur omwille van het economische aspect.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234