Zaterdag 20/04/2019

Karakterkunde

"Kwakzalverij" met subsidies van de Vlaamse overheid

Wie ongelukkig is op het werk, kan subsidies voor loopbaanbegeleiding aanvragen. Beeld thinkstock

Op basis van schedel- en gezichtsanalyses weten waarom je ongelukkig bent op je werk? Volgens het Vlaamse bedrijf Talenttester kan het, maar volgens experts is het kwakzalverij. Toch subsidieert de Vlaamse overheid het bedrijf.

Een recht hoofd? Dan heb je een analytische geest. Deukje in de schedel? Dan ben je pessimistisch. Dat zijn vaststellingen van het bedrijf Talenttester, dat op basis van schedel- en gezichtsanalyses een persoonlijkheidsprofiel opmaakt van zijn klanten. Daar bericht wetenschapsmagazine EOS over.

Het doelpubliek? Mensen die hun loopbaan een andere wending willen geven en daarvoor hun persoonlijkheid laten onderzoeken. “Wat als je ongelukkig bent op je werk zonder dat je weet waarom? Dan kun je bij ons terecht”, licht zaakvoerster Nancy Steels toe. “Dan maken we via karakterkunde (gelaats- en schedelanalyse, BW) een profiel op dat onderliggende drijfveren blootlegt.”

Het bedrijf laat echter geen algoritmes of andere computermodellen los op het gezicht van haar klanten, maar werkt louter met fysieke observatie. “Het gelaat vertelt ontzettend veel over de persoonlijkheid van een persoon", zegt Steels.

Wie geïnteresseerd is, kan voor 40 euro een gezichtsanalyse, die anderhalf uur duurt, krijgen door twee analisten. Zo'n 'behandeling' kost eigenlijk 165 euro, maar de Vlaamse overheid legt de overige 125 euro bij via een loopbaancheque. Zo'n cheque moet loopbaanbegeleiding voor wie het moeilijk heeft toegankelijker maken.

Eén cheque kost 40 euro, maar kan gebruikt worden voor betalingen tot 550 euro. In het geval van Talenttester, waar een begeleiding 165 euro kost, heeft de klant dus de facto 40 euro betaald wanneer hij van de cheque gebruikmaakt.

Enkel bij erkende loopbaanbegeleidingscentra kan de cheque gebruikt worden. Zo kreeg Talenttester vorig jaar zijn erkenning van de Vlaamse overheid. 
Eén probleem: het is absoluut niet bewezen dat dergelijke gelaatsanalyses een persoonlijkheid kunnen ontrafelen. “Er is geen énkel wetenschappelijk bewijs van een link tussen uiterlijk en persoonlijkheid”, zegt Nele De Cuyper, expert arbeids- en organisatiepsychologie aan de KU Leuven . “Het is kwakzalverij die goed opbrengt.”

“Er zijn believers en non-believers”, reageert zaakvoerster Steels nuchter. “Ik heb persoonlijk al zoveel klanten geholpen, dat ik weet dat het werkt.” Alleen zit achter die logica een slinkse strategie volgens De Cuyper. “Dergelijke bedrijven houden de resultaten bewust vaag zodat ze op iedereen van toepassing kunnen zijn, net zoals een horoscoop."

Kwaliteitsvereisten

Wellicht dus geen wetenschappelijke grondslag, maar toch is Talenttester een erkend loopbaanbegeleidingscentrum. “Een loopbaancentrum moet de burger inzicht verschaffen over zijn eigen kwaliteiten”, reageert Shaireen Aftab van VDAB, dat de loopbaancheques uitreikt. “Over de methode waarop die inzichten gegeven worden, kan VDAB niet oordelen.”

Dat wil echter niet zeggen dat er helemaal geen controle is op de erkende loopbaancentra. “Een centrum moet voldoen aan kwaliteitsvereisten, moet voldoende ervaring ter beschikking hebben en aan de vraag van de burger voldoen.” Aftab wijst op de brede waaier van loopbaancentra. “Er zijn 232 erkende centra met elk een verschillende methodiek. Zo kan de burger beslissen welke methode voor hem het beste werkt.”

Een begrijpelijk argument, volgens expert De Cuyper. “Het is zeker zo dat de dubieuze centra veel mensen succesvol begeleiden, maar de pendel van de subsidies is doorgeslagen. De volledige wildgroei aan centra is een lucratieve business geworden. ”

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) laat weten dat wanneer het centrum niet aan alle vereisten voldoet, het zijn erkenning zal verliezen. "Sinds oktober 2017 moeten de loopbaanbegeleidingscentra een bewijs van visie en expertise voorleggen. De huidige erkende centra krijgen tot 30 juni dit jaar om die bewijzen voor te leggen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.