VUB en KVS

KVS en VUB gaan samenwerken: "De stad is ons laboratorium"

VUB-rector Caroline Pauwels enthousiast over samenwerking met KVS

- Lotte Beckers - Bron: Eigen berichtgeving

De KVS en VUB gaan samenwerken. Kan het theater iets opsteken van academici, en omgekeerd? En heeft de grootstad Brussel daar iets aan? 

1 VUB-rector Caroline Pauwels en KVS-baas Michael De Cock. © Tim Dirven

De universiteit moet de stad in, vindt rector Caroline Pauwels. Haar studenten blijven te makkelijk hangen op die comfortabele campus, terwijl op elke Brusselse straathoek zoveel te zien is. "Waarom zitten de jongeren die je daar treft niet aan de unief? Willen ze niet of heeft hun omgeving hen niet op die mogelijkheid gewezen? Dat zijn vragen waar we vandaag niet meer omheen kunnen, en daarom gaan we naar buiten. De stad is ons laboratorium."

En zo gaat haar VUB in zee met de KVS van Michael De Cock. De twee ontmoetten elkaar voor het eerst op Theater Aan Zee, het waren anderen die hen aanporden om elkaar beter te leren kennen. "We erkennen allebei de diverse context van Brussel en geloven in het belang van cultuur en onderwijs."

Wat betekent dat concreet, zo'n samenwerking tussen een universiteit en een cultuurhuis? Voor de KVS bijvoorbeeld, is gender volgend seizoen een belangrijk thema, en de VUB kan met haar eigen experts en studenten handig inpikken op dat programma. 

"Ik denk aan uitdagende speeches, lezingen of performances op de grens tussen kunst en wetenschap", zegt De Cock. De wetenschap en de kunsten delen immers best veel: "Het visionaire, de vragen, de verwondering en de ergernis." Staat alvast op de agenda: het openingscollege van de VUB gaat volgend academiejaar door in de KVS, en staat open voor iedereen.

Voor KVS is een lijntje naar de academische wereld ook erg handig. "Wij vinden het belangrijk om de urban arts te integreren in onze reguliere werking, net zoals het voor ons evident is om alle voorstellingen te ontsluiten in drie talen. Maar geloofwaardigheid heeft een academische verdediging nodig. Tsjechov is ook met 100.000 boeken in bibliotheken gestaafd als kwaliteitsvol. Dat doet het academisch: het onderzoekt op diepte, betekenis en groeipotentieel. En het creëert nieuwe kaders."

Vak 'KVS'

Is dit geen project dat vooral interessant is voor een handvol artiesten en studenten? "Dit heeft niets te maken met het winnen van wat meer zieltjes voor het theater." Waar het wel om gaat, is uitwisseling, inspiratie, netwerken die steviger zijn dan één openingscollege. "We hebben ook al een project waarbij onze studenten humaniorastudenten begeleiden", vertelt Pauwels. "Ik denk ook aan een kinderuniversiteit. Niet één keer, maar een structureel project." 

Share

'In dialoog met KVS zoeken we methodes om de openheid van geest te stimuleren'

Caroline Pauwels, rector VUB

Netwerken dus, studenten wegtrekken uit hun vertrouwde campus. Mensen bereiken, veranderen en triggeren. "En in dialoog met KVS zoeken we methodes om de openheid van geest te stimuleren", zegt Pauwels. De Cock geeft toe dat hij uiteindelijk droomt van een vak 'KVS', een traject met een aantal voorstellingen.

"Caroline, jij vertelde me eens dat je je kinderen hebt opgevoed dankzij cultuur." Pauwels knikt. "Jarenlang gingen we samen naar Theater Aan Zee. Ze zijn naar voorstellingen gaan kijken waarvan ik me afvroeg of ze er wel klaar voor waren. Maar opeens merk je dat theater een middel is en een aanleiding geeft om dingen te bespreken, ook de taboes in ons gezin."

De rector hoopt daarom ook dat het theater een frisse wind brengt in de aula's. Wie weet raapt de professor, weg van de katheder, in het theater wel een en ander op. "Aan de VUB tellen we 127 nationaliteiten. Als je les geeft over vrijheid van meningsuiting, dan is interessanter om een Amerikaanse, Afghaanse en Franse student te laten vertellen over wat dat in hun land van herkomst betekent."

nieuws